van der Horst

24H Le Mans: Voormalig wedstrijdleider Marcel Martin overleden

Marcel Martin als koersdirecteur
Marcel Martin als koersdirecteur
De ACO, de organisatie achter de 24 Uur van Le Mans, maakte afgelopen week het overlijden van voormalig racedirecteur Marcel Martin wereldkundig. De Fransman liet woensdag 21 februari jongstleden het leven op de respectabele leeftijd van 88 jaar. Martin was een gepassioneerde motorsportliefhebber en drukte als racedirecteur met een aantal positieve veranderingen zijn stempel op de legendarische etmaalrace.
Marcel Martin besteedde al op jonge leeftijd veel tijd aan zijn geliefde sport. Met zijn team 'Ecurie de Maine' nam hij deel aan rally’s en heuvelklimwedstrijden en tijdens de uithoudingsrace in het Franse La Sarthe verrichtte hij als pitstraatofficial nuttig werk. In 1967 en 1968 reed hij zelf mee in de 24 Uur van Le Mans, met achtereenvolgens een Abarth 1300, waarmee hij de overwinning in zijn klasse behaalde, en een Fiat Dino.

Met die ervaring als bagage ging hij tijdens de 24 Uur van Le Mans aan de slag in het zenuwcentrum van de race en schopte het tot assistent-wedstrijdleider. In 1980 schoof hij door naar de functie van wedstrijdleider en nam hij een aantal innovatieve beslissingen. Hij zorgde ervoor dat het Bugatti-circuit, als een van de eerste, veiligheidscamera’s rond de piste kreeg en maakte als eerste gebruik van de inzet van de safety car. Ook inspecteerde hij namens de autosportfederatie FIA wereldwijd verschillende circuits. In het jaar 2000 zwaaide de Fransman af als racedirecteur van de Franse klassieker.

Marcel Martin, een toegewijde man van principes, genoot veel respect van de deelnemers en officials en laat zijn gedachtegoed na aan de wereld van de autosport.​

Foto: ACO



Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in 24 Heures du Mans op dinsdag 27 februari 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons