van der Horst

24H Dubai: Black Falcon-Mercedes-AMG wint vanwege regen verkorte 15e editie

Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
De Black Falcon Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 4 en de rijders Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten, Ben Barker uit Groot-Brittannië, de beide Duitsers Hubert Haupt en Manuel Metzger en de Nederlander Jeroen Bleekemolen is bevestigd als de winnaar van de 15e editie van de Hankook 24H DUBAI. Voor de eerste maal in de historie van het evenement kon niet de volledige geplande duur worden afgewerkt. Zware regenval en staand water brachten de wedstrijdleiding ertoe, de race na zeven uur en 17 minuten met de rode vlag te onderbreken. Ondanks de enorme inspanningen van het team en de officials van Dubai Autodrome stond aanhoudende regenval gedurende de nacht en de ochtend de voortzetting van de race in de weg. Er werd besloten, de race om veiligheidsredenen niet voort te zetten, een beslissing die door iedereen in de pitstraat en het rennerskwartier unaniem werd geaccepteerd en begroet.
2020 Hankook 24H Dubai
2020 Hankook 24H Dubai
Vanaf het moment dat de eerste teamleden en rijders in Dubai aankwamen, was het weer het voornaamste gespreksonderwerp. De raceweek begon, zoals gebruikelijk in de Verenigde Arabische Emiraten, met heerlijk weer, maar voor vrijdag en zaterdag, de dagen waarop de race zou plaatsvinden, werd er regen voorspeld. En niet zo’n klein beetje ook, wat de teams, die van over de hele wereld waren gekomen om deel te nemen aan de eerste internationale lange-afstandsrace van het nieuwe jaar, ernstige zorgen baarde. Bandenpartner Hankook reageerde snel en liet een extra contigent regenbanden op het Dubai Autodrome aanleveren, om voorbereid te zijn op alle omstandigheden en om aan de toegenomen vraag van de deelnemende teams te voldoen. 

Het evenement begon officieel op woensdag met een parade van de raceauto’s van het Dubai Autodrome naar de nabijgelegen First Avenue Mall in het snel groeiende stadsgedeelte Motor City van Dubai, waar het publiek talrijk aanwezig was. De traditionele ‘Welcome barbecue’ vond woensdagavond op het rechte stuk van start en finish op het circuit plaats. Ook voor de training en de kwalificatie op donderdag en, na een nachtelijke regenbui, voor de startopstelling en het begin van de race op vrijdagmiddag waren de omstandigheden nog prima.

Het eerste deel van de race zorgde voor spannende actie op de baan, maar na vijf uur werd de regen steeds sterker, waardoor er op de baan en in de uitloopzones meer en meer water kwam te staan. Om 22.17 uur besloot de wedstrijdleiding, de race met de rode vlag te onderbreken, waarop alle auto’s op het rechte stuk geparkeerd werden. De regen hield gedurende de nacht aan, wat niet alleen zijn weerslag had op de infrastructuur van het Dubai Autodrome, maar ook op de stad Dubai en de rest van de Emiraten. Om 7.00 uur werd, na zorgvuldige analyse van de situatie, in volledige overeenstemming tussen de wedstrijdleiding, Dubai Autodrome en CREVENTIC, besloten om de race uit veiligheidsoverwegingen niet meer te hervatten.

Algemeen Podium 2020 Hankook 24H Dubai GT
Algemeen Podium 2020 Hankook 24H Dubai GT
Op het moment dat de rode vlag gezwaaid werd, reed de Black Falcon-Mercedes-AMG GT3 (#4, Khaled Al Qubaisi / Hubert Haupt / Ben Barker / Manuel Metzger / Jeroen Bleekemolen) met 168 afgelegde ronden aan de leiding. Het Duitse team werd daarop als winnaar van de race bevestigt en behaalt zo zijn vijfde overwinning in de historie van de Hankook 24H DUBAI na eerdere successen in 2012, 2013, 2015 en 2018, een record. Ook voor Mercedes-AMG was het de vijfde overwinning in Dubai. Khaled Al Qubaisi, Hubert Haupt en Jeroen Bleekemolen hebben nu elk drie overwinningen bij het evenement op hun naam staan. Khaled Al Qubaisi, afkomstig uit de Emiraten, zat in de auto toen de wedstrijd werd gestaakt: “De omstandigheden waren extreem moeilijk, overal lagen plassen water”, zei hij. “Het is jammer dat we niet verder kunnen rijden, maar er bestaat geen enkele twijfel over dat het stopzetten van de race de juiste beslissing is. Veiligheid voor alles.”

Twee Audi’s, de Car Collection Motorsport-R8 (#88, Rik Breukers / Christopher Haase / Mike David Ortmann / Dimitri Parhofer / Markus Winkelhock) als winnaar van de race in Dubai van vorig jaar, en de MS7 by WRT-Audi (#7, Mohammed Saud Fahad Al Saud / Michael Vergers / Dries Vanthoor / Christopher Mies / Rik Breukers), completeerden de top drie, beide in dezelfde ronde als de winnende auto.

Het Nederlandse team MP Motorsport won met de Mercedes-AMG GT3 (#19, Daniël de Jong / Henk de Jong / Bert de Heus / Jaap van Lagen) de GT3-Am-klasse en zorgde daarmee voor een volledig succes van Mercedes-AMG met de winst in beide GT3-categorieën. Met twee ronden achterstand eindigde de 
Toksport WRT-Mercedes (#70, Axcil Jefferies, Alexander Hrachowina / George Kurtz / Martin Konrad / Finlay Hutchinson) hier als tweede, de Dinamic Motorsport-Porsche (#28, Roberto Pampanini / Ivan Jacoma / Maurizio Calamia / Stefano Monaco / Mikkel Overgaard Pedersen) werd op drie ronden derde in de klasse.

De best geklasseerde GTX-auto was de Lamborghini Huracán Super Trofeo van het team Dragon Racing uit de Emiraten (#788, James Geddie / Glyn Geddie / Adam Balon / Phil Keen), zeven ronden voor de QSR Racing-Mercedes-AMG (#754, Jimmy de Breuker / Michiel Verhaeren / Olivier Bertels / Johnny de Breucker / Dimitry Gvazava). Nog eens zes ronden daarachter eindigde de VDS Racing Adventures MARC II V8 (#758, Raphaël van der Straten / Hary Putz / Nick Geelen / Patrick Asnong / Jake Camilleri) als derde in de klasse.

De klassewinst in de Porsche 991 Cup-klasse was voor to MRS-GT Racing (#989, Jukka Honkavuori / Gosia Rdest / John Hartshorne / Ollie Hancock), gevolgd door race:pro motorsport (#996, Bertram Hornung / Matthias Jeserich / Christian Voigtländer / Max Weering / Larry ten Voorde) met een ronde achterstand en DUWO Racing (#909, Andrey Mukovoz / Sergey Peregudov / Stanislav Sidoruk / Dylan Pereira) op twee ronden.

In de GT4-klasse bekroonde het Koreaanse team Atlas BX Motorsports met de Mercedes-AMG GT4 (#403, Steven Cho / Jongkyum Kim / Masataka Yanagida / Jaesung Park) een fraaie opmars van de laatste startplaats in de GT-divisie naar de klassezege. In dezelfde ronde als de klassewinnaars eindigden de beide BMW M4 GT4’s van het Britse team Century Motorsports met nagenoeg gelijke rijdersbezetting op de plaatsen twee (#430, Angus Fender / Brett Strom / Ben Hurst / Daren Jorgensen / Nathan Freke) en drie (#429, Nathan Freke / Ben Hurst / Andrew Gordon-Colebrooke / Angus Fender / Daren Jorgensen).

AC Motorsport-Audi wint in de regen TCE-divisie bij Hankook 24H DUBAI 

AC Motorsport - Audi RS3 LMS
AC Motorsport - Audi RS3 LMS
In een race die vanwege zware regenval werd ingekort tot zeven uur en 17 minuten behaalde het Belgische team AC Motorsport zijn eerste overwinning in de TCE-divisie bij de Hankook 24H DUBAI. Na de beslissing om uit veiligheidsoverwegingen de race niet meer voort te zetten, werd de Audi RS 3 LMS van het team (#188, Stéphane Perrin / Vincent Radermecker / Tom Boonen / Gilles Magnus / Matthew Taskinen) als winnaar geklasseerd. Nadat het team in Dubai al twee keer de TCE-pole-position behaald had, lukte het nu dus eindelijk met de eerste overwinning. Voor Audi was het de tweede toerwagenzege in Dubai, nadat het merk er in 2017 al zijn eerste TCR-winst behaald had. Voor meervoudig wielerkampioen Tom Boonen was het zijn eerste grote internationale overwinning in de autosport.

“De omstandigheden waren gewoon onvoorstelbaar. Ik reed echt langzaam, maar zelfs op de rechte stukken was er aquaplaning”, zei de Canadees Matthew Taskinen, die achter het stuur van de klassewinnende Audi zat toen de rode vlag gezwaaid werd. Naast de zege in de TCE-divisie won het team AC Motorsport ook de TCR-klasse, gevolgd door twee Volkswagen Golf GTI TCR’s, de Lestrup Racing Team-auto (#111, Hannes Morin / Martin Öhlin / OIiver Söderström / Marcus Fluch) en die van Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing entry (#112, Alberto Vescovi / Roberto Ferri / Miklas Born / Constantin Kletzer / Yannick Mettler), beide met twee ronden achterstand.

Algemeen Podium 2020 Hankook 24H Dubai TCE
Algemeen Podium 2020 Hankook 24H Dubai TCE
Terwijl TCR-auto’s de eerste tien plaatsen in de algemene rangschikking van de TCE-divisie bezetten, ging de overwinning in de TCX-klasse naar de Team ACP - Tangerine Associate BMW M240i Racing Cup (#321, Catesby Jones / Ken Goldberg / Damon Danieli / Dr Jim Norman). De TCE pole-winnende CWS Engineering Ginetta G55 (#278, Colin White / Bradley Scorer / Jean-François Brunot / Fraser Robertson / Adam Hatfield) eindigde als tweede in de klasse, gevolgd door de Nordschleife Racing-Ligier JS2 R (#226, Guillaume Roman / Thierry Blaise / François Riaux / Michel Sallenbach). Als enige gefinishte auto in zijn klasse was de Team Avia Sorg Rennsport-BMW M240i Racing Cup (#351, Skip Woody / Johan Schwartz / Benito Tagle / Mark Brummond) ook zeker van de winst in de TC-klasse.

Voor de volgende race van de 24H SERIES powered by Hankook reizen teams en rijders naar het wereldberoemde Autodromo Nazionale Monza in Italië voor de première van de Hankook 12H MONZA (27-28 maart), de seizoensstart van de 24H SERIES Europe powered by Hankook. Nadere informatie is te vinden via: www.24hseries.com.

Foto's: 24H Series powered by CreventicDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op zaterdag 11 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons