van der Horst

24H Daytona: Regen brengt chaos vooraan

Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Met nog iets minder dan tien uur te gaan teisterde een serieuze regenvlaag de Daytona International Speedway. Terwijl tijdens het grootste deel van de nacht de wagens dicht bij elkaar zaten, heeft de regen voornamelijk vooraan chaos gecreëerd. Het was de Whelen Engineering Cadillac die als eerste anticipeerde door voor regenrubbers te opteren en daarmee een kloofje sloeg op beide Acura's en de WTR Cadillac. Doch konden zij uiteindelijk niet optimaal profiteren nadat de wedstrijdleiding een full course caution noodzakelijk vond om brokstukken te verwijderen; daarvan profiteerde Fernando Alonso om de leiding over te nemen. De wagen van Laurens Vanthoor heeft ondanks de problemen in de beginfase zich terug kunnen opwerken naar de top en ook de Audi's van Frédéric Vervisch en Dries Vanthoor zijn nog altijd kanshebbers in de GT Daytona.

Pechvogel Mazda

Mazda Team Joest #55 - Mazda DPi
Mazda Team Joest #55 - Mazda DPi
Mazda was de pechvogel tijdens de nacht. De polesittende nummer 77 moest onderweg stoppen nadat zij te maken kregen met een brandje in het zevende wedstrijduur. Niet veel later liet het team weten dat de wagen niet meer te repareren viel. De zusterwagen, nummer 55, kende net daarvoor ook al problemen nadat men moest pitten door een benzinelek. De wagen werd nog gerepareerd en kon zich terug opwerken naar de top 5, maar net voor de regen viel, geraakte de wagen in een spin aan de International Horseshoe waarbij de wagen schade opliep links achteraan.

Ook de Nissan kende veel problemen, voornamelijk met de versnellingsbak, waardoor de CORE Autosport DPi op heel wat ronden achterstand werd gezet. Toch kon de wagen profiteren van de problemen bij anderen en werkte deze zich terug op naar een vijfde plaats - op vijf ronden van het leidende kwartet. Bij de LMP2's is er geen maat op beide DragonSpeed Oreca's. Beiden draaiden in dezelfde ronde met veel voorsprong op de eerstevolgende Oreca, maar door de zware regenvlaag kende de #18 een moeilijk moment waardoor de zusterwagen vier ronden bonus pakte.

Laurens Vanthoor terug vooraan

Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Ondanks de problemen in de openingsfase voor de Porsche #912 van Laurens Vanthoor, kon deze zich, na vijf uur non-stop aanvallen, terug opwerken naar het gevecht voor de overwinning in GTLM, momenteel een zestrijd. De enige afwezigen in deze groep zijn de Corvettes. De Corvette #4 kon lang goed volgen, maar verloor tijd in de pits, nadat men schade moest herstellen. Zij liggen op twee ronden van de leiders. De Corvette #3 moest even de garage in om reparaties uit te voeren net voor het twaalfde uur en ligt op dit moment al 9 ronden achter.

Open strijd in GT Daytona

WRT Speedstar Audi Sport - Audi R8 LMS
WRT Speedstar Audi Sport - Audi R8 LMS
Als er één klasse is waar er nog veel kanshebbers zijn op de overwinning, dan is het wel in GT Daytona. Maar liefst 10 wagens bevinden zich nog in dezelfde ronde. Daar bij ook de Audi's van Frédéric Vervisch en Dries Vanthoor. Vervisch proefde zelfs een tijdje van de leiding met de WRT Speedstar Audi, waarbij hij de degens kruiste met Riley Motorsports Mercedes. Op dit moment hangen zij na de tiende full course caution op een zesde plaats. De Audi van Montaplast by Land-Motorsport kon zich ook goed in de top drie zetten en hangt nu op een vierde plaats. Vooraan is het de AIM Vasser Sullivan Lexus die de plak zwaait, voor de Riley Mercedes en de Scuderia Corsa Ferrari. Ook de GRT Grasser Racing-wagen kan zich nog net bij de top tien vervoegen nadat Rik Breukers voor een derde keer een drive trough aan zijn broek kreeg.

--- TUSSENSTAND ROLEX 24 AT DAYTONA NA 15H ---
 
Foto's: Daytona International Speedway - Mazda Motorsports - Porsche - Audi SportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 27 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons