van der Horst

24H Le Mans: Rebellion Willams Esports wint allereerste Virtual 24H Le Mans

Rebellion Williams eSports
Rebellion Williams eSports
Na 24 uur racen op het virtuele circuit van Le Mans mag de Rebellion Williams Esport wagen van Louis Deletraz, Raffaele Marciello, Nikodem Wisniewski en Kuba Brezinski zich de allereerste winnaar noemen van de Virtual 24 Heures du Mans. Het Zwitsers-Britse team nam de leiding over na 10 uur racen en ondanks een tweede rode vlag-situatie, kon Wisniewski het afmaken. Toch kreeg de nummer 1 het niet cadeau.
  • Shopa
gevecht tussen ByKolles - Burst eSports en Rebellion Williams eSports #13
gevecht tussen ByKolles - Burst eSports en Rebellion Williams eSports #13
Lange tijd leek Rebellion Williams Esports, op een 1-2 af te stevenen, met de Wisniewski die in de #1 de zusterwagen met de Griek Michael Romanidis aan het stuur voorafging. Dat was echter buiten ByKolles - Burst Motorsport gerekend. In eerste instantie volgde een heuse psychologische slag over wie genoeg brandstof zou hebben richting de finish. Een ontketende Jernej Simončič reed in de Bykolles-Oreca richting de nummer 13, maar het duurde te lang alvorens hij voorbij Romanidis kon geraken. Uiteindelijk lukte het de Sloveen toch, maar alle hoop op de overwinning kwam te laat. Jernej Simončič/Tom Dillmann/Esteban Guerrieri/Jesper Pedersen eindigden met 17 seconden achterstand op een tweede plaats en dat nadat de wagen vanaf pole vertrok en bij de start meteen een penalty opliep voor een jump start. Romanidis/Agustin Canapino/Jack Aitken/Alex Arana vervolledigden het podium.

Veloce eSports 2
Veloce eSports 2
Voor de vierde plaats werd er tot in de slotronde strijd geleverd door 2 Seas Motorsport - met onder meer Oliver Rowland - en Veloce Esports 1 - het team van Jean-Éric Vergne. Het eerstgenoemde team behield evenwel de bovenhand. Langs Belgische zijde was het kijken naar wat Dries Vanthoor, Kelvin van der Linde, Fabrice Cornelis en Arne Schoonvliet nog konden betekenen, nadat het Belgische team in de aanvangsfase werd teruggeslagen door verbindingsproblemen bij de Zuid-Afrikaan. Ze gingen nog in gevecht met TDS E Racing Motul en wonnen die strijd, waardoor zij toch op een mooie zevende plaats eindigden op twee ronden achterstand. Veloce eSports 2 met Stoffel Vandoorne probeerde nog aan te klampen met de top tien, maar kon uiteindelijk de klus niet klaren. Zij eindigden op plaats 13.

Porsche Esports Team #93
Porsche Esports Team #93
Bij de GT's was de finale iets minder spannend, gezien de Porsche Esports Team #93 van Ayhancan Güven, Nick Tandy, Joshua Rogers en Tommy Ostgaard maar liefst met een ronde voorsprong vergaarde op de rest van de tegenstand. Een knap dus voor de Turkse ex-Porsche Carrera Cup Benelux-rijder. De strijd voor de tweede plaats bleek interessanter. Nadat twee fabrieks)Porsches vooraan wegvielen wegens technische problemen en de R8G Motorsport Corvette (Daniel Juncadella/Matthias Beche/Erhan Jajovski/Risto Kappet) ook nog eens een aanrijding moest verduren in de laatste uren, kreeg plots de Aston Martin Racing #95 de tweede plek in de schoot geworpen, nadat de halve Dane Train met Nicki Thiim, Lasse Sørensen, Richard Westbrook en Manuel Biancolilla lang moest achtervolgen. De Corvette van teambaas Romain Grosjean nam genoegen met een derde plaats.

Het bilan na afloop van deze eerste virtuele editie van de 24 Uur van Le Mans? De organisatoren hebben naar onze mening de verwachtingen overtroffen met een productie die in volle coronatijd best mocht gezien worden. De vele technische problemen tijdens de race tonen aan dat er nog heel wat werk op de plank ligt, en hoewel dit concept absoluut niet alle adepten van het echte racewerk zal kunnen bekoren, boort men hiermee wel een nieuwe markt aan. Op nu naar de echte 24 Uur van Le Mans op 19 en 20 september!

Foto's: FIA WECSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in 24 Heures du Mans op zondag 14 juni 2020.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons