van der Horst

24H Nürburgring: Scherer Sport PHX wint kortste editie ooit

Scherer Sport PHX - Audi R8 LMS Evo II
Scherer Sport PHX - Audi R8 LMS Evo II
De Scherer Sport PHX Audi R8 LMS GT3 evo II #16 van Frank Stippler, Christopher Mies, Ricardo Feller en Dennis Marshall heeft de 24 uur van de Nürburgring gewonnen. De wedstrijd lag al sinds zaterdag 23u22 uur stil vanwege de mist die het onmogelijk maakte om in veilige omstandigheden verder te racen. De organisatie probeerde vanaf zondag 13u30 nog met vijf formatieronden de race op gang te krijgen in de hoop dat de condities zouden verbeteren, maar tijdens de vijfde ronde werd bevestigd dat er geen herstart zou afgewerkt worden. Met de Manthey EMA Porsche 911 GT3 R van o.a. Laurens Vanthoor en de BMW M Team RMG BMW M4 GT4 met Charles Weerts mochten twee Belgen mee op het erepodium.
Mist tijdens de 24h Nürburgring 2024
Mist tijdens de 24h Nürburgring 2024
Wat naar een interessante strijd leek te neigen tijdens de nacht, werd abrupt onderbroken door spelbreker Moeder Natuur. Iets na 22u00 kwam de mist al opzetten en om 23u22 besloot men de wedstrijd stil te leggen, met een eerste update pas gepland voor zondagochtend 7 uur. Vanaf dan was het wachten tot de weersomstandigheden zouden verbeteren, en terwijl de lagere delen van de Nordschleife vrij helder waren, leek het zelfs erger te worden op het Grand Prix-circuit. Er waren momenten met minder dikke mist, maar die werden na vijf minuten vervangen door periodes waarop amper een hand voor ogen te zien was.

BMW M Team RMG - BMW M4 GT3
BMW M Team RMG - BMW M4 GT3
Daardoor viel de race onverwacht gisteravond al in zijn finale plooi. De BMW M Team RMG van Daniel Harper, Max Hesse en Charles Weerts en de Scherer Sport PHX Audi lagen in een stevige strijd verwikkeld, en daarbij maakte, zo zou later blijken, Chris Mies een belangrijke inhaalbeweging voor de leiding. Op dat moment lag de Manthey EMA Porsche van Laurens Vanthoor, Ayhancan Güven, Thomas Preining en Kevin Éstre als derde. Zij schoven door naar de tweede plaats, vanwege een regel in het bijzondere reglement omtrent pitstop tijden.

Podium 2024 24H Nürburgring
Podium 2024 24H Nürburgring
Vanaf dan was het gewoon afwachten. Om 9u30 uur moesten alle bolides op de baan staan, om zo een eventuele herstart vlot te laten verlopen. Uiteindelijk viel de beslissing om 13u00 uur om een halfuur later vijf formatieronden af te werken, met de hoop dat het weer zou verbeteren. Dat zou niet gebeuren, wat bijgevolg resulteerde in de zege voor Scherer Sport PHX, waarmee Phoenix Racing op gelijke hoogte komt qua aantal meeste overwinningen met Manthey Racing.

Die zege valt echter wel in de kortste race in de geschiedenis van de 24H Nürburgring. Manthey EMA Porsche en BMW M Team RMG, die vanaf pole vertrok, eindigden twee en drie, terwijl de top vijf vervolledigd werd door Mercedes-AMG Team HRT #4 en RED BULL TEAM ABT Lamborghini. In totaal trok deze editie van de 24 Uur van de Nürburgring 240.000 bezoekers.

Foto's: Thomas Smets - Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op zondag 2 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons