van der Horst

24H Le Mans: Na 18H: Porsche overleeft - Felle strijd in GTE-Pro - Vanthoor leidt GTE-Am

Porsche LMP Team - Porsche 919 Hybrid
Porsche LMP Team - Porsche 919 Hybrid
De 24 Heures du Mans 2017 zijn voorlopig uitgedraaid op een ware slijtageslag. In LMP1 is de Porsche #1 de enige wagen die uit de grote problemen is gebleven. Alle bolides van Toyota werden teruggeslagen en de Porsche #2 deed na de problemen van gisteravond al niet meer mee voor de knikkers. Hierdoor zien we meer LMP2's op het provisoire algemene podium dan LMP1's. In LMGTE-Pro nam Corvette de leiding over van Aston Martin na een impact tegen de bandenstapel van laatstgenoemde. Door het spel van de pitstops vertoeft de zuster-Aston echter op kop. In LMGTE-Am leidt de JMW Motorsport Ferrari van onder meer Dries Vanthoor nog steeds.
Het enige wat Porsche moet doen om de 85e 24 Heures du Mans te winnen, is met de Porsche 919 Hybrid #1 nog eenmaal het equivalent van een reguliere WEC-race afleggen en dat zonder grote problemen. De bolide deed dat reeds driemaal en in dat anderhalf etmaal werden alle directe tegenstanders met de duistere kant van Le Mans geconfronteerd. Porsche overleeft dus de tegenstand en is op die manier op weg naar een derde zege op rij. De weersvoorspellingen duiden op een loodzware zondag op vlak van temperatuur, dus ook al kan de leider het tempo iets laten zakken, het zal er niet eenvoudig op worden. De #2 Porsche, die gisteravond werd teruggeslagen met Hybride-problemen, is ook opnieuw in de top tien opgedoken.

Door de problemen in LMP1, ruiken de LMP2's hun kans. Er staan reeds meer LMP2's op het provisoire algemene podium dan LMP1's, maar bij het minste probleem bij de Porsche #2 kunnen we wel eens een algemene zege voor een LMP2 gaan zien en... een volledig door LMP2's gestoffeerd algemeen podium... Momenteel leidt Thomas Laurent in de #38 Jackie Chan DC Racing Oreca, voor de #13 Vaillante Rebellion Oreca en de Alpine #35. Gezien de hoge snelheid in LMP2 dit jaar, zal de #2 Porsche het niet eenvoudig krijgen om op te klimmen in het klassement; hij wint slechts een tiental seconden per ronde.

Na 16H rijden is de strijd in LMGTE-Pro ongelooflijk spannend. Niet alleen zit de top vijf in dezelfde ronde en de top drie zelfs binnen 3 seconden, ook zien we een directe strijd tussen alle vijf merken. Momenteel leidt zoals gemeld Aston Martin, voor Corvette, Porsche, Ford en Ferrari en dat nadat de leidende Aston Martin #95 van Richie Stanaway zich verremde en tegen de bandenstapel schoof een halfuur geleden. In de nacht vloog ook de #92 Porsche tegen de bandenstapels nadat Michael Christensen de controle over de wagen verloor in de Ford Chicane, meteen ook de opgave voor de bolide. Eerder in het donker verloor de Corvette #64 een wiel, waarna Tommy Milner spinde en op zijn weg naar de pits nogmaals spinde en zich vastreed aan de pit-ingang.

In LMGTE-Am is de strijd iets minder spannend in die zin dat we een hegemonie van Ferrari zien, met op kop de enige resterende Belg in de race: Dries Vanthoor. De JMW Motorsport Ferrari 488 heeft momenteel één ronde voorsprong op de Spirit Of Race Ferrari #55 en twee op de Scuderia Corse Ferrari #62.

--- Uitslag 24 Heures du Mans 2017 - Na 18H (pdf) ---

Foto: Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op zondag 18 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons