van der Horst

24H Daytona: ESM schenkt LMP2 en Honda eerste zege - Goossens knap derde

Marc Goossens: beresterke wedstrijd
Marc Goossens: beresterke wedstrijd
Tequila Patrón ESM heeft de 24 Hours of Daytona gewonnen. De Ligier JS P2 van Sharp/Brown/van Overbeek/Derani rolde als eerste over de meet en daarmee was niet alleen de eerste zege voor een LMP2, maar ook de eerste algemene triomf van Honda in de etmaalrace te Daytona een feit, naast de eerste grote algemene zege voor een Onroak Ligier. De Corvette DP van Taylor/Taylor/Angelelli/Barrichello volgde op 25 tellen, voor het exemplaar dat Marc Goossens deelde met Dalziel/Hunter-Reay.
De zegevierende Ligier was de enige LMP2 die echt uit de problemen wist te blijven. Zo kende de polesittende BR01 remproblemen en vielen ook beide Mazda's uit met mechanische kwelduivels. De Deltawing, die enkele keren aan de leiding vertoefde, gaf al vroeg in de race op na een aanrijding met een op de baan stilgevallen LMPC.

Gelenaar Marc Goossens die dit weekend een competitieve wagen onder de bips kreeg geschoven, leverde een perfecte race af.  Onze landgenoot, gekoppeld aan toppers Ryan Dalziel en Ryan Hunter-Reay, kwam door het spel van de pitstops meermaals aan de leiding te rijden en toefde voorts de hele wedstrijd binnen dezelfde ronde als de elkaar afwisselende leiders. Uiteindelijk strandde de Visit Florida Chevrolet Corvette op slechts anderhalve minuut van de intrinsiek snellere winnende LMP2. "The Goose" die via sterke dubbele stints en de snelste tijd binnen het team zijn reputatie alle eer aan deed, tikte met zijn maats als derde aan op amper 26 seconden van het zusterexemplaar gemend door R.Taylor, J.Taylor, Rubens Barichello en Max Angelelli. Laatstgenoemde diende na het overschrijden van de finishlijn overigens naar het ziekenhuis afgevoerd want onwel door de uitlaatgassen die de cockpit van de Corvette waren binnengedrongen.

BMW M6 GTLM - BMW Team RLL
BMW M6 GTLM - BMW Team RLL
De knapste strijd zagen we bij de GT's met 34/1000ste verschil tussen de beide Corvette's die de dubbel pakten. Het merk met de strik liet in het laatste kwartier Gavin en Garcia, geschoeid op nieuwe Michelin's, strijden om de zege en dat leverde uiteindelijk dus een foto-finish op. Porsche kwam iets tekort op vlak van absolute snelheid, zeker nadat op enkele uren voor het zwart-wit de #911 problemen kreeg met de aandrijving. Een vierde plaats was er voor de nieuwe Ferrari 488 GTE van Pier Guidi/Premat/Serra/Rojas, als beste van de turbo-aangedreven bolides. De #25 BMW Team RLL M6, eveneens een nieuwe wagen, klopte als vijfde af. De Ford GT's eindigden beide in de top 10, maar kenden veel technische problemen, ondanks de vele testkilometers die de imposante bolides aflegden.

Keating/Robinson/Mosing/Foss/Faulkner - Dodge Viper GT3-R
Keating/Robinson/Mosing/Foss/Faulkner - Dodge Viper GT3-R
Audi zegevierde in GTD, nadat de eindfase gekenmerkt werd door benzineproblemen. Uiteindelijk hield René Rast net genoeg benzine over om de zege aan de #44 Audi R8 LMS van Magnus Racing te schenken in wat het debuut voor de wagen bij het team en op Amerikaanse bodem was. Het merk met de vier ringen lijkt overigens klaar voor 2016, na eerdere zeges in de 24H van Dubai, de 12h van Sepang en vorig jaar de 24H van de Nürburgring. De Porsche van onze Noorderbuur Catsburg en Pappas/Long/Pilgrim finishte finaal als tweede op enkel tellen, voor de Viper van Keating/Robinson/Mosing/Foss/Faulkner. Volgden de Aston Martin Vantage #98, de Lamborghini Huracán #28 en de BMW M6 van Marsal/Palttala/Krohn en onze landgenoot Maxime Martin. Met de Ferrari 458 GT3 #63 op P7 in de klasse zagen we een mooie verdeling qua merken.

Uitslag 24H Daytona 2016:


Foto's: SDR Motorsports, IMSA & BMW MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 1 februari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons