van der Horst

24H Le Mans: Na 15H: Leidende Toyota valt uit - Audi op kop

24 Heures du Mans: De avond in beeld gebracht
Na een eerder rustige maar koude nacht zagen we om 5 uur vanmorgen ineens de leidende Toyota #7 met Kazuki Nakajima achter het stuur stilvallen langs de baan met elektrische problemen. De Japanner had op dat moment meer dan anderhalve minuut voorsprong op de Audi #2, die gedurende de nacht bleef aanvallen om de achterstand niet te groot te laten worden. Audi neemt zo voor het eerst in de wedstrijd de leiding, de Porsche #20 ligt tweede nadat Audi #1 om 3 uur vannacht wat tijd verloor met een technisch probleem.
24 Heures du Mans: De avond in beeld gebracht
Zowel André Lotterer als zijn teamgenoten Benoît Tréluyer en Marcel Fässler reden de ganse nacht erg sterk in hun Audi #2 maar maakten nooit echt aanspraak op de leiding omdat ook Toyota #7 het tempo op geen enkel moment liet zakken. Na de opgave van de Japanse constructeur, dat met #8 nog wel een auto op de vierde plaats heeft rijden, kregen de mannen uit Ingolstadt de leiding in de schoot geworpen. Hun voorsprong op de Porsche #20 en de Audi #1 bedraagt drie ronden.

24 Heures du Mans: De avond in beeld gebracht
Exact halverwege de wedstrijd, om drie uur vannacht, nam de Porsche #20 de toen nog derde plaats over van de Audi #1 nadat negenvoudig Le Mans winnaar Tom Kristensen de auto op de baan diende te resetten. Audi diende een brandstofinjector te wisselen en in totaal verloor het team daarbij zo'n tien minuten. Het gevecht voor de vierde plaats tussen de Toyota #8 en de Porsche #14, die beiden in de eerste wedstrijduren in de problemen kwamen, is nog steeds in volle gang. De bolides uit Stuttgart lijken wel te kampen te krijgen met remproblemen.

24 Heures du Mans: De avond in beeld gebracht
In de LMP2-klasse leidt de #35 G-Drive Racing Ligier van Brundle/Mardenborough/Schulzhitskiy, die auto rijdt bovendien al op de zesde plaats algemeen. De #51 AF Corse Ferrari van Bruni/Vilander/Fisichella en de #97 Aston Martin van Turner/Mücke/Senna liggen in dezelfde ronde en leveren een mooi duel om de leiding in de GTE-Pro klasse terwijl de #95 Aston Martin van het Deense trio Poulsen/Heinemeier Hansson/Thiim de eerste plaats bezet in de GTE-Am klasse. Nog in GTE kregen zowel de officiële Porsches van Manthey Racing als de nieuwe Corvettes C7-R met technische problemen af te rekenen gedurende de nacht. Die wagens rijden nog wel rond maar lijken geen aanspraak meer te kunnen maken op de zege in GTE-Pro.

--- Stand 24 Heures du Mans 2014 na 15 uur wedstrijd (PDF) ---

Foto's: Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zondag 15 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons