van der Horst

24H Nürburgring: Voorbeschouwing van de organisatoren (2)

24H Nürburgring 2014
24H Nürburgring 2014
De verwachtingen zijn hooggespannen: morgen, donderdag 19 juni, gaan de auto’s voor het eerst de baan op ter voorbereiding op de 42e editie van het ADAC Zurich 24h-Rennen, met 175 deelnemende teams en zo’n 650 rijders de grootste lange-afstandsrace ter wereld. Vanaf zaterdag 16.00 uur strijden teams op de Nürburgring-Nordschleife met de meest uiteenlopende auto’s, van GT3-sportwagens tot compacte productieauto’s, om de overwinning in de algemene rangschikking en in de diverse klassen. Dit jaar is de inbreng vanuit de Benelux groter dan ooit: bij elk van de vier grote merken in de GT3-klasse, Audi, BMW, Mercedes-Benz en Porsche is er wel sprake van Belgische en/of Nederlandse inbreng. Toegangskaarten zijn op het circuit te koop. Prijzen, informatie en nieuws zijn te vinden via de website www.24h-rennen.de.
  • Dreamdrive
Bij het Audi-fabrieksteam Phoenix Racing neemt de Belgische coureur Laurens Vanthoor plaats in de Audi R8 LMS ultra met het startnummer 3, die hij deelt met de kersverse Le Mans-winnaar Marcel Fässler uit Zwitserland en de Duitsers Marc Basseng en Frank Stippler. Vanthoor, die afgelopen jaar de FIA GT-titel won, geldt samen met zijn teamgenoten als een serieuze kanshebber op succes in de 24-uursrace. Een opmerkelijke deelnemer is ook de Oostenrijker Felix Baumgartner: na zijn fameuze sprong van 39 kilometer uit de stratosfeer start hij nu op de ruim 25 kilometer lange Nürburgring-Nordschleife met een Audi R8 LMS ultra van het team Audi race experience. Met de andere auto van dit team rijdt de Nederlander Christiaan Frankenhout, die vorig jaar al succesvol was in de 24-uursrace op de Nürburgring met een klasseoverwinning in een lagere divisie.
 
Bij BMW vormt het Belgische BMW Sports Trophy Team Marc VDS een van de voornaamste uithangborden. “Toen we hier twee jaar geleden als team voor het eerst kwamen, wisten we niet wat we moesten verwachten, maar nu willen en kunnen we volop meestrijden voor de overwinning”, zegt Bas Leinders, die niet alleen aan het hoofd staat van het team, maar zelf ook als coureur in een van de beide BMW Z4’s van het team stapt. Ook de Belgische BMW-fabriekscoureur Maxime Martin, normaliter actief in de DTM, de in België wonende Markus Palttala en de Nederlander Nick Catsburg behoren tot het team. “Onze voorbereiding is goed, we hebben dit jaar al enkele races kunnen winnen”, aldus Catsburg.
 
Thuiswedstrijd
 
Het team Black Falcon, dat op de Nürburgring zijn thuiswedstrijd beleeft, heeft in elk van de beide Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s een Nederlandse coureur. Jeroen Bleekemolen, die vorig jaar al deel uitmaakte van het winnende team, is een van de rijders in de SLS AMG GT3 met het startnummer 1. Afgelopen week nog startte hij tijdens de 24 Uur van Le Mans. “Twee 24-uursraces in twee opeenvolgende weekeinden is natuurlijk wel zwaar, maar met wat rust tussendoor gaat het best”, zegt hij. “En de race op de Nürburgring zou ik zeker niet willen missen.” Yelmer Buurman rijdt in de andere Black Falcon-Mercedes-Benz. Nadat hij vorig jaar tweede werd, wil hij dit jaar een stapje hoger. “Maar dat wordt wel erg lastig, want de concurrentie is dit jaar sterker dan ooit”, zo beseft hij.
 
Viervoudig Porsche Supercup-kampioen Patrick Huisman rijdt met de Porsche 911 GT3 R van het Frikadelli-team, die als één van de grootste kanshebbers vanuit het Porsche-kamp wordt beschouwd. Tijdens een van de VLN-wedstrijden eerder dit seizoen wist Huisman samen met zijn teamgenoten al een keer te winnen. Routinier Peter Kox, die dit jaar zijn 30-jarig jubileum in de autosport viert, start opnieuw met de McLaren van het Duitse team Dörr Motorsport. “Hopelijk komen we nu verder dan vorig jaar”, grapt de Eindhovenaar. Toen viel het team vanwege een technisch defect al in de eerste ronde uit, waardoor Kox niet eens aan racen toekwam.
 
Hopen op klassesucces
Naast de genoemde merken zijn ondermeer ook Aston Martin, Hyundai, Mazda, Nissan, Subaru en Toyota met fabrieks- of fabrieks-ondersteunde teams in de 24-uursrace actief. Zo maakt de Nederlander Carlo van Dam deel uit van het fabrieksteam van Subaru, dat al een aantal malen goed was voor de overwinning in de klasse A3T tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring. “Zeker ook voor de Japanse fabrikanten is het prestige van deze race enorm”, weet hij.
 
Vol programma
 
Uiteraard is de 24-uursrace het hoofdnummer tijdens het vierdaagse evenement op de Nürburgring-Nordschleife, met een vrije training en de eerste kwalificatie op donderdag, de tweede kwalificatie en de top-30-kwalificatie voor de snelste teams op vrijdag en de race van zaterdag 16.00 uur tot zondag 16.00 uur. Daarmee is het echter nog niet gedaan: de regelmatigheidswedstrijd van de RCN (Rundstrecken Challenge Nürburgring), raceauto’s van weleer in de 24h Classic en de demonstratie van de ‘Tourenwagen-Revival’, de gecombineerde wedstrijden van de Clio Cup Central Europe en de Spezial-Tourenwagen-Trophäe alsmede de ADAC Procar / Deutsche Tourenwagen Challenge zorgen voor een vol programma. Naast de wedstrijden zijn er ook nog de spectaculaire Falken DriftShow en de Red Bull FMX-show op vrijdagavond. Zelfs voetballiefhebbers komen tijdens het weekeinde niets tekort: de wedstrijden van het WK zijn te zien op beeldschermen in de ring°boulevard.
 
Ook voor degenen die niet ter plekke kunnen zijn, is de race te volgen. Via de website www.24h-rennen.de zijn een live-videostream, live-timing en een live-ticker beschikbaar. Daarnaast zijn er een eigen Youtube-kanaal (youtube.com/user/ADACZurich24hRennen) en een Facebook-pagina (24H-Nürburgring).

ADAC press  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons