van der Horst

24H Le Mans: Stoffel Vandoorne ei zo na op kop in wisselvallige vrije oefensessie

Toyota TS050 #7 - Kobayashi/Lopez/Conway
Toyota TS050 #7 - Kobayashi/Lopez/Conway
De Toyota TS050 #7 van Kamui Kobayashi, Mike Conway en José-Maria Lopez heeft in de slotminuten van de vrije training de beste tijd afgesnoept van onze landgenoot Stoffel Vandoorne (SMP Racing BR01 #11). De Japanse constructeur stelde zo nog net orde op zaken voor de start van de eerste kwalificatiesessie voor de 24 Uur van Le Mans, later vanavond. Laurens Vanthoor bleef met zijn Porsche #92 wel alle tegenstanders voor in GTE-Pro.
Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR #99
Dempsey-Proton Racing - Porsche 911 RSR #99
Er was regen voorspeld tijdens de vrije trainingen voor de 87ste editie van de 24 Heures du Mans, en die kwam er ook. De sessie werd vervolgens, al leek dat geen gevolg te zijn van de regenval, bijna een uur stilgelegd na een klapper van Tracy Krohn in zijn Porsche #99 van Dempsey-Proton Racing. De Amerikaan klapte aan hoge snelheid in de vangrail op het rechte stuk tussen de twee chicanes van de Hunaudières, maar heeft volgens de organisatie geen zware verwondingen opgelopen. Het is niet duidelijk of de auto, die vooral vooraan zware schade opliep, dit weekend nog kan racen.

SMP Racing - BR1
SMP Racing - BR1
Vooraan was de eerste veldslag, voor enkele regenbuien over de Sarthe trokken, voor Rebellion Racing. Toen het circuit er in het laatste halfuur weer droog bijlag, besliste onze landgenoot Stoffel Vandoorne (SMP Racing BR01 #11) om nog enkele honderdsten van een seconde sneller te gaan, maar het was niet genoeg. Kamui Kobayashi maakte immers de ambities van Toyota duidelijk door bijna twee seconden minder nodig te hebben voor het circuit van ruim dertien kilometer.

De beste tijd in LMP2 ging naar de Oreca 07-Gibson #48 van IDEC Sport Racing, bestuurd door Paul Lafargue, Paul-Loup Chatin en Memo Rojas, die in de slotseconden hun rivalen en merkgenoten van Dragonspeed (Roberto González-Pastor Maldonado-Anthony Davidson, #31) aftroefden.

Porsche en Vanthoor boven in GT

Porsche Team GTE - Porsche 911 RSR GTE
Porsche Team GTE - Porsche 911 RSR GTE
Het werd een puike start van het weekend voor Porsche, en dat zowel in GTE-Pro als in GTE-Am. Onze landgenoot Laurens Vanthoor (#92, Michael Christensen-Kevin Estre) opende als titelverdediger met de beste tijd bij de fabrieksteams, terwijl het geplaagde Dempsey-Proton Racing (#77, Matt Campbell-Christian Ried-Julien Andlauer) toch nog vooraan eindigde in de tweede divisie voor GTE-bolides. Telkens was Ferrari de eerste achtervolger: AF Corse werd derde met de 488 GTE #71 van Davide Rigon, Sam Bird en Miguel Molina, achter twee officiële Porsches, terwijl het exemplaar van Spirit of Race (#54, Thomas Flohr-Francesco Castellacci-Giancarlo Fisichella) tweede werd in GTE-Am.

Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage GTE
Aston Martin Racing - Aston Martin Vantage GTE
Maxime Martin kwam samen met zijn Britse teamgenoten Alex Lynn en Jonathan Adam niet verder dan een elfde rondetijd in zijn Aston Martin Vantage GTE #97, net voor de #95 van het drietal Nicki Thiim, Marco Sorensen en Darren Turner.

De eerste kwalificatiesessie voor de 24 Uur van Le Mans wordt vanavond om 10 uur op gang getrapt en krijgt om middernacht zijn eindsignaal.

--- UITSLAG VRIJE TRAINING 24 HEURES DU MANS 2019 ---

Foto's: Racing International Photography, Geert Franquet
 Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in 24 Heures du Mans op woensdag 12 juni 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons