van der Horst

VRM Voorjaarsraces: Wie worden de opvolgers van Nathan Vanspringel en FordStore Vanspringel?

Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Nathan Vanspringel - Vanspringel Automobiles
Het komende weekend wordt op Circuit Zandvoort de start gegeven van het, aub, vijfde seizoen van de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup! Heel wat tenoren van vorig jaar zijn opnieuw van de partij en we tellen ook enkele nieuwe gezichten.
  • Powercars
Tomas de Backer
Tomas de Backer
Bovenaan de lijst prijkt natuurlijk Nathan Vanspringel, de uittredende Ford-kampioen is de grote favoriet om zichzelf op te volgen. Vorig jaar diende de 19-jarige Vanspringel tot en met de Finale op TT Circuit Assen tot het uiterste gaan om rivalen Tomas De Backer, Milan De Laet en Polle Geusens achter zich te houden. Even leek  het erop dat Nathan elders zijn geluk wou gaan zoeken, maar uiteindelijk koppelt hij een vierde jaar in de Ford Fiesta Sprint Cup met een programma in 100 Series by BGDC, waarin hij aan de start verschijnt met de 550 pk-rijke MARC Focus. Dat dubbel programma laat Nathan toe in de Fiesta Cup opnieuw in de clinch te gaan met Ford Peerlings-kopman Tomas De Backer. In tegenstelling tot Vanspringel heeft Tomas geen andere bezigheden en kan zich aldus tenvolle concentreren op wat voor hem het jaar van de waarheid moet worden! 
 
Dat de Fiesta Cup een ideale leerschool is, tonen alvast Kenny Herremans, tweevoudig kampioen, en Milan De Laet, die dit jaar de Fiesta mogen verruilen voor sneller, zelfs internationaal getint werk. De stiel leren in dit soort hoogstaande merkencup is tevens de reden voor de komst van neofiet Benjamin Abeloos bij Ford AB Automotive en hoewel hij al voldoende toonde dat hij aan een stuur kan draaien, beleeft Kobe Pauwels niettemin in de Ford Peerlings Fiesta zijn prille debuut in de circuitracerij.  
 
Kobe Pauwels - Ford Peerlings
Kobe Pauwels - Ford Peerlings
Net zoals Nathan Vanspringel dient 17-jarige Pauwels één keer verstek te geven voor de Fiesta Cup, maar gezien er dit jaar liefst zeven meetings ofte veertien races zijn voorzien, gelden er schrapresultaten: voor de eindberekening van de punten in zowel het Belgisch kampioenschap als de Junior Ford Fiesta Sprint Cup worden de beste twaalf resultaten weerhouden. Vanspringel en Pauwels weten nu al dat zij één nulscore zullen inbrengen, terwijl De Backer & Co veertien keer voluit kunnen gaan om zo de beste twaalf resultaten in te schrijven. Kobe Pauwels is er niet bij in Zandvoort – hij neemt in Valkenswaard deel aan de eerste round van de CrossCar Senior - en Nathan Vanspringel verruilt de Finale op TT Circuit Assen voor de laatste afspraak van 100 Series by BGDC op Spa-Francorchamps!  
 
Kapers op de kust? Giovanni Van Lil, zeg maar de revelatie in 2019, is gebrand om na twee jaar inactiviteit terug vooraan mee te knokken en hij kan alvast rekenen op de kennis en de ervaring van de mannen van FordStore Feyaerts. Hetzelfde verwachten we van Philippe Huart, die in het verleden vaak meeknokte voor de zeges en voor de tweede keer rechtstreeks samenwerkt met Ford Peerlings. Geoffrey Vanspringel en Wim Coekelbergs toonden vorig jaar dat zij op de piste hun mannetje staan en we zijn benieuwd of zij die evolutie kunnen doortrekken.  
 
Drie auto’s bij Ford Peerlings, twee stuks voor FordStore Vanspringel, voorlopig slechts één verdediger in de rangen van FordStore Feyaerts en met Ford AB Automotive treedt er een vierde Ford-verdeler in de arena: de vier Ford-verdelers strijden uiteraard voor de eer in het Ford Dealer Team Championship. FordStore Feyaerts behaalde al twee keer de titel en FordStore Vanspringel was kampioen in 2019 en 2021. Zorgt Ford Peerlings voor de afwisseling van de wacht? 
 
Philippe Huart - Ford Fiesta Cup
Philippe Huart - Ford Fiesta Cup
Net zoals vorig jaar gaan de Belgen samen met een tiental Nederlandse Fiesta’s de piste op, maar zijn er twee nog steeds gescheiden kampioenschappen. Voor de meer dan virtuele gevechten – met goed twintig Fiesta’s -  tussen het Noorden en het Zuiden geldt opnieuw de zeer gesmaakte Dutch Belgian Super Star of een Top 20 ‘overall’, met 20 punten voor de 1ste, 19 voor de 2de, 18 aan de 3de, enz. en een podium Top 3. Als we de twee deelnemerslijsten vergelijken, bemerken we dat de Belgen sterker voor de dag komen tegenover de iets minder ervaren Nederlandse jongens en meisjes. Vorig jaar stond er in de Dutch Belgian Super Star geen maat op de dominatie van Laurens de Wit en nu de Nederlander na vier jaar Fiesta Cup uitwijkt naar de Super Car Challenge, wordt zijn plek bij het verenigde Bas Koeten Racing/Vakgarage Technova College ingepalmd door vaste waarde Stefan Barewijk. Meteen kennen we, samen met diens landgenoot Gianni van de Craats en Pool Aleksander Olejniczak, één van gedoodverfde tegenstanders van Vanspringel, De Backer, Huart & Co… 
 
De VRM Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort beginnen voor de Belgisch-Nederlandse Ford Fiesta Sprint Cup op vrijdag 8 april met zestig minuten vrije testritten. Op zaterdag 9 april zijn er twee vrije trainingen van telkens dertig minuten, waarna om 17u30 de kwalificaties zullen bepalen wie er op de startgrid vooraan komt te staan. Start van Race 1 op zondag 10 april om 9u00 en klokke 14u15 is er Race 2, tevens over dertig minuten. 

Deelnemerslijst Ford Fiesta Sprint Cup Be-NL 2022:

04. FordStore Feyaerts, TBA  (*) 
21. Ford AB Automotive, Benjamin Abeloos
22. Bas Koeten Racing, Sen Roodenburg (NL) 
24. Bas Koeten Racing, Senna van Soelen (NL) 
25. MV Motorsport, Marnix de Wit (NL)                                          
29. Vanspringel Automobiles, Nathan Vanspringel  
30. Vanspringel Automobiles, Geoffrey Vanspringel 
34. Technova College Racing, Stefan Barewijk (NL) 
46. Nowicki Auto Serwis, Alan Czyz (PL) 
65. MV Motorsport, Esmée Kosterman (NL) 
77. ALU MET Motorsport, Aleksander Olejniczak (PL)
78. ALU MET Motorsport, Filip Zagorski (PL) 
80. EJ Automotive, Veeti Rajala (FI) 
84. Bas Koeten Racing, Gianni van de Craats (NL) 
94. FordStore Feyaerts, Giovanni Van Lil 
95. Azerti, Wim Coekelbergs  
96. Ford Peerlings, Kobe Pauwels (*)                                           
97. Ford Peerlings, Tomas De Backer                
98. Ford Peerlings, Philippe Huart 
 
(*): Niet aan de start in Round 1 

Ford Fiesta Sprint Cup  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons