van der Horst

24H Le Mans: Toyota palmt eerste startrij in - Aston Martin primus in GTE

Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Toyota start zaterdag op pole voor de 85e editie van de 24 Heures du Mans dankzij een supersnel rondje van Kamui Kobayashi in Q2. De startnummer 7 Toyota TS050 Hybrid van Kobayashi, Mike Conway en Stéphane Sarrazin was een goeie 2,3 seconden sneller dan de zusterauto van Kazuki Nakajima, Anthony Davidson en Sébastien Buemi. Porsche wist nog beslag te leggen op de tweede startrij, voor de 'derde' Toyota.
  • Prospeed Competition
Bij Toyota werd de pole uitbundig gevierd
Bij Toyota werd de pole uitbundig gevierd
Het laatste kwalificatiegedeelte over twee uur begon veelbelovend; zo pakte Nakajima in de Toyota #8 al na zes minuten de tweede plaats. Een uitschuiver van de Spirit of Race Ferrari uit de GTE Am-klasse luttele tellen later gooide echter roet in het eten voor de Porsches, een gele vlag zorgde ervoor dat zij niet konden verbeteren. Het werd allemaal nog erger voor Porsche #2, Brendon Hartley moest de 919 Hybrid halverwege de sessie in Indianapolis achterlaten nadat de motortemperatuur ineens gevaarlijk hoog opliep.

G-Drive Racing - Oreca 07 Gibson
G-Drive Racing - Oreca 07 Gibson
In LMP2 zagen we tijdens Q3 alsnog de pole van eigenaar veranderen; na een half uur zette Alex Lynn in de G-Drive Racing Oreca een 3:25.352 op de tabellen. Hij zorgde er zo voor dat hijzelf en teamgenoten Pierre Thiriet en Roman Rusinov vanop de beste denkbare startplaats in LMP2 aan de race kunnen beginnen. Ze krijgen naast zich op de eerste startrij de CEFC Manor TRS Racing Oreca van Roberto Gonzalez, Simon Trummer en Vitaly Petrov.

Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
In GTE Pro viel er tijdens de laatste kwalificatie ook nog heel wat te beleven. Na een half uur zette Antonio Garcia (Corvette) zich bovenaan de tabellen, een twintigtal minuten later ging Ryan Briscoe in zijn Ford GT nog ietsje sneller. Het was echter op een goed kwartier van het einde dat Darren Turner uiteindelijk Aston Martin de pole schonk in een 3:50.837. Hij hield in de Engelse bolide die hij deelt met Jonathan Adam en Daniel Serra nog nipt James Calado in de AF Corse Ferrari van zich af. Zijn landgenoot koos er net als hij voor om op het einde nog een snelle ronde uit de auto te persen. Daarachter volgde de tweede Aston Martin én Ferrari. De derde startrij kleurt Amerikaans met Ford en Corvette met daarachter pas de eerste Porsche.

JMW Motorsport - Ferrari 488 GTE
JMW Motorsport - Ferrari 488 GTE
Dries Vanthoor en zijn team JMW Motorsport leken onderweg naar een erg goede startplaats in GTE Am tot er na een half uur in Q3 ineens in die klasse een festival van snelle rondes plaatsvond. Fernando Rees trok uiteindelijk aan het langste eind in de Larbre Competiton Corvette in een 3:52.843. Aston Martin deed het opnieuw goed met een tweede tijd voor Lamy, Lauda en Dalla Lana. Vanthoor moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de zesde stek, zeven plaatsen beter dan de Proton Racing Porsche van onder meer Stéphane Lémeret.

--- Uitslag Kwalificaties 24 Heures du Mans 2017 (PDF) ---

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op vrijdag 16 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons