van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Porsche eindigt 1-2 tijdens de testdag

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Het is een bekend ritueel geworden de laatste jaren: een week voor de 24 Heures du Mans wordt er een testdag gehouden op het Circuit de la Sarthe. Dit jaar kwam Porsche als snelste uit de bus. De Porsche Penske Motorsport #6 was het snelste, met dank aan Kevin Estre, terwijl Felipe Nasr met de #4 van het team, net achter hem eindigde. Ondertussen toonde United Autosports zich de beste in LMP2 en was TF Sport de snelste in LMGT3.
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
In de voormiddag was het nog Toyota Gazoo Racing dat de snelste tijd wist neer te zetten, maar in de namiddag werden ze gemakkelijk gepasseerd door beide Porsche 963's. Met een tijd van 3:26.907 gezet door Estre was Porsche dit jaar maar liefst 2,6 seconden sneller dan vorig jaar. Brendon Hartley zette de derde beste tijd van de dag neer in zijn Toyota GR010 #8, voor de derde fabriekswagen van Porsche Penske Motorsport. De top vijf werd vervolledigd door de AF Corse Ferrari #50.

BMW M Team WRT - BMW M V8 Hybrid
BMW M Team WRT - BMW M V8 Hybrid
Voor de overige teams is er nog werk aan de winkel. BMW eindigde als zesde snelste, terwijl de bolide van Dries Vanthoor problemen ondervond in de voormiddag. Onze landgenoot moest zijn wagen aan de kant zetten vanwege abnormale waarden van de motor. Het Beierse merk besloot de motor te vervangen, waardoor er maar weinig kon worden getest in de namiddag. Lamborghini eindigde als zevende, terwijl de beste Peugeot pas als dertiende werd geklasseerd. Maar niet alleen het Franse merk heeft nog veel werk te verrichten, ook Cadillac geraakte niet verder dan plaats veertien.

TF Sport - Corvette Z06 LMGT3.R
TF Sport - Corvette Z06 LMGT3.R
In de LMGT3-klasse was het TF Sport dat met de snelste tijd van de dag aan de haal ging. Opvallend genoeg was het rookie Sebastian Baud die de Corvette #82 richting de snelste tijd stuurde. De top drie lag dicht bij elkaar. De Heart of Racing Aston Martin eindigde als tweede met zijn beste tijd van de voormiddag, slechts +0.037 seconden langzamer dan Baud. En om het compleet te maken reed Augusto Farfus dezelfde tijd als de Aston Martin in de Team WRT BMW #46. Onze andere twee landgenoten - Sarah Bovy (Iron Dames Lamborghini) en Tom Van Rompuy (TF Sport Corvette) - eindigden in het midden van het veld.

Tot slot was het Oliver Jarvis die de snelste tijd neerzette in de LMP2-klasse. De #22 bolide van United Autosports was sneller dan de Algarve Pro Racing #25 van Oliver Caldwell en James Allen voor Duqueine Engineering. Laatstgenoemde is tevens de beste in de LMP2 Pro-Am-klasse.

Nu is het aftellen naar de start van de 24 Heures du Mans, die woensdag begint met de vrije training.

Foto's: Porsche AG - Toyota Gazoo Racing - BMW M Motorsport - TF SportDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in 24 Heures du Mans op maandag 10 juni 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons