van der Horst

24H Le Mans: e-Team WRT maakt indruk bij de virtuele 24 Uur van Le Mans

e-Team WRT
e-Team WRT
Met het uitstellen van de 24 uur van Le Mans naar september, stond afgelopen weekend de virtuele variant van de wedstrijd in de Sarthe in de schijnwerpers. Het minste wat we kunnen zeggen, is dat het evenement dat op poten werd gezet door de Automobile Club de l’Ouest en de promotoren van het FIA WEC er geweldig uitzag! De deelnemerslijst was subliem en de televisie-uitzending liet de fans toe zich onder te dompelen in een sfeer die verrassend goed aansloot bij de grootste endurance-race op onze planeet.
Start Virtual 24 Heures du Mans
Start Virtual 24 Heures du Mans
Bij zijn eerste deelname aan een grote wedstrijd in het simracen (of e-sports, zoals u wil) heeft het e-Team WRT bewezen dat het kan wedijveren met de top. Nadat ze de methodes die het team zo succesvol maakte in de echte wereld hadden overgedragen naar de virtuele omgeving, bevestigden de troepen van Vincent Vosse dat ze over een competitiegeest zonder weerga beschikken. In de kwalificaties liet Arne Schoonvliet een opvallende tweede tijd optekenen op de proto #30 van e-Team WRT. Hoewel er geen enkele Audi aan de start kon verschijnen (alle prototypes waren namelijk identiek), tooiden de kleuren van de Belgian Audi Club dus toch de eerste rij van de startgrid bij deze virtuele 24 Uur van Le Mans!

De Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde nam in de aanvangsfase van de wedstrijd bijna anderhalf uur lang het commando alvorens hij door… een technisch probleem (een falende Internetverbinding) moest halthouden op de piste en de Belgische bolide daardoor terugviel tot de 26e plaats (op meer dan een volle ronde achterstand). Nadien liet het kwartet bestaande uit Kelvin van der Linde, Dries Vanthoor, Fabrice Cornelis en Arne Schoonvliet opnieuw topchrono’s noteren met als doel het podium te kunnen viseren in de tweede wedstrijdhelft… Een nieuw IT-probleem gaf hun ambities echter de doodsteek. Uiteindelijk besloot het viertal de dubbele race rond de klok op de zevende plaats. 

Virtual 24 Heures du Mans
Virtual 24 Heures du Mans
“Dit was een eerste stap voor ons”, bevestigt Frédéric Colaux, de Team Manager van het e-Team WRT. “En we hebben duidelijk nog veel te leren. Eerst en vooral wil ik het schitterende werk van de ACO en het FIA WEC benadrukken. Zij hebben een race op poten gezet die de 24 Uur van Le Mans en simracing in het algemeen in de schijnwerpers plaatsten. De feedback die we kregen van de vele autosportliefhebbers bewijst dat. Het is een volledig nieuwe wereld en helaas hebben we meerdere technische problemen – in dit geval gaat dat dan over informaticaproblemen en niet over mechanische problemen – gekend, zowel bij onze rijders als op vlak van simulatorplatform die ons ervan weerhielden om voor de ereplaatsen te strijden, terwijl we duidelijk wel het potentieel daartoe in huis hadden. Het was hoe dan ook een geweldige ervaring voor ons kleine team. We zullen zonder twijfel de koppen bij elkaar steken voor een debriefing, waarna we gaan kijken wat de toekomst kan brengen op dit vlak.”

“We zijn tijdens de race helaas niet gespaard gebleven van pech”, bevestigt Belgian Audi Club-rijder Dries Vanthoor. “Eerst kreeg Kelvin problemen met zijn internetverbinding. Vervolgens was ons tempo zeer goed, maar opnieuw kregen we te maken met enkele bugs. We hebben een onvermijdbaar ongeval gehad met een wagen voor ons die totaal onlogisch remde. Om de opgelopen schade te herstellen, hebben we nog eens een extra ronde achterstand opgelopen. Niettemin zijn er ook heel wat positieve elementen: we hebben veel en hard gewerkt met de ingenieurs bij WRT en we waren een van de snelste deelnemers. Mijn felicitaties dus aan het team om even professioneel gewerkt te hebben als in de realiteit! Ik hoop dat we in de toekomst opnieuw kunnen deelnemen aan deze 24 Uur van Le Mans… vooral in het echte leven. In afwachting van onze terugkeer naar de circuits hebben we ons in elk geval goed geamuseerd.”

e-Team WRT
e-Team WRT
Fabrice Cornelis, een gekende naam in de Belgische e-sportwereld, won in het verleden reeds een virtuele editie van de 24 Uur van Le Mans. Twee rondjes rond de klok afwerken met WRT, was echter nieuw voor de 20-jarige jongeman. “Kelvin de leiding zien nemen in het begin van de race was simpelweg geweldig”, vertelt hij. “Helaas moesten we na IT-problemen achteraan het veld herbeginnen. Gezien ons tempo hadden we zeker de zege kunnen viseren… Maar we hebben spijtig genoeg te vaak pech gekend. Ik vond het samenwerken met de WRT-ingenieurs geweldig, zij hebben echt fantastisch werk geleverd. Zevende finishen is niet slecht, maar zonder problemen hadden we hoger kunnen eindigen.”

De immer enthousiaste Kelvin van der Linde wil vooral de positieve elementen onthouden. “Globaal genomen was dit een fantastische wedstrijd”, benadrukt de Zuid-Afrikaan. “Ik denk echt dat we de beste wagen hadden en waarschijnlijk ook het meest homogene team. Het geluk stond niet aan onze zijde, maar ik onthoud dat Team WRT, ongeacht de discipline, zonder twijfel een team is waar je altijd rekening mee moet houden.” 

Arne Schoonvliet zette de tweede tijd neer tijdens de kwalificaties en ook hij gaf zijn visitekaartje af in de wereld van het simracen. “Wat een prachtig avontuur!”, blikt hij terug. “Het resultaat tijdens de trainingen was top, uiteraard, en in de wedstrijd hebben we bewezen dat we het ritme hadden om te winnen. Het lot besliste evenwel anders. Maar ik wil Team WRT bedanken om in ons, in Fabrice en mij, te geloven om hun twee echte rijders te flankeren.”

Persbericht Belgian Audi ClubSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24 Heures du Mans op maandag 15 juni 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons