van der Horst

24H Dubai: Herberth Motorsport behaalt eerste poleposition voor Porsche sinds 2015

Herberth Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Herberth Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Herberth Motorsport heeft de eerste poleposition in zes jaar voor Porsche bij de Hankook 24H DUBAI behaald en realiseerde daarbij de snelst ooit gereden GT-pole-tijd bij het evenement.
Slechts twee minuten voor het eind van de 30 minuten durende kwalificatie reed Sven Müller in de Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R (#92, Jürgen Häring / Wolfgang Triller / Vincent Kolb / Sven Müller / Klaus Bachler) een rondetijd van 1:56,553 minuten op het 5,390 kilometer lange Dubai Autodrome en bezorgde het Beierse team daarmee voor het eerst de poleposition bij de Hankook 24H DUBAI. Bovendien verbeterde de Duitse rijder het bestaande pole-record in Dubai, een tijd van 1:56,716 minuten, in 2018 gereden door Mirko Bortolotti.

“Een geweldige kwalificatie”, straalde Sven Müller na afloop van de sessie. “Het was heel close en we hebben twee nieuwe bandensets laten monteren, omdat het vooraan echt heel, heel dicht bij elkaar zat. Ik heb genoten van ieder moment op de baan. Ik werd niet opgehouden, de auto reed werkelijk  fantastisch. Natuurlijk weet je nooit wat er gebeurt, maar voor mij was het een perfecte ronde. Ik verheug me erg op de race van morgen.”

Dinamic Motorsport - Porsche 911 GT3 R
Dinamic Motorsport - Porsche 911 GT3 R
De spannende strijd om de FXPrimus GT pole-position werd uiteindelijk beslist met een verschil van slechts 0,14 seconden. Herberth Motorsport, een eerdere winnaar van het evenement, verwees de Porsche 911 GT3 R van DINAMIC MOTORSPORT (#7, Roberto Pampanini / Mauro Calamia / Stefano Monaco / Matteo Cairoli), die lange tijd de voorlopige pole-position in handen had, met nog 120 seconden op de klok naar de tweede plaats. Het Italiaanse team start in ieder geval nog vanaf de eerste startrij voor de 24-uursrace, die morgen begint.

De Lamborghini Huracán GT3 Evo van het GRT Grasser Racing Team (#63, Rolf Ineichen / Adrian Amstutz / Mirko Bortolotti / Rik Breukers), een team dat in Dubai al twee keer op de pole-position stond, vertrekt bij de seizoensstart van de 24H SERIES powered by Hankook ditmaal vanaf de derde plaats. Het winnende team van de COPPA FLORIO 12H Sicily van vorig jaar, de GPX Racing-Porsche 991 GT3 R (#36, Axcil Jefferies / Frederic Fatien / Mathieu Jaminet / Julien Andlauer / Alain Ferté), staat bij de thuisrace van het team daarnaast op de tweede startrij.

De tweede van de in totaal drie Porsche 911 GT3 R’s van het team Herberth Motorsport (#91, Ralf Bohn / Daniel Allemann / Robert Renauer / Alfred Renauer) completeert de top vijf van de algehele startopstelling en start tegelijkertijd vanaf de pole-position in de klasse GT3-AM. Dat betekent dat vier van de vijf snelste auto’s in de GT-kwalificatie van de Hankook 24H DUBAI Porsche 911 GT3 R’s zijn.

Hankook 24H Dubai 2021
Hankook 24H Dubai 2021
Het Haupt Racing Team, dat vijfvoudig winnaar Black Falcon als klantenteam van Mercedes-AMG in Dubai vervangt, start vanaf de plaatsen zes (#5, Khaled Al Qubaisi / Valentin Pierburg / Florian Scholze / Nico Bastian / Patrick Assenheimer) en zeven (#4, Hubert Haupt / Maro Engel / Patrick Assenheimer / Ryan Ratcliffe / Khaled Al Qubaisi). Voor het Duitse team rijden dit weekeinde twee van de slechts drie coureurs, die al drie keer de algehele overwinning bij de Hankook 24H DUBAI wisten te behalen, namelijk teameigenaar Hubert Haupt en lokale held Khaled Al Qubaisi uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Bij een sterk debuut van de McLaren 720S GT3 in de 24H SERIES completeert Inception Racing by Optimum (#72, Brendan Iribe / Ollie Millroy / Nick Moss / Joe Osborne) de top drie van de GT3-AM-Klasse in de kwalificatie en start de race vanaf de negende plaats algemeen, direct achter de Attempto Racing-Audi R8 LMS GT3 Evo (#99, Christopher Mies / Markus Winkelhock / Finlay Hutchison / Alex Aka / Philipp Sager). De Audi R8 LMS  GT3 Evo van het teams WRT (#31, Dries Vanthoor / Kelvin van der Linde / Louis Machiels / Benjamin Goethe / Frank Bird), in 2016 algemeen winnaar van de Hankook 24H DUBAI, completeert de top tien in de startopstelling.

Opmerkelijk in de kwalificatie was het ontbreken van Car Collection Motorsport in de kopgroep. Terwijl de Audi R8 LMS van het team met het startnummer 34 (Johannes Dr. Kirchhof / Gustav Edelhof / Elmar Grimm / Max Edelhof) de zesde tijd in de GT3-AM-klasse reed (14e algemeen), kon de zusterauto met het startnummer 88 (Milan Dontje / Kim Holmgaard / Martin Lechmann / Tim Müller / Johannes Stengel), een vroegere winnaar van de Hankook 24H DUBAI, in de kwalificatie helemaal niet in actie komen, nadat de achterwielophanging in de vrije training flink beschadigd geraakt was.

De DUWO Racing-Porsche 991-II Cup (#909, Andrey Mukovoz / Stanislav Sidoruk / Sergey Peregudov / Dylan Pereira) behaalde bij de Hankook 24H DUBAI de pole-position in de 991-klasse, gevolgd door HRT Performance (#928, Leon Köhler / Erik Behrens / Fabio Citignola / Sebastian Freymuth / JM Littman) en PROFILDOORS by Huber Racing (#924, Larry ten Voorde / Ilya Melnikov / Merabi Mekvabishvili / Gabriele Rindone / Matthias Hoffsümmer).

Tussen de twee snelste auto’s uit de 991-klasse op de startopstelling staat de Lamborghini Huracán Super Trofeo van GTX-klasse-pole-winnaar Gt 3 Poland (#708, Grzegorz Moczulski / Andrzej Lewandowski / Rafal Mikrut / Pawel Kowalski / Bartosz Opiola). De vroegere GT-titelwinnaars Leipert Motorsport (#710, Gregg Gorski / Gerhard Watzinger / Kurt Thiel / Oscar Lee / Fidel Leib) waren als team op-één-na snelste in de GTX-klasse, terwijl Vortex V8 (#701, Philippe Bonnel / Lionel Amrouche / Karen Gaillard / Alban Varutti) met de Vortex 1.0 verhinderde dat de volledige top drie in de klasse naar Lamborghini ging.

ST Racing - BMW M4 GT4
ST Racing - BMW M4 GT4
In de GT4-klasse herhaalde het Canadese team ST Racing (#438, Samantha Tan / Chandler Hull / Jon Miller / Nick Wittmer) met de BMW M4 GT4 de poleposition van vorig jaar. De Dragon Racing-Mercedes-AMG GT4 (#488, Denis Remenyako / Adam Christodoulou / John Hartshorne / Ollie Hancock) start bij de thuisrace van het team vanaf de tweede plaats in de klasse, direct voor de PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 (#401, Nico Verdonck / Rodrigue Gillion / Stephane Lemeret / Patrik Matthiesen / Constantin Schöll), het regerende algemene GT-kampioensteam van de 24H SERIES.
Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing behaalt pole-position in de TCE-divisie bij de Hankook 24H DUBAI 2021

Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing - Volkswagen Golf GTI TCR
Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing - Volkswagen Golf GTI TCR
De regerend kampioen in het algehele TCEteamklassement van de 24H SERIES, Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing, is veelbelovend begonnen aan de titelverdediging: bij de Hankook 24H DUBAI behaalde het team de FXPrimus TCE pole-position. Vanaf het begin van de 30 minuten durende kwalificatie had het Zwitserse team goede kansen in de strijd om de pole-position tegen CWS Engineering, dat lange tijd bovenaan de ranglijst stond. Miklas Born reed met de #112 Volkswagen Golf GTI (Antti Buri / Kari-Pekka Laaksonen / Gustavo Xavier / Jasmin Preisig / Miklas Born) in de laatste vijf minuten een tijd van 2:09,405 minuten en verwees daarmee de Ginetta G55 naar de tweede plaats. Voor Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing is het de eerste TCE-poleposition in Dubai. Ook behaalt daarmee voor het eerst sinds de invoering van de TCE-divisie in het kader van de 24H SERIES in het jaar 2018 een auto uit de TCR-klasse de TCE-pole-position.

“Gewoon een perfecte start van het weekeinde”, zei een tevreden TCE-rijderskampioen Miklas Born na de kwalificatie. “Het was een ongelooflijke ronde, de auto was ongelooflijk goed. Heel veel dank aan het team! Natuurlijk moet je eerst aankomen om eerste te kunnen worden. Daarom wilden we ervoor zorgen, dat we geen problemen zouden hebben. We hebben aangetoond dat we de snelheid goed te pakken hebben.”

CWS Engineering - Ginetta G55
CWS Engineering - Ginetta G55
Nadat het team lange tijd de eerste plaats in handen had, behaalde de CWS Engineering-Ginetta G55 (#279, Bradley Scorer / Mikaeel Pitamber / Paul Hill / Michael Stephen) in ieder geval nog een plaats op de eerste rij van de TCEdivisie en de pole-position in de TCX-klasse. De TCE-divisiewinnaar bij de Hankook 24H DUBAI 2020, de AC Motorsport Audi RS3 LMS (#188, Stéphane Perrin / Philippe Thirion / Sebastien Morales /  Mathieu Detry) reed nu in de slotfase van de kwalificatie de derde tijd en start daarmee vanaf de tweede rij, direct voor het stamteam in de 24H SERIES, de Red Camel-Jordans.nl-CUPRA TCR (#101, Ivo Breukers / Henry Littig / Steven Liquorish / Willem Meijer).

De Simpson Motorsport-Audi RS3 LMS DSG (#138, Gunnar Jeannette / Sacha Kakad / Rodrigo Sales / Mihail Zamfir / Paul Smith) start bij de Hankook 24H DUBAI 2021 vanaf de vijfde plaats in de TCE-divisie, een opmerkelijke prestatie van het team, dat tot dusver vooral in de GT- en PROTO-divisies uitkwam, maar nu voor het eerst aan de TCE-divisie van de 24H SERIES powered by Hankook deelneemt. De BBR-CUPRA TCR DSG (#107, Anusorn Asiralertsiri / Chariya Nuya / Kantadhee Kusir / Kantasak Kusiri / Tanart Sathienthirakul) start naast het Britse team vanaf de zesde plaats op de grid.

QSR Racing - Audi RS3 LMS DSG
QSR Racing - Audi RS3 LMS DSG
Hoewel de TOPCAR Sport-CUPRA TCR (#131, Fabian Danz / Adrian Spescha / Patrick Sing / Ronny Jost / Benjamin Leuchter) aanvankelijk als outsider ook aanspraak op de TCE-pole-position leek te maken, werd bij het Zwitserse team een rondetijd geschrapt vanwege het overschrijden van de afgrenzing van de baan. Daardoor start het team nu vanaf de zevende plaats, direct gevolgd door de tweede van de in totaal drie Volkswagens van het team Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing (#1, Emil Heyerdahl / Marlon Menden / Jérôme Ogay / Constantin Kletzer). De derde auto van het team (#114, Rhys Lloyd / Marcus Menden / Dario Stanco / Miklas Born / Reto Baumann) daarentegen kwam na een ongeval in de vrije training, die een omvangrijke reparatie nodig maakte, niet verder dan de 13e plaats in de TCE-kwalificatie.

DerZengő Motorsport-CUPRA TCR DSG (#133, Gábor Kismarty-Lechner / Tamás Horváth / Csaba Tóth / Szabolcs Gál / Zoltán Zengő), bekend uit de FIA World Touring Car Cup, start bij de achtste deelname van het team aan de Hankook 24H DUBAI vanaf de negende plaats, gevolgd door de tweede AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#199, Thierry Chkondali / Maxwell Hanratty / Thomas Kiefer / Mark Wallenwein / Sebastien Lajoux).

De PK Carsport-BMW M2 CS Racing (#208, Bert Longin / Peter Guelinckx / Stienes Longin / Stijn Lowette) reed de tweede tijd in de TCX-klasse, direct voor de Sally Racing-CUPRA DSG (#218, Anders Lund / Peter Obel / Niels Ulrich Nyboe / Henrik Munk Thomsen), die de derde tijd in de klasse reed.

Hankook 24H Dubai 2021
Hankook 24H Dubai 2021
Vanavond worden de activiteiten op de baan van het Dubai Autodrome voortzeget met de verplichte 90 minuten durende training in het donker. Op vrijdag 15 januari wordt om 15.00 uur lokale tijd de groene vlag gezwaaid voor de 16e editie van de Hankook 24H DUBAI. Daarna gaat de 24-uursrace  zonder onderbreking door tot het vallen van de finishvlag op zaterdag 16 januari om 15.00 uur lokale tijd. Een livestream in HD-kwaliteit is te vinden op de officiële website en het YouTube-kanaal van de serie. Regelmatige updates zijn er op Twitter (@24HSeries), Facebook (24H Series) en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via 24hseries.com.

Persbericht 24H Series powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op donderdag 14 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons