van der Horst

24H Le Mans: Laurens Vanthoor: "Op termijn een zitje bij Audi in LMP1"

Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor is dit jaar de enige Belg aan de start van 's werelds bekendste etmaalrace, de 24 Uren van Le Mans. De #34 OAK Racing Ligier JS P2, die hij deelt met de Canadees Chris Cumming en de Fransman Kevin Estre, zal straks als zevende in de LMP2-klasse aan de wedstrijd beginnen. Vanthoor maakte, slechts enkele uren verwijderd van de start van de wedstrijd, even tijd voor een gesprek met autosport.be.
Laurens, hoe voel je je momenteel op zo'n korte tijdspanne voor je eerste deelname aan de 24 Uren van Le Mans?

Met teamgenoten Chris Cumming en Kevin Estre tijdens de rijdersparade
Met teamgenoten Chris Cumming en Kevin Estre tijdens de rijdersparade
"Ik voel me toch wat gestresseerd, we zijn hier namelijk met drie rookies en deze auto is hier enkel voor deze race. Het team rond deze wagen is nieuw en er zijn momenteel nog een hoop zaken die moeten gebeuren, zoals dingen die moeten besproken worden die nog niet helemaal duidelijk zijn voor ons. Die stress is er vooral omdat we nu kort voor de race nog zoveel werk hebben, anders dan bij WRT Audi waar alles lang op voorhand klaar is en ik eigenlijk vóór de race nog wat naar tv kan kijken en rusten."

Je bent al fabriekspiloot bij Audi in de GT-racerij, zien we jou binnen afzienbare tijd ook aan het stuur van de LMP1?

#8 Audi R18 e-tron Quattro
#8 Audi R18 e-tron Quattro
"Dat is zeker aan de orde, het is natuurlijk wel een beslissing die Audi moet maken en niet ikzelf. Ik denk dat het vrij realistisch is dat dat binnen zo'n twee à drie jaar gaat gebeuren. Het hangt van vele factoren af en momenteel is er ook geen plaats meer bij Audi, ik zie niet direct in de komende jaren iemand vertrekken van de huidige jongens. Er zijn zeker gesprekken met Audi maar dus nog geen concrete plannen."

Misschien is het beter om nu in LMP2 gewoon je ding te kunnen doen, te leren, zodat je in LMP1 niet in één keer voor de leeuwen wordt geworpen?

"Absoluut, dat is ook de reden waarom ik hier ben, om ervaring op te doen en mijn werk zo goed mogelijk te doen."

Je hebt intussen wel de vrije training en de kwalificaties afgewerkt, wat vond je persoonlijk het moeilijkste aspect daarin?

#34 OAK Racing Ligier JS P2
#34 OAK Racing Ligier JS P2
"Eigenlijk hetgeen ik daarnet al zei. Als ik in GT in een Audi instap weet ik 100% wat ik moet doen. Hier spring je eigenlijk vanop een brug in het water en je weet niet wat er zich onder je bevindt, maar je wil het toch zo goed mogelijk doen. Tijdens de kwalificaties reed ik voor het eerst in het donker en op nieuwe banden, dat zijn een hoop dingen die ineens op je afkomen. Je probeert alles zo goed mogelijk te doen maar je begaat toch ook hier en daar fouten. Dat is eigenlijk voor mij het moeilijkste. Op het einde van de kwalificaties ben ik nog buitengekomen maar ik kreeg geen vrij rondje, één keer was er een rode vlag en daarna wel ergens op de baan gele vlaggen. Moest ik een vrije ronde gehad hebben was een top drie klassering in de LMP2-klasse zeker mogelijk geweest."

De vuurdoop van Laurens Vanthoor zal rond de klok van 16u30 plaatshebben, daar teamgenoot Kevin Estre de eerste stint op de #34 OAK Racing Ligier voor zijn rekening neemt.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zaterdag 13 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons