van der Horst

24H Dubai: Zege voor Belgian Audi Club Team WRT

Finish Hankook 24H Dubai
Finish Hankook 24H Dubai
Eindelijk kan de Duitse fabrikant Audi ook de overwinning bij de Hankook 24H DUBAI toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende erelijst bij de grote lange-afstandsraces over de hele wereld. Met hun Audi R8 LMS (#19), ingezet door het Belgian Audi Club Team WRT, kwamen de rijders Alain Ferté, Michael Meadows, Stuart Leonard en Laurens Vanthoor tot een totaal van 588 ronden op het 5,399 kilometer lange Dubai Autodrome, een totale afstand van 3.174,612 kilometer. “Een fantastisch succes voor ons team, voor Audi en voor onszelf”, aldus Vanthoor. “Met zoveel auto’s op de baan was het een lastige race, misschien wel de moeilijkste die ik ooit heb gereden, maar daarmee smaakt het succes alleen maar lekkerder.” Na een indrukwekkende opmars vanaf de laatste plaats in de startopstelling eindigde het Black Falcon-team met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#16, Abdulaziz Al Faisal/Oliver Webb/Adam Christodoulou/Oliver Morley/Frank Montecalvo) op vijf ronden van de winnaars als tweede. Nog eens drie ronden daarachter werd de C.ABT Racing-Audi R8 LMS (#4, Christer Jöns/Andreas Weishaupt/Isaac Tutumlu Lopez/Matias Henkola/Daniel Abt) als derde geklasseerd.
Land Motorsport Audi R8 LMS
Land Motorsport Audi R8 LMS
Met het recordveld van 98 auto’s op de baan deden zich tal van incidenten voor, met name in de eerste helft van de race. Daarbij waren ook sommige teams uit de voorste gelederen betrokken. Zowel de Abu Dhabi Racing Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#2, Khaled Al Qubaisi/Hubert Haupt/Jeroen Bleekemolen/Maro Engel/Indy Dontje) als de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#3, Abdulaziz Al Faisal/Hubert Haupt/Yelmer Buurman/Bernd Schneider/Michal Broniszewski) van het Black Falcon-team, een vroegere winnaar in Dubai, vielen als gevolg van schade door aanrijdingen uit. De Scuderia Praha-Ferrari 458 Italia GT3 (#11, Jiri Pisarik/Peter Kox/Matteo Malucelli/Matteo Cressoni), die gedurende de eerste racehelft in de top drie reed en 76 ronden lang leidde, maar viel in het tiende uur uit als gevolg van een aanrijding met de Primus Racing Ginetta G55 (#51, Thomas Martinsson/Johan Rosen/Marcus Fluch/Peter Larsen/Magnus Holmström). Daarmee kwam de Land Motorsport-Audi (#28, Marc Basseng/Christopher Mies/Carsten Tilke/Connor de Phillippi) op kop. Deze auto reed vervolgens meer dan 100 ronden aan de leiding, voordat vanwege brandstoftekort op de vroege zaterdagochtend wat tijd verloren werd.
 
Vanthoor/Ferté/Meadows/Leonard - WRT Audi R8 LMS
Vanthoor/Ferté/Meadows/Leonard - WRT Audi R8 LMS
Vervolgens leidde het Belgian Audi Club Team WRT, dat daarna de overwinning zonder problemen naar huis reed. Het was de eerste overwinning voor Audi en de eerste zege voor een Belgisch team in Dubai. In de strijd om de volgende plaatsen was er echter volop drama. Met nog tweeënhalf uur te gaan viel de Land Motorsport-Audi uit met een defecte versnellingsbak. Een totaal van 193 ronden aan de leiding en de snelste raceronde van 1:58,712 minuten, in de derde ronde gereden door Christopher Mies, waren uiteindelijk het enige tastbare resultaat voor het team. Daarmee was het echter nog niet gedaan, want in de laatste 30 minuten vielen zowel de SPS automotive-performance Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#27, Alex Müller/Tim Müller/Lance-David Arnold/Valentin Pierburg) als de Konrad Motorsport Lamborghini Huracán GT3 (#26, Mark Ineichen/Rolf Ineichen/Fabio Babini/Christian Engelhart/Franz Konrad) op weg naar een podiumplaats uit.         
 
Al Faisal/Webb/Christodoulou/Morley/Montecalvo - Black Falcon-team Mercedes-Benz SLS AMG GT3
Al Faisal/Webb/Christodoulou/Morley/Montecalvo - Black Falcon-team Mercedes-Benz SLS AMG GT3
De overwinning in de klasse A6-Am ging naar het Zwitserse Hofor-Racing met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 (#10, Christiaan Frankenhout/Kenneth Heyer/Roland Eggimann/Chantal Kroll/Michael Kroll), drie ronden voor de Mercedes van Preci-Spark (#22, David Jones/Godfrey Jones/Morgan Jones/Philip Jones/Gareth Jones). Het Duitse team Car Collection Motorsport eindigde als derde met de Audi R8 LMS (#34, Ingo Vogler/Elmar Grimm/Max Edelhoff/Gustav Edelhoff/Dr. Johannes Kirchhoff).  Team Lechner Racing Middle East behaalde een dubbel succes in de Porsche 991 Cup-klasse met zijn twee snelste auto’s (#40, Saeed Al Mehairi/Bashar Mardini/Sven Müller/Hasher Al Maktoum/Jaap Van Lagen en #81, Hannes Waimer/Wolfgang Triller/Edward Jones/Christopher Zöchling/Charlie Frijns) respectievelijk op de eerste en tweede plaats, gevolgd door het Black Falcon Team TMD Friction (#61, Saud Al Faisal/Manuel Metzger/Gerwin Schuring/Saeed Al Mouri/Anders Fjordbach).    

Gerome/Rice/Verburg/Vanthoor/Noel - Speedlover Porsche 991 Cup
Gerome/Rice/Verburg/Vanthoor/Noel - Speedlover Porsche 991 Cup
Twee Franse teams eindigden op de eerste twee plaatsen in de klasse SP2 met een overwinning voor Porsche Lorient Racing met de Porsche 997 Cup S (#64, Frédéric Ancel/Christophe Bourret/Pascal Gibon/Jean-François Demorge/Philippe Polette) als winnaar en de Vortex V8-GC Automobile GC 10 V8 (#203, Lionel Amrouche/Alban Varutti/Cyril Calmon/Mathieu Pontais) als tweede. Het Belgische team Speedlover eindigde met de Porsche 991 Cup (#85, Jean-Michel Gerome/Vic Rice/Richard Verburg/Dries Vanthoor/Yves Noel) op de derde plaats. Britse sportwagens bezetten de volledige top drie in de klasse SP3 met de overwinning voor Century Motorsport (#229, Nathan Freke/Anna Walewska/Aleksander Schjerpen/Tom Oliphant) gevolgd door CWS 4x4 (#178, Colin White/Stephen Fresle/Matthew Nicoll-Jones/Hunter Abbott), beide met een Ginetta G55 GT4, en de JW Bird Motorsport-Aston Martin Vantage GT4 (#221, Rory Butcher/Jake Giddings/Liam Griffin/Kieran Griffin) op de derde plaats.    
 
De TCR-klasse leverde een overwinning op voor het regerend kampioensteam in de 24H SERIES powered by Hankook, Memac Ogilvy Duel Racing met de SEAT Leon Cup Racer (#1, Ramzi Moutran/Nabil Moutran/Sami Moutran/Phil Quaife) voor Zest Racecar Engineering (#130, Andrew Hack/Daniel Wheeler/Kane Astin/Lucas Orrock) en NKPP Racing (#125, Gijs Bessem/Harry Hilders/Roger Grouwels/Bert de Heus), eveneens met SEAT. Het Franse Team Altran Peugeot won met zijn Peugeot 208 GTi (#208, Stéphane Ventaja/Thierry Blaise/Guillaume Roman/Kim Holmgaard) de klasse A3 voor de beide SEAT Leon Supercopa’s van RKC/TGM (#99, Gavin Spencer/David Drinkwater/Wiliam Gannon/Thomas Gannon/Ricky Coomber) and RTG by Gladysz Racing (#21, Adam Gladysz/Marcin Jaros/Robertas Kupcikas/Jerzy Dudek/Simon Larsson).

de Breucker/Timmers/Moortgat/Vanneste/Derdaele - QSR BMW M235i Racing
de Breucker/Timmers/Moortgat/Vanneste/Derdaele - QSR BMW M235i Racing
In de CUP1-klasse voor BMW M235i Racing-auto’s ging de overwinning naar het Belgische QSR (#148, Jimmy de Breucker/Mario Timmers/Luc Moortgat/Pieter Vanneste/Dylan Derdaele) voor Duwo Racing uit Luxemburg (#235, Jean-Marie Dumont/Maurice Faber/Frédéric Schmitt/Nicolas Schmitt/Thierry Chkondali) en Bonk Motorsport uit Duitsland (#145, Philip Bethke/Volker Piepmeyer/Axel Burghardt/Michael Bonk/Liesette Braams). Het Duitse team Besaplast Racing won met de Mini Cooper S JCW (#165, Friedhelm Erlebach/Henry Littig/Fredrik Lestrup/Franjo Kovac) de klasse A2 voor het LAP 57 Racing Team uit de Verenigde Arabische Emiraten met een Honda Integra Type-R (#57, Mohammed Al Owais/Abdullah Al Hammadi/Nadir Zuhour/Junichi Unemoto/Rupesh Channake) en het Deense team K-Rejser met de Peugeot RCZ (#171, Jan Engelbrecht/Jacob Kristensen/Thomas Sørensen/Claus Bertelsen/Jens Mølgaard).   
 
Nadere informatie over de Hankook 24H DUBAI en de andere evenementen van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via www.24hseries.com.

Creventic PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op zaterdag 16 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons