van der Horst

24H Nürburgring: Voorbeschouwing van de organisatoren (2)

De voorbereidingen zijn afgerond, de verwachtingen zijn hooggespannen. Vanaf donderdag aanstaande, 10 mei, staat de Nürburgring vier dagen lang geheel in het teken van het grootste autosportspektakel van Europa: het ADAC Zurich 24hRennen. Van de krachtige GT3’s tot aan de compacte toerwagens biedt het startveld met zo’n 150 auto’s en rond de 600 rijders volop afwisseling. De meeste toprijders uit België en Nederland staan dit weekeinde in de Eifel aan de start. Ook in de dit jaar nieuwe mondiale toerwagencompetitie FIA WTCR, die in totaal drie races van elk drie ronden afwerkt, mag volop spektakel worden verwacht. In deze serie zijn eveneens teams en rijders uit de Benelux actief. De Audi R8 LMS Cup, die normaliter verreden wordt in Azië, beleeft zijn première in Europa. Toegangskaarten zijn te bestellen via www.nuerburgring.de of telefonisch via +49 180 699 11 85. Informatie, tijdschema en deelnemerslijst, alsmede een link naar de Eventim-ticketshop, zijn te vinden op de officiële website www.24h-rennen.de.
Met name voor de (semi-)fabrieksteams in de GT3-klasse staat er bij de langeafstandsklassieker op de ruim 25 kilometer lange combinatie van de roemruchte Nordschleife en het Grand Prix-circuit van de Nürburgring veel op het spel. Vele fabrikanten doen daarbij ook een beroep op rijders uit België en Nederland, want traditioneel doen Belgen en Nederlanders het vaak goed in deze wedstrijd. Marc Duez behoort met vier overwinningen (1992, 1995, 1998 en 1999) zelfs tot de succesvolste rijders in de historie van het evenement. Jean-Michel Martin maakte in 1992 eveneens deel uit van de winnende combinatie en al een aantal jaren probeert zijn zoon Maxime dit succes op de Nürburgring te evenaren. Dit jaar start Maxime Martin voor het eerst met een Aston Martin. “De 24-uursrace op de Nürburgring is een van de belangrijkste races van het jaar”, zegt hij. “Ik ben er zeven of acht keer met BMW geweest, dus het is iets nieuws om er nu met Aston Martin te rijden. Dat wordt een nieuw hoofdstuk. Ik ben al een paar keer heel dicht bij de overwinning geweest, maar ik ben er vrij zeker van dat de dag komt waarop ik de beker van de Nürburgring bij die van Spa kan voegen. Het is zeer beslist een race die ik wil winnen!”

Nederlandse winnaars waren Duncan Huisman in 2005 en Jeroen Bleekemolen in 2013. Yelmer Buurman, die uitkomt voor het Black Falcon-team met een Mercedes-AMG GT3, zou zijn naam graag aan dat lijstje willen toevoegen. Dat zijn team tot de kanshebbers behoort, bleek wel uit de overwinning tijdens de kwalificatierace, medio april. “Die overwinning tijdens de zes-uursrace was zeker een mooie opsteker, maar deze week gaat het er natuurlijk pas echt om”, weet Buurman. “Het circuit, het weer, de fans, de competitie: het is allemaal bijzonder op de Nürburgring en dat maakt het evenement zo geweldig.”

Ook extra gemotiveerd na een recent succes is de Belgische Porsche-fabrieksrijder Laurens Vanthoor, die afgelopen zondag op Mid-Ohio zijn eerste klassezege in het Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap behaalde. Eerder dit seizoen won Vanthoor met de Porsche 911 GT3 R van Manthey Racing ook al de eerste wedstrijd van het VLN-lange-afstandskampioenschap op de Nürburgring. “Ik kijk enorm uit naar de 24- uursrace, die ik in 2015 al een keer heb gewonnen”, zegt hij. “De overwinning met Porsche in Mid-Ohio was mooi, maar het wordt ook tijd dat een Porsche weer eens de 24-uursrace op de Nürburgring wint. Tijdens de eerdere wedstrijden bleek dat we tot de snelsten behoren, hopelijk kunnen we dat vertalen naar succes in de wedstrijd.”

Nicky Catsburg komt in actie met een BMW M6 GT3 van Rowe Racing. “De afgelopen jaren was ik er al een paar keer dichtbij. Wellicht dat het dit jaar lukt, maar de competitie is natuurlijk erg sterk”, zo weet hij. “Het lijkt erop dat het weer wat wisselvallig wordt, zeker op zondag. Dat kon nog wel eens interessant worden.” Ook bij Audi zijn er met Robin Frijns, Dries Vanthoor en Frédéric Vervisch rijders uit Nederland en België actief. Bij het Falken-BMW-team rijdt de Nederlander Stef Dusseldorp, terwijl Jeroen Bleekemolen, winnaar in 2013, Renger van der Zande en Indy Dontje met MercedesAMG in actie komen. Ook in de andere klassen zijn er Nederlanders en Belgen te vinden, zoals Carlo van Dam, die opnieuw deel uitmaakt van het Subaru-fabrieksteam in de SP3- T-klasse. Bas Koeten Racing komt als Nederlands team uit in de TCR-categorie onder de vlag van LMS Racing, het Belgische Pit Lane – AMC Sankt Vith zet een tweetal Toyota’s in de SP3-klasse in.

Veel Belgische en Nederlandse inbreng is er ook in het FIA WTCR, dat in totaal drie races afwerkt: één op donderdagavond en twee op zaterdag voor de start van de 24- uursrace. De Nederlander Tom Coronel komt uit met een Honda Civic van het Belgische team Boutsen Ginion Racing en zegt: “Geen enkel circuit komt zelfs maar in de buurt van de Nordschleife, het is elk circuit maal factor tien.” Frédéric Vervisch rijdt naast de 24- uursrace ook in het FIA WTCR voor het Audi Sport Team Comtoyou, een van de diverse Belgische teams in de serie. Ook hij kijkt uit naar het evenement en het circuit: “Als het droog is, is het zeker een van mijn favoriete circuits. Je leert er iedere keer nog bij.”

ADAC Nordrhein pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 8 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • NASCAR American Festival

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons