van der Horst

24H COTA: Black Falcon wint voor de tweede keer op rij

Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Black Falcon - Mercedes AMG GT3
De Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#4, Ben Keating / Jeroen Bleekemolen / Felipe Fraga / Cooper MacNeil) bekroonde een sterk optreden bij de Hankook 24H COTA USA met de laatste overwinning van het seizoen in de 24H SERIES powered by Hankook.
Restart Hankook 24H COTA
Restart Hankook 24H COTA
Het Duitse team had in de kwalificatie de pole-position behaald en had bij de nachtelijke onderbreking de leiding in handen. Daarna voerde het team op zondag in het resterende gedeelte van de race elke ronde lang het veld aan en completeerde in totaal 610 ronden op het 5,513 kilometer lange Grand Prix-circuit. Dat betekende een afstandsrecord bij de Hankook 24H COTA en een verbetering van het bestaande record van 608 ronden uit 2017.
 
Het resultaat is ook de tweede opeenvolgende zege van het Duitse team bij de Hankook 24H COTA USA en de eerste winst voor de trotse Texaan Ben Keating in zijn thuisrace.
 
“Het team had er duidelijk vertrouwen in dat ik met mijn oude ogen ook in het donker nog de bochten kon zien”, grapte Keating tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. “Het hele team heeft het geweldig gedaan. Ik was slechts een klein tandwieltje in het hele systeem. Het is een teamsport en er zijn hier heel wat mensen die ervoor gezorgd hebben dat we vooraan zijn geëindigd. We hebben ons eigen geluk bepaald, geen fouten gemaakt, en iedereen heeft perfect gereden.”
 
Net als vorig jaar behaalde de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) de tweede plaats bij de Hankook 24H COTA USA. Het Beierse team eindigde bij elke race van CREVENTIC op het Circuit of The Americas op het algemene podium.
 
GT Podium 24H COTA
GT Podium 24H COTA
Na een sterk optreden en ondanks eerdere problemen met de brandstofpomp behaalde de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Dr. Johannes Kirchhoff / Max Edelhoff / Gustav Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler) de eerste overwinning van het seizoen in de A6-Am-klasse en de laatste plaats op het algemene podium van de GT-divisie. Na een sensationele strijd gedurende de hele race kwam de Audi slechts 32 seconden voor de CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis) over de finishlijn. Het Amerikaanse team behaalde daarmee zijn derde opeenvolgende podiumplaats in zijn thuisrace.
 
De Toksport WRT-Mercedes-AMG GT3 (#90, Luca Stolz / Hendrik Still / Martin Konrad / Axcil Jefferies) verloor bijna 20 minuten in de pits voor de reparatie van een beschadigde achterwielophanging, maar kwam toch sterk terug met de vijfde plaats algemeen en de derde plaats in A6-Pro. Een goede race van de VOLT Racing-Porsche 911 GT3 R (#73, Trent Hindman / Jan Heylen / Alan Brynjolfsson / Richard Heistand) werd beloond met de vierde plaats in A6-Pro en de zesde plaats algemeen bij het debuut van het team in de 24H SERIES.
 
De Leipert Motorsport Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo 2018 (#710, Harald Schlotter / Aleksander Schjerpen / Alexey Karachev / Denis Soglaev / Gregg Gorski) sloot een foutloze race af met de overwinning in de SPX-klasse, de derde zege van het seizoen in de 24H SERIES Continents 2019. Daarmee behaalt het Duitse team ook de algemene GT-teamtitel in de 24H SERIES Continents. Daarachter eindigde de Black Falcon Team Textar-Mercedes-AMG GTX (#464, Alex Böhm / Axel König / Norbert Schneider / Axel Sartingen / Daniel Schwerfeld) als tweede in de klasse.
 
De Cor Euser Racing-MARC II V8 (#717, Cor Euser / Einar Thorsen / Jim Briody / Sam Allpass / Ward Sluys) eindigde ondanks problemen met de achteras als derde in de klasse. Het was de eerste finish met de gloednieuwe MARC II V8 voor het Nederlandse team. Zo sloot de legendarische lange-afstandscoureur Jim Briody zijn 54 jaar lange loopbaan in de autosport in stijl af met een podiumplaats in zijn laatste lange-afstandsrace. 
 
“Ik weet niet wat ik moet zeggen”, verklaarde een emotionele Pat Briody, Jims vrouw, tegen Radiolemans.com. “Ik was zijn mentor, zijn coach, alles, en ik deed alles wat nu met computers wordt gedaan, maar ik deed het hier: allemaal in mijn hoofd. Dit was een geweldig weekeinde, dat we ons altijd zullen herinneren.”
 
De Porsche Lorient Racing Porsche 991-II Cup (#911, Jean-François Demorge / Eric Mouez / Dominique Bastien / Frédéric Ancel) behaalde in de 991-klasse zijn tweede overwinning van het seizoen in de 24H SERIES. Twee uur voor het einde leek de Kelly-Moss Motorsports-Porsche 991-II Cup (#906, Alan Metni / Wayne Ducote / David Ducote / Chapman Ducote / Andrew Davis) nog op weg naar de zege, maar mechanische problemen stonden dit succes in de weg. Het Amerikaanse team moest het differentieel van de Porsche vervangen, waardoor de Porsche 991-II Cup met het startnummer 906 uiteindelijk als derde eindigde.
 
Daartussen werd de MRS GT-Racing Porsche 991-II Cup (#980, Nicola Michelon / Alexander Marmureanu / JM Littman / Constantin Schöll / David Roberts) als tweede geklasseerd. Deze auto viel in de laatste tien minuten op de baan stil met een technisch defect, maar de voorsprong was groot genoeg om de tweede plaats in de klasse niet in gevaar te laten komen.
 
De RHC Jorgensen/Strom-BMW M4 GT4 (#450, Daren Jorgensen / Brett Strom / Danny van Dongen / Jon Miller) behaalde ondanks problemen met oververhitting in de beginfase de eerste GT4-klassezege bij de Hankook 24H COTA USA, voor de Sorg Rennsport-BMW M4 GT4 (#451, Olaf Meyer / Björn Simon / Simon Tibbett / Jason Hart / Matt Travis).
 
Ook de ST Racing-BMW M4 GT4 (#388, John Boyd / Harry Gottsacker / Anthony Lazzaro / Samantha Tan / Jason Wolfe), die bij de nachtelijke onderbreking de leiding in de klasse in handen had, had met oververhitting te maken. Desondanks behaalde het Canadese team de laatste podiumplaats, waarmee de volledige top drie in de GT4-klasse voor BMW was.
 
Red Camel-Jordans.nl wint TCE-divisie bij de Hankook 24H COTA USA
 
Red Camel-Jordans.nl-Cupra TCR
Red Camel-Jordans.nl-Cupra TCR
De Red Camel-Jordans.nl-Cupra TCR DSG (#101, Ivo Breukers / Steven Liquorish / Jerimy Daniel / Jean-Francois Hevey) sluit het seizoen 2019 in de 24H SERIES af met de overwinning in de TCE-divisie op het Circuit of The Americas. Jerimy Daniel reed na 546 ronden op het 5,513 kilometer lange Formule 1-Grand Prix-circuit als winnaar over de eindstreep en zorgde daarmee voor de eerste overwinning van de Nederlandse Cupra bij de Hankook 24H COTA.
 
Samen met de TCR SPA 500 is dit de derde overwinning van het seizoen voor het Nederlandse team, dat zo’n sterk optreden kende, dat Red Camel-Jordans.nl zelfs in de top tien van het algemeen klassement eindigde.
 
“Een geweldig resultaat voor zo’n klein team”, zei een dolgelukkige Ivo Breukers tegen Joe Bradley van Radiolemans.com “Eerlijk gezegd hadden we wat problemen en we hadden geluk met een code-60 toen we een defecte schokdemper moesten vervangen. We bleven pushen en gaven niet op. Ik kan het nog nauwelijks geloven!”
 
TCE podium 24H COTA
TCE podium 24H COTA
Ondanks dat de auto eerder in de race een keer zonder brandstof kwam te staan en buiten de top vijf in de TCE-divisie gleed, klom de AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#188, Stephane Perrin / Vincent Radermecker / Matthew Taskinen / Will Neal) toch weer op naar de tweede plaats in de klasse. De laatste podiumplaats was voor de Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Jérôme Ogay / Constantin Kletzer / Roberto Ferri / Alberto Vescovi / Yannick Mettler), die nu naast de Europese titel onlangs in Barcelona ook de algemene TCE-teamtitel in de 24H SERIES Continents heeft binnengehaald.
 
De MONLAU COMPETICION Cupra TCR DSG (#107, Stuart Hall / Christopher Kemp / David Tinn / Tom Black) eindigde verdiend als vierde, voor de TOPCAR sport by Bas Koeten Racing-Cupra TCR DSG (#131, Fabian Danz / Antti Buri  / Kari-Pekka Laaksonen / Ronny Jost). Het laatstgenoemde team werd als vijfde geklasseerd, maar viel twee uur voor het einde uit als gevolg van problemen met de versnellingsbak. Eerder hadden de beide Cupra’s met elkaar gestreden om de leiding in de TCE-divisie.
 
De Sorg Rennsport-BMW M240i Racing Cup (#851, Benito Tagle / Michael Nielsen / Frank S. Woody III / Johan Schwartz) sloot een sterke race af met winst in de CUP1-klasse en de zevende plaats in de TCE-divisie, net achter de tweede Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing-Volkswagen (#114, Lukas Desserich / Stefan Tanner / Yannick Mettler / Christoph Ulrich / Jérôme Ogay).
 
Met de Hankook 24H COTA USA is ook de 24H SERIES powered by Hankook voor dit jaar afgesloten. De volgende lange-afstandsrace van CREVENTIC vindt plaats in het nieuwe kalenderjaar: de 15e editie van de Hankook 24H DUBAI, van 9-11 januari 2020 op het Dubai Autodrome. Nadere informatie is te vinden op www.24hseries.com.

24H SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op maandag 18 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H COTA.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons