van der Horst

24H Le Mans: Na 1H: Toyota neemt kopstart - problemen voor De Leener

Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota TS050 Hybrid
Het mag geen verrassing heten: Toyota leidt na iets meer dan één uur de 88ste editie van de 24 Uur van Le Mans. De Japanse fabrikant heeft beide TS050 vooraan geplaatst, ook al moest de #8 van Buemi-Hartley-Nakajima plots de pitlane opzoeken met een lekke band. Maxime Martin heeft dankzij teamgenoot Alex Lynn de koppositie gegrepen in GTE-Pro, terwijl een andere landgenoot, Adrien De Leener, meteen moest opgeven met zijn Porsche van Dempsey-Proton Racing.
  • LTF
Rebellion is de enige noemenswaardige tegenstander van Toyota in een editie van Le Mans zonder publiek, maar beide wagens van het Zwitserse team tellen al respectievelijk één en twee minuten achterstand op de Japanners. Ondanks de lekke band voor de #8 is de onderlinge strijd vooraan gelukkig wel nog spannend. Beide fabriekswagens halen het onderste uit de kan en spelen haasje over met elkaar.

Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage AMR
GTE-Pro, die andere categorie met fabrieksteams, wordt voorlopig geleid door de Aston Martin van onze landgenoot Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell. Polesitter Giammaria Bruni viel in zijn Porsche als een steen terug en ligt op dit moment... laatste in de klasse, achter stalgenoot en Belg Laurens Vanthoor. Aston Martin en Ferrari lijken met andere woorden over de beste papieren te beschikken.

LMP2 verloor met de Alpine van Laurent-Negrao-Ragues en de Oreca 07-Gibson van Racing Team Nederland (van Eerd-van der Garde-de Vries) meteen twee potentiële hoofdrolspelers, beide met een waterlek. In de tweede prototypeklasse strijdt de Oreca van SO24-HAS By Graff (Capillaire-Allen-Milesi) om de hoogste eer met de polesitters van United Autosports (Albuquerque-Hanson-di Resta).

De crash van Thomas Preining in de beginfase
De crash van Thomas Preining in de beginfase
GTE-Am wordt tot slot eveneens gedomineerd door Aston Martin. In die GTE Am-categorie verdween de Porsche van Dempsey-Proton Racing meteen van het toneel. Thomas Preining moest uitwijken voor een Ferrari en klapte hard in de bandenmuur van de Dunlop-chicane. Teamgenoten Adrien De Leener en Dominique Bastien mogen zo meteen hun koffers pakken.

Update: Wagen van De Leener en co heeft de pitstraat alsnog kunnen bereiken en is officieel dus nog in wedstrijd, ondanks een melding van Porsche Motorsport die het tegendeel beweerde.

Regen op komst?

De startfase op een droog asfaltlint is echter geen voorbode voor wat er vanavond te gebeuren staat. Onweerswolken zouden op weg zijn naar de Sarthe en vanaf 19 uur vanavond losbarsten boven de grootste uithoudingsrace ter wereld. Mogelijk wordt de hele nacht, die sowieso al vier uur langer zal duren dan gewoonlijk, geteisterd door nattigheid...Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in 24 Heures du Mans op zaterdag 19 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons