van der Horst

24H Le Mans: Toyota voorlopig de snelste tijdens ingekorte eerste kwalificatie

Toyota TS050 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid
Toyota toonde zich voorlopig tijdens de eerste nachtkwalificatie de beste met twee TS050's bovenaan de tabellen. Kamui Kobayashi reed al vroeg in de twee uur durende Q1 een 3:18.793, een tijd waar niemand meer onderdook. De Toyota die hij deelt met Mike Conway en Stéphane Sarrazin was iets meer dan een halve seconde sneller dan de TS050 van Buémi, Davidson en Nakajima. De Porsche van Bernhard, Bamber en Hartley volgde op net geen seconde op de derde plaats.
De eerste kwalificatie kon wel niet op tijd beginnen door een zware crash tijdens de vrije trainingen van de Road to Le Mans-serie. De vangrail diende gerepareerd te worden en dus werd het startuur verschoven van 22u naar 22u20. De sessie werd wel traditioneel afgevlagd om middernacht. De prognose is dat als het droog blijft morgen er tijdens de nacht wel eens snellere chrono's uit de bus zullen komen omdat de baan dan meer ingereden en dus ietsje sneller is. Maar de voorlopige pole is dus voor Toyota.

In LMP2 perstte Matthieu Vaxivière er in de TDS Racing Oreca nog een snelle ronde uit op een kwartier van het einde. Een 3:29.333 was genoeg om hem samen met land- en teamgenoten Perrodo en Collard bovenaan het LMP2-veld te doen prijken. Pech was er voor de SMP Racing Dallara van het Russische trio Shaytar, Sirotkin en Aleshin. Laatstgenoemde diende iets voor 23u zijn bolide in Mulsanne achter te laten na een brand, de Rus raakte gelukkig op tijd uit de auto.

Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
GTE was een prooi voor Aston Martin. Nicki Thiim zette even over half elf de bolide die hij deelt met Sorensen en Stanaway op de voorlopige pole in GTE Pro, vijf minuten later deed Pedro Lamy hetzelfde in de GTE Am-klasse. De Aston Martin van Lamy, Lauda en Dalla Lana is zeker een geduchte concurrent voor de zege in Am, maar de tijd van Thiim in Pro kwam toch enigszins als een verrassing. Davide Rigon had in zijn Ferrari net geen twee tienden van een seconde achterstand, de eerste Ford werd vijfde met vlak daarachter de eerste Porsche. De beide Corvette's reden een negende en tiende tijd, dus de Amerikanen zullen morgen ongetwijfeld nog een sterke tijd laten noteren in de tweede en derde kwalificatie.

De Porsche van Stéphane Lémeret tikte in GTE Am als zevende aan en deed het daarmee één plaats beter dan de Ferrari van ondermeer Dries Vanthoor.

--- Uitslag Q1 24 Heures du Mans 2017 (PDF) ---

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in 24 Heures du Mans op donderdag 15 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons