van der Horst

24H 2CV: De finale op Francorchamps kondigt zich boeiend aan

Hundred Series by BGDC 2023
Hundred Series by BGDC 2023
Het is binnen een week, op het Circuit van Spa-Francorchamps en in het kader van de 24H2CV/C1, dat het verdict valt in de 100 Series by BGDC. Samen met de Franse TTE competitie zal dit andere Belgisch uithoudingskampioenschap het op zaterdag uitvechten over een wedstrijd van 240 minuten. Op het spel staan de titels in de verschillende klassen en divisies. Dat vraagt een kleine uitleg want in deze laatste race van het jaar worden er driemaal punten toegekend… zonder nog de jokers te vergeten die het reglement voorziet!
  • St. Paul
Christophe Cagnina/Massimo Petralia - Suzuki Baleno
Christophe Cagnina/Massimo Petralia - Suzuki Baleno
Laten we ons overzicht beginnen in de klasse A (1600cc), waar Christophe Cagnina en Massimo Petralia (Suzuki Baleno) de beste kaarten in de hand lijken te houden. Met 1075 punten hebben zij niet enkel een comfortabele voorsprong op Rogier Van Kuyk en Thomas Leten (Renault Clio, 880 punten), maar ook op Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica (Peugeot 206, 845 punten). Zij kunnen dus in alle rust beginnen aan deze laatste meeting van het seizoen, maar moeten alsnog uitkijken geen al te bleek resultaat te laten noteren…
 
Guy Katsers/Philippe Ménage - Vauxhall Astra Coupé
Guy Katsers/Philippe Ménage - Vauxhall Astra Coupé
Binnen de klasse B (2 liter) is de titelstrijd wat meer onzeker. De onvermijdelijke Guy Katsers en Philippe Ménage (Vauxhall Astra Coupé, 3340 punten) moeten oppassen voor regerend kampioen Yvan Muller (Renault Clio, 3100 punten), die pech kende in Zolder. Hervé Deger en François Jeukenne (Renault Clio, 2640 punten) kunnen ook nog hun kans gaan, net als Patrick Dubois en Cedric Wauters (Mazda MX-5, 2520 punten) die een ietwat woelig einde van het seizoen kennen.
 
Er heerst geen spanning daarentegen in de klasse D, waar de titel toekomt aan Alain Van Tornhaut (BMW Z4).
 
Binnen de Divisie 2, in de klasse E, kan de Nederlandse Boo Gielen (Renault Clio Turbo, 1530) zich tot kampioene van 2023 kronen, maar ze zal daarbij Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck (Cupra) van zeer dichtbij in het oog moeten houden.
 
Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
Johan Van Peperzeel - Porsche 991 GT3 Cup
In de tweede helft van het seizoen werd de Divisie 4 zeer druk bezet, en ook hier moet her en der het eindverdict nog vallen. In de klasse G+ kan de Porsche Cayman van Arthur Peeters, Paul Geeris en ‘Karl White’ niet meer worden bijgehaald, na mooie prestaties op de voorste posten over de gehele lengte van het seizoen. Nederlander Johan Van Peperzeel (Porsche 991 GT3 Cup, 2380 points) sloeg dan wel het gat in de klasse G++, maar Evren Yondem (Porsche 992 GT3 Cup, 1670 punten), Michael Van Peperzeel (Porsche 992 GT3 Cup, 1420 punten) en Mees Roos (Porsche 992 GT3 Cup) azen allemaal nog op een plaatsje op het eindpodium. Dat belooft…
 
Minder spanning is er in de klasse S+, met Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel (MARC Focus V8) die een duidelijk voordeel hebben op Chris Van Woensel, Maurits Van Egdom en Dirk Mertens (MARC BMW V8).
 
Dirk Dekker/Koen De Wit - BMW 135i
Dirk Dekker/Koen De Wit - BMW 135i
De categorie G- komt toe aan Raphaël de Borman (Porsche 996 GT3 Cup) die geregeld wisselde van teamgenoot over de diverse manches. De klasse X wordt een eindsprint tussen de nieuwelingen die aanpikten tijdens de voorlaatste manche op Zolder, we bedoelen dan Christoff Corten, Hans en Frank Thiers (Lamborghini Super Trofeo), Dirk Dekker en Koen De Wit (BMW 135i), en ook Danny Luyten en Wouter Manderveld (BMW M4).
 
Yvan Muller - Renault Clio
Yvan Muller - Renault Clio
Binnen de verschillende divisies vormt het circuit van Spa-Francorchamps het prestigieuze kader voor heel wat stevige duels. Zoals  dit tussen Guy Katsers/Philippe Ménage en Yvan Muller in D1, tussen Deger/Jeukenne en Dubois/Wauters, die er de verrassing kunnen vormen, tussen Boo Gielen en Yardy Hoogwerf/Steven Teirlinck in D2, tussen Johan Van Peperzeel en Raphaël van der Straten/Nathan Vanspringel in D4, met Geeris/White in hun kielzog.
 
Als kers op de taart moeten we dan nog meegeven dat het reglement van de 100 Series by BGDC voorziet in twee jokers! Dat betekent dat op het moment van de eindafrekening, de twee slechtste resultaten of ook een niet-deelname hier of daar, kan worden uitgegomd. Uiteraard kan zulks nog de hiërarchie wijzigen binnen de ene of de andere klasse of divisie.
 
Wie dit allemaal vanop de eerste rij wil meemaken, maakt best afspraak op zaterdag 21 oktober op ‘het mooiste circuit van de wereld’, voor een race van 240 minuten. Een echte uithoudingswedstrijd dus, die staat geprogrammeerd tussen 11u35 en 15u35. Wij beloven u alvast een eerste klasse startgrid, daar zullen we het al binnen enkele dagen over hebben. See you in Spa ! 

Hundred Series by BGDC



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belgian Gentlemen Drivers Club op maandag 16 oktober 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons