van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Toyota nipt bovenaan in FP1 - Top 8 binnen een seconde

Toyota GR010 Hybrid
Toyota GR010 Hybrid
Bij het afvlaggen van de drie uur durende eerste vrije training vanmiddag was het dan wel Toyota dat de twee topposities innam, maar de top acht zat wel binnen de seconde van mekaar. Buemi, Hartley en Hirakawa (#8) reden een 3:27.742, iets meer dan een tiende van een seconde sneller dan de zusterwagen #7 (Conway, Kobayashi, Lopez). De derde tijd was voor Cadillac (#2 - Bamber, Lynn, Westbrook) voor twee Porsche's 963, de #75 (Nasr, Jaminet, Tandy) en de #6 (Vanthoor, Estre, Lotterer).
DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
DKR Engineering - Oreca 07 Gibson
Daarachter, op zes en zeven, de beide Peugeot's 9X8. De Ferrari 499P #50 eindigde als achtste dus nog net binnen de seconde van de besttijd terwijl we de zusterwagen op P12 zagen, tussen de beide Glickenhaus en op een goeie twee seconden achterstand. Bovenaan in LMP2 en zestiende algemeen werd de Jota #28, terwijl de WRT #31 nog als zesde wist te finishen ondanks het feit dat Robin Frijns in het begin van de sessie even de vangrail raakte aan Tertre Rouge. De Racing Team Turkey #923 van ondermeer Dries Vanthoor werd achtste in de klasse, de DKR #43 van het Belgische trio Tom Van Rompuy, Maxime Martin en Ugo De Wilde finishte als elfde.

Iron Dames - Porsche 911 RSR
Iron Dames - Porsche 911 RSR
In GTE was de GMB Aston Martin #55 de snelste, beste Belg was Jan Heylen die in de Proton Porsche #16 als vierde aantikte. Daar net achter eindigde Alessio Picariello (Iron Lynx Porsche #60) als vijfde, drie plaatsen beter dan teamgenoot Sarah Bovy in de Iron Dames Porsche #85. De AF Corse Ferrari #21 van ondermeer Ulysse De Pauw tot slot liet de vijftiende tijd optekenen.


De sessie diende halverwege, dus na anderhalf uur, wel onderbroken te worden na een zware crash. Het begon met Casper Stevenson die in de S van Tertre Rouge de Aston Martin #777 verloor en de vangrail raakte. De Brit stond stil in een blinde bocht en enkele tellen later knalde Steven Thomas in zijn LMP2 (Tower Motorsports Oreca #13) vol in de flank van de Aston. Alweer een slechte start van het weekend voor de Amerikaan dus, die net als vorig jaar al tijdens de eerste vrije training een ongeval had. Gelukkig waren beide rijders ok en kon de sessie een half uur later worden hervat.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Straks om 19u is er de kwalificatie, de deelnemers krijgen een uur de tijd om zich bij de snelste acht wagens in hun klasse te scharen, om zich zo te verzekeren van een plaatsje in de Hyperpole van morgen om 20u. De rest van de grid, dus de auto's buiten de top acht in de klasse, wordt vanavond al vastgelegd. Als afsluiter van vandaag is er de tweede vrije training van 22u tot middernacht.

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op woensdag 7 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons