van der Horst

24H Dubai: Stadler Motorsport vermijdt valkuilen en wint negende editie

Stadler Motorsport - Porsche 997 GT3 R
Stadler Motorsport - Porsche 997 GT3 R
De eerste etmaalrace van 2014 werd gekenmerkt door talrijke incidenten, waardoor er bijvoorbeeld maar liefst meer dan 25 leiderswissels waren. Het was uiteindelijk de Stadler Motorsport Porsche van Ineichen/Ineichen/Matter/Amstutz en Porsche Supercup rijder Christian Engelhart die met de zege aan de haal ging. De Zwitserse Porsche had met nog een kwart wedstrijd op de klokken de leiding genomen om deze niet meer af te staan. In de eerste helft van de wedstrijd leek het of Black Falcon opnieuw naar de zege zou cruisen, maar iets voor middernacht kregen de uittredende kampioenen te kampen met elektrische problemen, wat de Mercedes SLS AMG ver deed terugvallen in de rangschikking.
  • Curbstone
Start 24H Dubai 2014
Start 24H Dubai 2014
Het was Black Falcon die bij de start autoritair naar de leiding stormde, maar naderhand bleek dat Jeroen Bleekemolen iets te vroeg het gaspedaal indrukte, waarna de Mercedes bedacht werd met een penalty en polesitter Nicky Pastorelli opnieuw overnam. Het duurde evenwel niet lang alvorens de Team Abu Dhabi by Black Falcon Mercedes #1 opnieuw vooraan het veld kwam postvatten. Nog tekenend voor de eerste wedstrijdhelft: relatief veel tijd onder code 60. Rond half koers kregen we, na de vermelde elektrische problemen voor de Black Falcon #1, aan de kop van het veld een driestrijd tussen de Ram Racing Ferrari, de Fach Auto Tech Porsche #4 en de Schubert BMW waarbij de drie tenoren de leiding in de wedstrijd onder elkaar wisselden.

Podium 24 Hours of Dubai 2014
Podium 24 Hours of Dubai 2014
Dame Fortuna had echter nog kaarten achter de hand en alle drie de leiders kwamen in de problemen in het derde kwart van de wedstrijd... De Ram Ferrari en Schubert BMW kenden beide een contact op het circuit waardoor ze veel tijd (en plaatsen) verloren, terwijl de Porschisten van Fach Auto Tech met een meer dan comfortabele voorsprong hun mars gestopt zagen na problemen met de versnellingsbak. Zo konden merkgenoten van Stadler Motorsport in de Porsche 997 GT3 R overnemen, waarbij de bolide dankbaar gebruik maakte van het gebrek aan neutralisaties om de voorsprong uit te diepen. Ondertussen was de ALL-INKL.COM Münnich Motorsport Mercedes van René Münnich, Marc Basseng en Rob Huff opgeklommen doorheen het veld naar een tweede plaats, voor de enige overgebleven Black Falcon Mercedes die met nog dertig minuten op de klokken bijna de muur in knalde. Zo kregen we toch nog twee Mercedes SLS AMG op het podium, al is het Porsche dat met de grootste eer gaat lopen in Dubai dit jaar. De Stadler Motorsport bleek doorheen deze editie zeker niet de absoluut snelste wagen, maar de rijders bleven uit de problemen en de 997 GT3 R is daarmee zeker geen minder verdiende winnaar. Het was overigens geleden van 2010 dat Porsche nog eens zegevierde in de woestijn, toen wonnen Narac/Pilet/Holzer, nadat de IMSA Performance Matmut-rijders eerder al de pole hadden gedraaid. Dankzij deze zege heeft Porsche vier van de negen edities gewonnen; het merk uit Stuttgart is daarmee tevens recordhouder.

Recy Racing Team - BMW 120D
Recy Racing Team - BMW 120D
Een zege was er ook voor het Recy Racing Team, dat na 24 uur racen met de BMW 1-serie primus bleek in de Diesel-klasse. Vocht/van Loo/Schkichenmeier/Meulders/Piessens hadden een voorsprong van maar liefst 14 ronden uitgebouwd op de KPM Racing Golf en 20 ronden op de Red Camel Jordans Seat Leon #121. Op een 22e plaats algemeen was de polesittende JR Motorsport BMW overigens ook de eerste toerismewagen, voor de tweede maal op rij overigens.

Volledige uitslag 24 Hours of Dubai 2014 (PDF).

Foto's: CreventicSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 11 januari 2014.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons