van der Horst

24H SERIES: European Championship start dit weekend met de 12H Mugello

12H Mugello
12H Mugello
Voor tal van autosportliefhebbers was de wachttijd sinds de Hankook 24H DUBAI begin januari behoorlijk lang, maar nu staat dan eindelijk de seizoensstart van het 24H SERIES European Championship voor de deur. Met de Hankook 12H MUGELLO (29-30 maart) keren deze week de 24H TCE SERIES en de 24H GT SERIES, beide powered by Hankook, na een afwezigheid van een jaar terug naar het prachtige circuit in de heuvels van Toscane. Een indrukwekkend veld van zo’n 60 auto’s wordt verwacht voor de race eenmaal de klok rond. De klasse A6 voert het GT-segment aan met 19 ingeschreven auto’s, de TCR-klasse leidt het TCE-veld met 13 auto’s.
12H Mugello
12H Mugello
Op veler verzoek keert het circuit van Mugello terug op de kalender van de 24H SERIES powered by Hankook. Het Nederlandse bureau CREVENTIC, organisator en promotor van der 24H SERIES powered by Hankook in samenwerking met het DNRT (Dutch National Racing Team) organiseerde in 2014 voor de eerste maal een race op het circuit in Toscane, dat sindsdien regelmatig op de kalender stond. De race van dit jaar betekent opnieuw de start van het European Championship-seizoen in de 24H SERIES powered by Hankook.
 
Tijdens het meest recente evenement van de 24H SERIES op Mugello, twee jaar geleden, eindigde het Tsjechische team Scuderia Praha bovenaan en zorgde daarmee voor een overwinning van Ferrari in de thuisrace van het beroemde Italiaanse sportwagenmerk. Voor de race van dit jaar zijn er maar liefst zes Ferrari’s ingeschreven, het grootste aantal raceauto’s met het steigerende paard dat tot nu toe in een evenement van CREVENTIC van start ging. Scuderia Praha neemt opnieuw deel, zij het nu onder de naam Bohemia Engery racing with Scuderia Praha. De andere Ferrari-teams zijn Rinaldi Racing en Wochenspiegel Team Monschau. In de klasse A6 nemen ze het op tegen teams met Audi, Lamborghini, Mercedes-AMG en Porsche. Twee KTM’s komen uit in de klasse SPX. In de 991-klasse zijn zeven Porsche Cupauto’s ingeschreven. Twee BMW’s en nog een KTM in de klasse SP2 en vijf
GT4-auto’s van Aston Martin, BMW en Mercedes-AMG completeren het GTveld.
 
Start 12H Mugello
Start 12H Mugello
In 2017 was er nog geen aparte TCE-divisie, maar het best geklasseerde team met een toerwagen in de race op Mugello destijds was een BMW, ingezet door Bonk Motorsport. Voor de Hankook 12H MUGELLO van dit jaar heeft het Duitse team opnieuw zijn deelname aangekondigd, ditmaal met niet minder dan vijf auto’s, verdeeld over de klassen GT4, TCR en A3. De TCRklasse voert het TCE-segment in het veld aan met Audi, Cupra, Honda, Hyundai, SEAT en Volkswagen. In de SP3-klasse neemt een Vortexsilhouetauto het op tegen een BMW en een Porsche. Een BMW, een Honda en een Peugeot in de klasse A3 completeren het veld. Er zijn afzonderlijke startgroepen voor de GT- en de TCE-divisie.  
 
KTM X-Bows nemen sinds jaren regelmatig deel in de 24H SERIES powered by Hankook, maar op Mugello is de X-Bow Battle de officiële klasse in het voorprogramma met twee wedstrijden van 25 minuten elk. De KTM-serie heeft al op donderdag 28 maart zijn vrije trainingen en de tijdtraining, afgewisseld met twee optionele privé-testsessies voor de deelnemers van de 24H SERIES. Op vrijdag 29 maart begint het programma met de eerste race van de X-Bow Battle, gevolgd door de vrije training van de 24H SERIES van 10.05-11.35 uur. De kwalificatie voor de TCE-divisie staat van 12.05-12.35 uur op het programma, de GT-teams werken hun kwalificatie van 12.45-13.15 uur af. Na de tweede X-Bow Battle-race worden de eerste drie uur van de Hankook 12H MUGELLO van 15.30-18.30 uur verreden, gevolgd door een ‘intervention break’ met parc fermé-regeling gedurende de avond en de nacht. De race wordt op zaterdag 30 maart om 9.00 uur hervat, de finish is om 18.00 uur.  
 
12H Mugello
12H Mugello
Een live-stream in HD-kwaliteit met commentaar van het team van Radio Show Limited, bekend van IMSA Radio en Radio Le Mans, is beschikbaar op de website en het Youtube-kanaal van de serie en op Motortrend on Demand. Er zijn ook regelmatige updates op Twitter, Facebook en Instagram (24H Series). Hankook is de officiële titelsponsor en de exclusieve bandenleverancier van het evenement. De volgende bedrijven zijn met verkoop- en servicestands aanwezig in de paddock van Mugello: DRD international voor pitbox-inrichting en wanden, Stand21 Racewear en Speedcom voor radio-apparatuur en ondersteuning. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.

24H SERIES European ChampionshipSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op dinsdag 26 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Mugello.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons