van der Horst

24H Daytona: Na 16 uur: Action Express Racing op kop, Porsche controleert GTD

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Nog acht uur te gaan in de openingsronde van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship en het is de Action Express Racing Cadillac die op kop ligt. Tristan Nuñez heeft een voorsprong van zes seconden op de JDC-Miller Motorsports Cadillac, terwijl de Acura's van Meyer Shank Racing en Wayne Taylor Racing op respectievelijk dertien en zestien seconden volgen. In GTD Pro en GTD is het vooral Porsche dat het mooie weer maakt in ijskoude temperaturen tot zelfs -1 graad Celsius.
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Bij de DPi's kunnen we al zeker twee wagens afschrijven voor de winst. De Action Express Racing Ally-gesponsorde Cadillac van Jimmy Johnson kwam net op elf uur van het einde in aanraking met een GT, waarbij er schade werd opgelopen rechts achter en de wagen nu op 22 ronden volgt. Ook de Chip Ganassi Racing #01 zal niet op het hoogste schavot staan, want zij verloren maar liefst 42 ronden vanwege problemen met de bedrading van de wagen. Ook de #02 heeft wat te kampen met probleempjes, wat te wijten is aan de benzinedruk, al zitten zij nog steeds in dezelfde ronde als de leider.

De leiding in LMP2 is nu in handen van de DragonSpeed USA Oreca, die ondertussen al een mooie voorsprong heeft op de wagens van Tower Motorsport en Racing Team Nederland. LMP3 blijft in handen van de Riley Motorsports Ligier, die nog steeds een ronde voorsprong heeft op de Ligiers van CORE Autosport en Sean Creech Motorsport. De klasse werd wel opgeschrikt nadat de Forty7 Motorsports Duqueine van Antoine Doquin in brand vloog net na de eerste bocht. Gelukkig kwam de Fransman met de schrik vrij, maar het was wel einde verhaal voor deze wagen.
Porsche controleert beide klassen
Zoals elk jaar is het een afvallingsrace bij de GT's en dat is ook in 2022 niet anders. Het volgende slachtoffer was de Lamborghini van TR3 Racing in GTD Pro. De wagen raakte betrokken bij een sandwich met twee andere GT's, waarbij het wiel geraakt werd. Het team wilde de schade repareren, maar heeft uiteindelijk de handdoek in de ring gegooid. Hierdoor blijven er nog maar zes wagens vooraan over, waar vooral de Porsche's van Pfaff Motorsports en KCMG nog de forcing voeren.

Ook in GTD is het Porsche dat de leiding in handen heeft met dank aan Jan Heylen in het exemplaar van Wright Motorsports. De Gelenaar kon de Mercedes-AMG van Winward Racing zonder problemen achter zich houden en verloor net de koppositie aan de Inception Racing McLaren door de pits op te zoeken. Op het moment van het zestiende uur waren er nog maar drie teams binnen dezelfde ronde, maar de top negen zit nog binnen de drie ronden. Iets dat snel kan keren bij de eerste de beste full course yellow.

Foto's: Porsche AG - IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 30 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons