van der Horst

24H Series: Terugkeer van de 12H Spa-Francorchamps

Hankook 12H Spa-Francorchamps 2019
Hankook 12H Spa-Francorchamps 2019
CREVENTIC is verheugd te kunnen aankondigen, dat de 24H SERIES powered by Hankook in 2022 zowel naar het Circuit de Spa-Francorchamps als naar Sebring International Raceway zal terugkeren. De beide races worden naast de al gevestigde 24-uursraces op Dubai Autodrome, het Circuit de Barcelona-Catalunya en het Autódromo do Algarve verreden.
  • LTF
Het Circuit de Spa-Francorchamps werkte in 2017 in het kader van een 12-uursrace uitsluitend voor toerwagens voor het eerst samen met CREVENTIC. In de jaren 2018 en 2019 stond het circuit telkens met evenementen voor meerdere divisies op de kalender van de 24H SERIES. Vooral de race in 2019 was spectaculair, toen het uiteindelijk winnende team Bohemia Energy racing with Scuderia Praha in een van de spannendste beslissingen in de historie van de serie Herberth Motorsport wist te verslaan.

Op soortgelijke wijze, en dat zelfs nog voor de première van de Hankook 24H SEBRING van 18-20 november dit jaar, is het management van Sebring International Raceway al met CREVENTIC tot een akkoord gekomen over het houden van de seizoensfinale van de 24H SERIES 2022. Daarmee wordt het raceseizoen van CREVENTIC voor de vierde keer in vijf jaar afgesloten met een 24-uursrace in Noord-Amerika.

Hankook 12H Mugello
Hankook 12H Mugello
Ole Dörlemann, sportcoördinator: “Al vele jaren streeft CREVENTIC ernaar, voor de deelnemers een programma samen te stellen, dat in sportief opzicht de grootst mogelijke uitdaging biedt, maar tegelijkertijd ook aangenaam is. We zijn ervan overtuigd, dat ook de kalender van de 24H SERIES voor 2022 weer aan deze wensen voldoet. In het komende seizoen reizen we naar enkele van de beroemdste circuits in het Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika. Daarbij heeft elk van de circuits zijn eigen mix uit historie en technische uitdagingen voor de rijders. De ondersteuning die we krijgen is voor de 24H SERIES een grote extra motivatie.”

Het vlaggenschip van de 24H SERIES, de Hankook 24H DUBAI, vormt van 13-15 januari op het Dubai Autodrome voor het 17e jaar op rij de seizoensstart. De Hankook 24H DUBAI vindt sinds 2006 ieder jaar in de Verenigde Arabische Emiraten plaats. Sindsdien behoort de wedstrijd tot de eerste lange-afstandsraces van elk nieuw kalenderjaar. In 2022 volgt al een week later de Hankook 6H ABU DHABI als een wedstrijd die niet meetelt voor het kampioenschap. Begin dit jaar stond het Yas Marina Circuit pas voor de tweede keer in zijn bestaan op de kalender van de 24H SERIES. Na een succesvolle zes-uursrace werd al snel besloten, dat het evenement op 21 en 22 januari 2022 opnieuw gehouden wordt.

Het Europese seizoen van CREVENTIC begint op 25 en 26 maart op het Autodromo Internazionale del Mugello in Italië. De Hankook 12H MUGELLO behoort tot de vaakst gehouden races van de 24H SERIES en vond met slechts één uitzondering sinds 2014 ieder jaar plaats. Een maand later, van 22-24 april, beleeft de 24H SERIES met de Hankook 12H SPA de terugkeer naar het Circuit de Spa-Francorchamps. Zowel vanwege de rijke historie van het circuit, die teruggaat tot het jaar 1921, als vanwege het uitdagende verloop van het circuit in de heuvels van de Ardennen, zorgt de opname van de locatie van de Belgische Formule 1- Grand Prix in de kalender van CREVENTIC bij de deelnemers zeker voor enthousiasme.

Ole Dörlemann, sportcoördinator: “CREVENTIC onderhoudt inmiddels al een aantal jaren een goede relatie met het Circuit de Spa-Francorchamps, waarvan beide zijden profiteren. Daarom zijn we zeer verheugd, dat we het beroemdste circuit van België weer in de kalender van de 24H SERIES kunnen opnemen. Zowel bij de deelnemers als bij de fans zorgt de terugkeer van dit evenement voor enthousiasme en we zijn er zeker van dat de mogelijkheid om in de Ardennen op een van de meest veeleisende circuits van Europa te kunnen racen, bij onze rijders hoog op de ‘bucket list’ staat.” Op de Hockenheimring Baden-Württemberg werd in 2020 met een 16-uursrace als experiment de eerste wedstrijd van de 24H SERIES in Duitsland gehouden. Op dezelfde locatie vindt van 13-15 mei 2022 de vierde wedstrijd van het seizoen plaats. Na de Hankook 12H HOCKENHEIMRING volgt de vijfde race, die van 8-10 juli op het Autódromo do Algarve in Portugal verreden wordt. Na de uitbraak van de coronapandemie was de Hankook 24H PORTIMAO in juli 2020 de eerste internationale autorace in Europa die weer kon worden gehouden.

Na de gebruikelijke zomerpauze van de serie wordt het programma van lange-afstandsraces voortgezet met de Hankook 24H BARCELONA van 9-11 september op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De race behoort tot de populairste evenementen van de 24H SERIES. Van 1998 tot 2009 vond de race uitsluitend voor toerwagens plaats. Sinds de heropleving door CREVENTIC in 2011 starten er meerdere divisies. Sinds 2003 draagt de race het predicaat ‘Trofeo Fermí Vélez’ ter nagedachtenis aan de tweevoudig winnaar van de 12 Uur van Sebring. De seizoensfinale van de 24H SERIES powered by Hankook 2022 vindt van 18-20 november plaats en wordt voor het tweede jaar op rij op de beroemde Sebring International Raceway verreden. Om de planning van reizen en logistiek voor de teams te vereenvoudigen, heeft CREVENTIC besloten, in oktober geen wedstrijd te organiseren.

Kalender 24H SERIES powered by Hankook 2022 Hankook:
- Hankook 24H DUBAI (ronde 1) 13-14-15 januari Dubai Autodrome, UAE
- Hankook 6H ABU DHABI (zelfstandig evenement) 21-22 januari Yas Marina Circuit, UAE
- Hankook 12H MUGELLO (ronde 2) 25-26 maart Autodromo Internazionale del Mugello, Italië
- Hankook 12H SPA-FRANCORCHAMPS (ronde 3) 22-23-24 april Circuit de Spa-Francorchamps, België
- Hankook 12H HOCKENHEIMRING (ronde 4) 13-14-15 mei Hockenheimring, Duitsland
- Hankook 24H PORTIMAO (ronde 5) 8-9-10 juli Autódromo Internacional do Algarve, Portugal
- Hankook 24H BARCELONA (ronde 6) 9-10-11 september Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje
- Hankook 24H SEBRING (ronde 7) 18-19-20 november Sebring International Raceway, USA

Zeven van de acht circuits waarop volgend jaar een race van de 24H SERIES plaatsvindt, waarvan er zeven meetellen voor de algehele GT-teamtitel danwel de algehele TCE-teamtitel, waren of zijn ook locatie voor een officiële Formule 1-Grand Prix. De 24-uursraces die in Dubai, Portimão, Barcelona en Sebring gepland zijn, worden zonder onderbreking verreden. In de drie 12- uursraces van Mugello, Spa-Francorchamps en op de Hockenheimring daarentegen is er de bij CREVENTIC gebruikelijke onderbreking gedurende de nacht.

Naast de nieuwe kalender kondigt CREVENTIC tevens de terugkeer van het “Championship of the Continents” van de 24H SERIES voor 2022 aan. Dit predicaat werd in 2017 als extra titel in het leven geroepen en wordt volgend jaar naast de Europese serie uitgeschreven. In dit klassement worden het GTen TCE-team met de beste gecombineerde score uit de Hankook 24H DUBAI, de Hankook 24H SEBRING en de Europese race met het beste resultaat gehuldigd.

Bij elke race zorgt CREVENTIC-partner Hankook Tyres voor de banden, de service en omvangrijke technische ondersteuning. Bij elk evenement is er een vrije training van 90 minuten, gevolgd door een separate kwalificatie voor beide divisies waarin de startposities worden bepaald. Teams en rijders die interesse hebben in de deelname aan een of meerdere races op de kalender voor 2022, kunnen via www.24hseries.com hun inschrijvingen inzenden.

24H Series 
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op dinsdag 19 oktober 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons