van der Horst

24H Dubai: Derde zege voor Black Falcon tijdens 10de editie

Finish 24H Dubai 2015
Finish 24H Dubai 2015
Het Duitse team Black Falcon heeft zijn derde overwinning in de Hankook 24H DUBAI behaald. In de tiende editie van de internationale lange-afstandsrace, de seizoensstart van de 24H SERIES powered by Hankook 2015, legden de Nederlander Yelmer Buurman, de Duitser Hubert Haupt, de Brit Oliver Webb en Abdulaziz Al Faisal uit Saoedi-Arabië met hun Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in totaal 604 ronden op het 5,39 kilometer lange Dubai Autodrome af. Ook in 2012 en 2013 won Black Falcon de race in Dubai, destijds onder de aanduiding ‘Team Abu Dhabi by Black Falcon’. Met drie overwinningen is Black Falcon nu het succesvolste team in de geschiedenis van de race.
  • Heinz Performance
Podium 24H Dubai 2015
Podium 24H Dubai 2015
Ook voor Mercedes-Benz was het de derde overwinning in Dubai. Het team RAM Racing completeerde het succes voor de sportwagen met vleugeldeuren in de vorm van de tweede plaats voor de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#30, Arya/Jäger/Onslow-Cole/Christodoulou), vier ronden achter de winnaars. Het team Dragon Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten behaalde succes door met de Ferrari 458 Italia GT3 (#88, Jawa/Grogor/Griffin/Barff) als derde algemeen te eindigen en bovendien de A6-amateurklasse te winnen.   


24H Dubai Camels
24H Dubai Camels
In totaal waren er twaalf positiewisselingen aan de kop van het veld, waarbij vier verschillende auto’s elkaar aan de leiding afwisselden. De Black Falcon-Mercedes-Benz leidde lange tijd in de avond, verloor toen na pitstops de eerste plaats voor vijf ronden aan de KPM Racing-Aston Martin (#28, White/Mücke/Adam), maar nam in ronde 276 definitief de leiding over en reed vervolgens met Yelmer Buurman achter het stuur als winnaar over de eindstreep. “We hadden een probleemloze race, we hadden geen contact met andere auto’s en onze auto liep perfect”, zei de Nederlandse coureur na zijn eerste overwinning in een 24-uursrace. “Met zoveel auto’s op de baan moet je voorzichtig zijn om aanrijdingen te voorkomen en je moet inhaalacties zorgvuldig plannen. Ons team heeft de juiste beslissing genomen door tijdens de eerste ‘code 60’ al vroeg in de race een pitstop te maken en dat hielp ons om de leiding te veroveren. Dank aan iedereen die hierbij betrokken was, dit is een fantastische start van het seizoen!”

Achter de top drie in het algemeen klassement kwam de KPM Racing Aston Martin als vierde algemeen en als derde in de klasse A6 Pro over de eindstreep, gevolgd door de Nissan GTR GT3 van het Nissan GT Academy Team RJN ((#23, Strauss/Sanchez/Bin Khanen/Hammann/Paletou). Ondanks een start van de race vanuit de pitstraat na een crash in de training en een nachtelijke reparatie van de Ferrari 458 Italia GT3 (#4, Pisarik/Jirik/Malucelli/Kox) werd het Tsjechische team Scuderia Praha beloond voor de inzet met de zesde plaats in het algemeen klassement en de vierde positie in de A6 Pro-klasse.

Curbstone Corse - 24H Dubai
Curbstone Corse - 24H Dubai
Zoals gewoonlijk waren er veel uitvallers in de race, waaronder ook diverse teams die van tevoren als kanshebbers voor goede klasseringen werden beschouwd. Zo leidde de FACH AUTO TECH-Porsche die vanaf de pole-position startte (#12, Klohs/Ragginger/Richter/Müller) in de beginfase, maar verloor tijd als gevolg van een beschadigde radiateur en viel uiteindelijk uit vanwege een gebarsten bodemplaat. De zusterauto van het Zwitserse team (#11, Wagner/Bruder/Keller/Arnold/Cairoli) viel uit na een tweetal aanrijdingen, waarbij beide maken de ophanging van het rechter achterwiel beschadigd raakte. De Porsche van het team Stadler Motorsport, vorig jaar winnaar in Dubai (#1, Ineichen/Ineichen/Amstutz/Engelhart), viel uit met een beschadigde wielophanging. De Mercedes-Benz van Hofor Racing (#9, Kroll/Heyer/Frankenhout/Eggimann/Rehfeld) viel uit na in het eerste uur in de vangrails te zijn beland. Een aanrijding en de daaruit voortvloeiende beschadiging aan de ophanging betekende het einde van de race voor de Abu Dhabi Racing Black Falcon Mercedes-Benz (#3, Al Qubaisi/Bleekemolen/Schneider/Simonsen), die op dat moment aan de leiding reed.

Het Duitse team Black Falcon verdubbelde zijn succes door ook de Porsche Cup-klasse te winnen met de snelste van de beide 991’s (#26, Fjordbach/Sawa/Al Faisal/Weishaupt), die met de minimale voorsprong van slechts 10,301 seconden op de tweede Porsche van het team (#25, Schuring/Kaiser/Metzger/Raubach) als klassewinnaar over de eindstreep kwam. Het Australische team MARC Cars Australia eindigde met twee auto’s bovenaan in de SP2-klasse, met de MARC Focus V8 (#91, Kassulke/Alford/Leemhuis/Padayachee/Elgammal) als winnaar voor de zusterauto (#92, Kaye/Al Hamad/McLedo/Karanfilovski/Fiore). Het Britse team Optimum Motorsport leidde het grootste deel van de race in de SP3-klasse en behaalde uiteindelijk de klassezege met de Ginetta G55 GT4 (#163, Hankey/Yoluc/Ellis/Barwick).

Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
De best geklasseerde toerwagen in het veld was de Racing Divas by Las Moras-BMW M235i Cup (#76, Braams/Van der Sloot/Uljee/Partl) waarmee de drie Nederlandse dames en de Duitser de CUP1-klasse wonnen en op een uitstekende 23e plaats in het algemeen klassement eindigden. Onder de naam ‘Mission Possible’ raceten vier coureurs die normaliter aan een rolstoel gekluisterd zijn, met een Sorg Rennsport-BMW M235i (#70, Engljähringer/Dilger/Smit/Speakman). Ze leverden een uitstekende prestatie door als vijfde in de CUP1-klasse te eindigen.

Ook in de klasse A5 was er succes voor BMW dankzij de overwinning van het Duitse team Hofor-Kuepperracing met de BMW E46 M3 Coupé (#75, Küpper/Kroll/Kroll/Toniutti/Prewitt). Het team Memac Ogilvy Duel Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten leidde met de SEAT Leon Supercopa (#95, Moutran/Moutran/Moutran/Quaife) van het begin tot het eind in de klasse A3T en stelde de klassezege veilig. De overwinning in de klasse A2 ging naar het Belgische team VDS Racing Adventures met de Honda Civic Type-R (#117, Van der Straten/Paisse/Divoy/Close).

Nadere informatie over de Hankook 24H DUBAI en de andere wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.

Foto's: 24Hseries.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op zaterdag 10 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Dubai.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons