van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Na 9H: Toyota verliest #7

Toyota GR010 Hybrid
Toyota GR010 Hybrid
Na exact acht uur wedstrijd zagen we om middernacht opeens Toyota één van beide wagens verliezen. Kamui Kobayashi nam gas terug aan een slow zone maar werd daarbij aangereden door de JMW Ferrari #66 én de Alpine #35. De Japanner moest na enkele minuten de gehavende auto achterlaten en omdat het takelen van de hybride veel tijd in beslag zou nemen werd de safety car opnieuw de baan opgestuurd.
  • Prospeed Competition
Ook de regen eiste weer een hoofdrol op, na zes uur wedstrijd gingen de hemelsluizen andermaal open. Belangrijkste slachtoffer werd de Racing Team Turkey Oreca, waarop ook Dries Vanthoor's naam prijkt. Salih Yoluc ging van de baan in Indianapolis maar had de pech om niet in de bandenmuur te gaan maar... in de net daarvoor gestopte Prema #9 van Filip Ugran. Een hevige klap, de Turkse bolide raakte nog wel in de pits maar de kans is groot dat we ook die auto niet meer in actie zullen zien.

Porsche 963
Porsche 963
Ook de Porsche's 963 bleven niet van pech gespaard. Na net geen vijf uur wedstrijd had Yifei Ye in de Jota Porsche #38 een kleine voorsprong van zo'n 15 seconden op de rest van het veld toen de Chinees van de baan ging en zo de zegekansen van de privé-Porsche een ferme deuk bezorgde. Net daarvoor liep de Porsche #6 van ondermeer Laurens Vanthoor in handen van Kévin Estre een lekke band op. Een uur later moest Matthieu Jaminet in de startnummer 75 zelfs de handdoek werpen na een technisch probleem met de krachtbron van de Porsche 963.

Na negen uur wedstrijd en voorlopig nog (heel) even onder aanvoering van de safety car rijdt de Peugeot #94 op kop, gevolgd door de overgebleven Toyota, de #8, de Cadillac #2 en de beide Ferrari's 499P.

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op zondag 11 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons