van der Horst

24H Dubai: Pole voor jarige Mirko Bortolotti met GRT Grasser Racing Team-Lamborghini

GRT Grasser Racing - Lamborghini Huracán GT3 EVO
GRT Grasser Racing - Lamborghini Huracán GT3 EVO
Voor het tweede jaar op rij en voor de derde keer in de 14-jarige historie van het evenement staat er een Lamborghini op pole-position voor de Hankook 24H DUBAI. Op zijn 29e verjaardag gaf Mirko Bortolotti zichzelf en zijn teamgenoten het mooiste cadeau door in de kwalificatie met de GRT Grasser Racing Team-Lamborghini Huracán GT3 (#63, Mirko Bortolotti / Christian Engelhart / Rolf Ineichen / Mark Ineichen) in 1:57,446 minuten de snelste tijd neer te zetten. Bortolotti herhaalde daarmee zijn kwalificatiesucces op het Dubai Autodrome van vorig jaar. “Het was wederom hard werk, maar het laat zien dat er nog voldoende snelheid in onze ‘oude dame’ zit”, lachte hij. De race in Dubai is de laatste voor de huidige Lamborghini Huracán GT3 van het team, de nieuwe Evo-versie maakt tijdens de volgende wedstrijd zijn racedebuut. Lamborghini kende een volledig succes in de A6-klasse, want de Deense rijder Dennis Lind zette de Target Racing-Huracán GT3 (#12, Dennis Lind / Giacomo Altoé / Timur Boguslavskiy / Stefano Constantini / Alex Autumn) op de pole-position in de A6-Am-klasse.
Pitlane 2019 Hankook 24H Dubai
Pitlane 2019 Hankook 24H Dubai
De verschillen in de strijd tussen de Lamborghini’s van GRT en Target Racing en diverse Audi’s in de A6-Pro-klasse waren klein. Ook de beide Black Falcon-Mercedes-AMG’s en de V8 Racing-Corvette streden voorin mee. Uiteindelijk was Christopher Haase de snelste Audi-rijder op de tweede plaats met de Car Collection-R8 LMS (#88, Dimitri Parhofer / Christopher Haase / Frédéric Vervisch / Rik Breukers), net voor de WRT-Audi (#7, Mohammed Saud Fahal Al Saud / Michael Vergers / Christopher Mies / Dries Vanthoor) en de BWT Mücke Motorsport Audi (#9, Markus Wikelhock / Mike David Ortmann / Andreas Weishaupt / Stefan Mücke / Ricardo Feller). De racewinnaars van vorig jaar in Dubai, de Black Falcon Mercedes-AMG GT3 (#2, Abdulaziz Al Faisal / Hubert Haupt / Yelmer Buurman / Saud Al Faisal / Adam Christodoulou), kwalificeerden zich als zesde algemeen en als vijfde in A6-Pro.

Daartussen behaalde Dennis Lind in de Target Racing-Lamborghini de pole-position in de klasse A6-Am na een lange strijd met twee Nederlandse Mercedes-AMG-rijders, Christiaan Frankenhout in de Hofor Racing-GT3 (#10, Michael Kroll / Chantal Prinz / Alexander Prinz / Kenneth Heyer / Christiaan Frankenhout) en Indy Dontje in de HTP Motorsport-auto (#25, Alexander Hrachowina / Martin Konrad / Bernd Schneider / Indy Dontje / Brice Bosi). Terwijl het Hofor Racing-team de tweede startplaats in de klasse behaalde, greep het HTP-team uiteindelijk net naast de top drie, toen Robert Renauer in de Herberth Motorsport-Porsche (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) met een sterk slotakkoord de derde plaats veroverde, slechts 0,027 seconden sneller dan Dontje.

Cicely Motorsport - Mercedes-AMG GT4
Cicely Motorsport - Mercedes-AMG GT4
Er was nog meer succes voor Lamborghini, want ook in de SPX-klasse ging de pole-position naar het merk uit Sant’Agata Bolognese. Fredrik Schandorff stond met de Leipert Motorsport-Huracán Super Trofeo (#710, Harald Schlotter / Jake Rattenbury / Markus Påverud / Khaled Al Mudhaf / Frederik Schandorff) gedurende de hele sessie bovenaan. De Vortex V8-Vortex 1 (#701, Arnaud Gomez / Olivier Gomez / Alban Varutti) eindigde als tweede in de klasse, gevolgd door de MRS GT-Racing Porsche 911 Cup met een volledig Braziliaanse bezetting (#990, Werner Neugebauer / Daniel Schneider / Ricardo Mauricio / Dennis Dirani).

In de Porsche 991-Cup-klasse was de pole-position voor de Deen Benny Simonsen met de race:pro motorsport-Porsche (#916, Bertram Hornung / John Shen / Benny Simonsen / Philippe Descombes) nimmer in gevaar. Het team Duel Racing uit de Verenigde Arabische Emiraten (#950, Ramzi Moutran / Nabil Moutran / Sami Moutran / Charlie Eastwood) en MSG HRT Motorsport (#969, Holger Harmsen / Anton Lyubchenkov / Stefan Aust / Lucas Mauron) completeerden de top drie in de klasse.

Jordan Witt behaalde de pole-position in de GT4-klasse met de Ciceley Motorsport-Mercedes-AMG GT4 (#462, Jordan Witt / Frank Bird / Derek Pierce / Ben Paliwoda), voor de Hofor Racing powered by Bonk Motorsport-BMW M4 GT4 (#50, Martin Kroll / Michael Schrey / Gustav Engljähringer / Michael Fischer / Liesette Braams) en de QSR Racingschool-Mercedes-AMG GT4 (#454, Jimmy de Breucker / Rodrique de Gillon / Michiel Verhaeren / Nico Verdonck).

Steven Wells zet CWS Engineering-Ginetta G55 op TCE-pole in Dubai

CWS Engineering - Ginetta G55
CWS Engineering - Ginetta G55
De activiteiten in de kwalificatie voor de Hankook 24H DUBAI begonnen met een 45 minuten durende sessie voor de TCE-divisie met de toerwagenklassen TCR, A3, SP3 en CUP1 op donderdagmiddag. In de gebruikelijke strijd om de snelste tijd algemeen tussen de SP3- en de TCR-auto’s was het een SP3-team dat als eerste uit de bus kwam. Steven Wells zette de CWS Engineering-Ginetta G55 (#378, Colin White / Steven Wells / Olivier Barron / Angus Fender) met een tijd van 2:09,035 minuten op de pole-position. “De auto was wat onstabiel aan de achterkant, maar zo rijd ik graag”, zei Steven Wells tegen Nick Daman van Radiolemans.com. De tweede plaats in SP3 ging naar de Vortex V8-Scirocco (#301, Philippe Bonnel / Thomas Cordelier / Franck Lefèvre / Nicolas Nobs) op de 13e plaats algemeen.

De spannendste strijd in de TCE-kwalificatie was toch wel die voor de pole-position in de TCR-klasse. Met de AC Motorsport-Audi RS 3 LMS (#188, Stéphane Perrin / Vincent Radermecker / Tom Boonen / Gilles Magnus) bepaalde Vincent Radermecker al snel het tempo en voerde een tijdlang de ranglijst aan, maar een sterk optreden van Yannick Mettler bracht de Autorama Volkswagen by Wolf-Power Racing-Volkswagen Golf GTI TCR (#112, Marlon Menden / Fabian Danz / Yannick Mettler / Stefan Tanner / Jerôme Ogay) tijdelijk aan de leiding in de klasse. Het duurde echter niet lang voordat Radermecker reageerde. Met zijn tijd van 2:09,571 minuten reed de Belg als enige TCR-coureur onder de 2:10 minuten en behaalde daarmee voor het tweede jaar op rij de pole-position in de TCR-klasse in Dubai. Hij staat op de eerste rij van de TCE-startopstelling. “Het is altijd goed om vooraan te staan”, zei Vincent Radermecker tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. De Volkswagen van het Zwitserse team werd als tweede geklasseerd, voor de LMS Racing by Bas Koeten Racing-Audi RS 3 LMS (#129, Antti Buri / Olli Kangas / Kari-Pekka Laaksonen).

Kwalificaties 2019 Hankook 24H Dubai
Kwalificaties 2019 Hankook 24H Dubai
Achter de pole-winnende CWS-Ginetta completeren negen TCR-auto’s de top tien algemeen in de TCE-divisie. Daarachter volgt de snelste van de beide Lotus PB Racing Lotus Elises (#634, Stefano d’Aste / Matteo Deflorian / Nicolò Liana / Michael Cordini) als elfde algemeen en als snelste in de klasse A3. De G R Motorsport-BMW E46 M3 (#603, Danny van Dosselaer / Karlo van Dosselaer / Geert Houdhoofdt / Geert Dierckx / Jasper Dierckx) eindigde als tweede in de klasse, voor de andere PB Racing Lotus (#633, Vito Utierzi / Marco Fumagalli / Mauro Guastamacchia / Maurizio Fortina / Mark Speakerwas).

Christopher Rink zette de fun-M Motorsport-BMW M235i Racing Cup (#802, Simon Klemund / Paul Sieljes / Christopher Rink / Ioannis Smyrlis / Harald Rettich) op pole-position in de uit twee auto’s bestaande CUP1-klasse, gevolgd door de DUWO Racing-BMW (Frédéric Schmit / Nicolas Schmit / Jean-Marie Dumont / Thierry Chkondall / Youssef Bassil).

Na de warm-up van 11.00-11.30 uur begint de 14e editie van de Hankook 24H DUBAI morgen, vrijdag 11 januari om 15.00 uur lokale tijd (12.00 uur CET). Een livestream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.

--- UITSLAG KWALIFICATIES HANKOOK 24H DUBAI GT ---
--- UITSLAG KWALIFICATIES HANKOOK 24H DUBAI TCE ---

Persbericht 24H Series powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op donderdag 10 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Dubai.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons