van der Horst

24 Hours Spa: Nabeschouwing Xwift Racing Events

Xwift Racing Events is ondertussen een bekende naam op de Benelux-autosportscène en het team zet in 2023 ook zijn eerste stappen in de internationale GT-racerij. Ondertussen zijn de eerste mooie lijnen op het Europese palmares al geschreven, met na de zege in Paul Ricard, nu ook een overwinning op eigen bodem in Spa-Francorchamps en dat in de tweede, verregende, wedstrijd van het weekend. In de eerste race, vrijdagavond, was Xwift Racing Events goed voor een top 5. Het Oost-Vlaamse team scoorde in de Belgische Ardennen een stevig puntentotaal wat maakt dat de kloof met de leiders in het kampioenschap nu nog maar amper vijf punten bij de rijders bedraagt en vier bij de teams. Het seizoen 2023 neemt voorlopig geen pauze, want op 15 en 16 juli is het team met de Toyota Supra GT4 EVO alweer aan het werk in het vaak bloedhete Misano, voor opnieuw twee wedstrijden van de hoogstaande GT4 European Series.
  • LTF
Na Paul Ricard, waar Xwift Racing Events een tweede en een eerste plaats behaalde, bleef het team niet bij de pakken zitten. Het team werkte met de Toyota Supra GT4 EVO van Etienne Cheli en Antoine Potty een voorbereidende test op Circuit Zolder af en ook op dinsdag voor het raceweekend in Spa-Francorchamps, werd stevig gewerkt.
 
Yehann De Wachter (Teammanager): “Er waren bijkomende testmogelijkheden in Spa-Francorchamps en die hebben we met beide handen gegrepen om het weekend nog beter voor te bereiden. Met 60 wagens op de piste, wisten we dat de concurrentie erg stevig zou worden, zeker gezien het feit dat er snelle deelnemers van het Franse en Zweedse kampioenschap ons zouden vervoegen. Ons team heeft dan ook, samen met de rijders, er alles aan gedaan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor deze thuiswedstrijd.
 
De eerste wedstrijd van het weekend maakte duidelijk hoe sterk de motivatie van het team is, want van op een negentiende startplaats vochten eerst Antoine Potty en vervolgens Etienne Cheli terug tot in de top 5 van de einduitslag, waarbij beide rijders eenzelfde aandeel in de inhaalrace hadden en de technische crew een prima pitstop uitvoerde. Teamwork bij uitstek heet dat dan!
 
“Dat toont duidelijk aan dat we een sterk blok vormen en dat we willen vechten voor iedere meter. Xwift Racing Events is een jong team en we leren nog iedere meeting veel bij, maar de spirit is de juiste, met een echte vechtersmentaliteit en de wil om tot de laatste meter te blijven gaan”, aldus Kobe Claes die Yehann De Wachter in Spa-Francorchamps bijstond.
 
De tweede race, in erg moeilijke weersomstandigheden werd een nieuwe zege voor Etienne Cheli en Antoine Potty. “Maar de gevoelens waren uiteraard dubbel”, vertelt Yehann De Wachter. “Uiteraard was het team enorm blij met de overwinning op eigen bodem, waarmee we een prima zaak doen in het kampioenschap. Maar het feit dat we raceten enkele uren na het noodlottige ongeval van Dilano van’t Hoff, maakte dat er een zwart lintje om onze zege hangt. Onze gedachten gingen en gaan uit naar Dilano en zijn vrienden, familie en naasten.
 
De GT4 European Series is een competitie voorbehouden aan GT4-wagens van zeer diverse en mythische sportwagenmerken, met naast Toyota, onder meer ook Alpine, Aston Martin, BMW, Chevrolet, McLaren, Mercedes-AMG en Porsche. Het kampioenschap bestaat uit zes meetings met telkens twee wedstrijden van 60 minuten, met één verplichte pitstop. De competitie start eind april op het F1-circuit van Monza en loopt vervolgens via Paul Ricard (Fra), Spa-Francorchamps (Bel), Misano (Ita), Hockenheim (Dui) en Barcelona (Spa). De volgende afspraak is op 14,15 en 16 juli in het Italiaanse Misano.

Xwift Racing Events

Xwift Racing Events press  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons