van der Horst

24H Le Mans: Laatste kwalificatie: Neel Jani pakt de pole - Porsche 1-2-3

Jani, Dumas, Lieb - Porsche 919 Hybrid #18
Jani, Dumas, Lieb - Porsche 919 Hybrid #18
Porsche heeft zonder grote verschuivingen in de laatste sessie gemakkelijk stand kunnen houden. Door de vele gele en rode vlaggen konden maar weinig wagens hun tijd van woensdag verbeteren. Dankzij de chrono's van Neel Jani, Timo Bernhard en Nick Tandy vertrekt Porsche zaterdag vanop de eerste drie plaatsen als favoriet voor de 83ste editie van de 24 Heures du Mans. Ook Audi, Toyota en Nissan kenden geen grote sprongen voorwaarts in de laatste sessie.
  • STX Motorhomes
Porsche Team - Neel Jani
Porsche Team - Neel Jani
Het merk met de vier ringen vertrekt zaterdag van op de plaatsen vier tot en met zes gevolgd door beide Toyota's en beide Rebellion's. Voor Nissan lijkt het einde halen het enige doel; de Japanse revolutionaire voorwielaangedreven bolide is maar liefst twintig seconden trager dan de Porsche 919 Hybrid. In de LMP2-klasse zagen we vorig jaar dat de WEC-teams gedomineerd werden door de ELMS-teams. Voorlopig is dat dit jaar niet het geval met de pole voor KCMG (Oreca-Nissan - Matthew Howson, Richard Bradley, Nicolas Lapierre). G-Drive Racing reed de tweede tijd, vóór de snelste ELMS-prototype: Greaves Motorsport. Onze debuterende landgenoot Laurens Vanthoor zal als zevende vertrekken in de Ligier-Honda van Oak Racing. Hij zette nog een mooie run neer in het laatste kwartier maar werd altijd gehinderd door gele vlaggen voor slippartijen van andere deelnemers.

Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage GTE
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage GTE
Enkel in GTE-Pro viel er een opvallende verbetering te noteren. Ferrari perste er nog een tweede tijd uit maar kon niet voorkomen dat Aston Martin zijn favorietenrol voorlopig waarmaakt met de pole in GTE-Pro én GTE-Am. In Pro waren Fernando Rees, Alex MacDowall, Richie Stanaway te snel voor de tegenstand. Voorlopig lijkt de strijd in deze klasse te gaan uitdraaien tussen Aston Martin en Ferrari, met problemen van verschillende aard bij Chevrolet en Porsche. In GTE-Am klokte de #98 Aston Martin als snelste af met Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda. Ook hier lijkt de voornaamste tegenstand van Ferrari te zullen komen met AF Corse en SMP Racing op plaatsen twee en drie.

--- Gecombineerde uitslag kwalificaties 24 Heures du mans 2015 (PDF) ---

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in 24 Heures du Mans op vrijdag 12 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons