van der Horst

24H Le Mans: Porsche en Ford voorlopig op pole

Neel Jani - Porsche Team
Neel Jani - Porsche Team
Net als in de vrije training is het Porsche boven voorlopig op Le Mans. Neel Jani reed een 3:19.733 in de #2 Porsche 919 Hybrid en was daarmee een halve seconde sneller dan zijn ploegmakker in de #1, Timo Bernhard. In een sessie met erg veel gele vlaggen en slow zones was het Ford dat als eerste kwam bovendrijven in GTE-Pro. Ferrari uitgezonderd lijken de overige merken voorlopig niet te kunnen volgen. De meeste tijden werden overigens in de aanvangsfase van deze Q1 gereden uit vrees voor regen.
Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Achter de Porsche's in LMP1 kwamen de Toyota's op de plaatsen drie en vier met de #6 vóór de #5. In de #5 kende Sebastien Buemi een kortstondig probleem toen hij eventjes bij Mulsanne stilviel. Audi neemt voorlopig de derde rij voor zijn rekening met opvallende problemen voor beide wagens. De #7 kende een probleem met de brandstoftoevoer terwijl de zusterwagen een aandrijvingsprobleem kende. Beide wagens reden nog meer dan twintig ronden maar op twee seconden van Porsche. De eerste Rebellion, met Dominik Kraihamer, lieten ze vier seconden achter zich.

David Cheng - Baxi DC Racing Alpine
David Cheng - Baxi DC Racing Alpine
In de LMP2-klasse gaat de voorlopige pole naar de #26 Oreca 05-Nissan van G-Drive Racing met dank aan René Rast. David Cheng en Nicolas Lapierre reden de Alpine A460 van respectievelijk Baxi DC Racing Alpine en Signatech Alpine naar de plaatsen twee en drie. Goed nieuws voorlopig bij de Belgen met een knappe vierde tijd van Laurens Vanthoor in de Ligier JS P2-Honda van Michael Shank Racing. Onze landgenoot gaf 2,2 seconden toe op Rast. Marc Goossens moet voorlopig tevreden zijn met startplaats achttien in de Oreca 03R-Nissan van het Ierse Murphy Prototypes.

In GTE-Pro is de dominantie van Ford en Ferrari totaal met een volledige top zeven. In de slotfase pakte Dirk Müller de voorlopige pole met een 3:51.185 in de #68 Ford GT. Zijn ploegmakkers bij Ford Chip Ganassi nemen de plaatsen twee, vier en vijf voor hun rekening. Ferrari heeft met Gianmaria Bruni van AF Corse de derde plaats vast met de 488 GTE. De eerste niet-Ford of Ferrari was de fabrieks-Porsche van Frédéric Makowiecki op de achtste plaats op bijna vier seconden. De eerste Aston Martin was negende met Marco Sørensen achter het stuur van de Vantage terwijl Chevrolet zich voorlopig tevreden moet stellen met de laatste twee plaatsen.

In GTE-Am tenslotte ging de voorlopig snelste tijd verrassend naar de Ferrari 458 Italia van Clearwater Racing met een indrukwekkende tijd van Rob Bell. De Brit liet zo de officiële Aston Martin van Mathias Lauda op drie tienden. De AF Corse-Ferrari's reden de derde en vierde tijd met Matt Griffin en Emmanuel Collard. Snelste Chevrolet was Yutaka Yamagishi met de #50 Corvette C7-Z06 van Larbre Compétion op plaats vijf terwijl bij Porsche Christian Ried het beste werk leverde met de zevende tijd in de #78 911 RSR van KCMG.

Q2 en Q3 vinden donderdag plaats om respectievelijk 19 en 22 uur.

Uitslag Q1 24 Heures Du Mans 2016

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in 24 Heures du Mans op donderdag 16 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons