van der Horst

24H Spa: 13, geluksgetal voor de Belgen?

Baptiste Moulin - Lamborghini Huracan GT3
Baptiste Moulin - Lamborghini Huracan GT3
Ze zijn met dertien, de zwart-geel-rode delegatie tijdens de komende editie van de 24 Hours of Spa. Een getal dat hen hopelijk geluk bezorgt, want voor een laatste Belgische zege moeten we ondertussen al terug naar 2016 en het succes van Maxime Martin. Vijf landgenoten mikken op de algemene zege, terwijl acht rijders de Belgische eer proberen hoog te houden in de overige categorieën. Een overzicht.
  • LTF

Pro Cup

Charles Weerts - Audi R8 LMS GT3
Charles Weerts - Audi R8 LMS GT3
Vooraan in beeld, op de eerste startrij van de 72ste editie, staat een van de drie Audi-rijders die ons land rijk is. Dries Vanthoor (#31 WRT) stapte na een korte eenzittercarrière over naar de GT3-bolides en was er vrijwel meteen succesvol. De 24 Uur van de Nürburgring staat al op zijn palmares, in Spa stond hij nooit probleemloos aan de aankomst. Hij werd onlangs Sprint-kampioen met de nog jongere Charles Weerts (#32 WRT), niet alleen de zoon van Yves Weerts maar bovendien ook voldoende talent om het ver te schoppen. Bij zijn tweede deelname mikt Weerts, die straks elfde start, op een top 5-klassering.

Frédéric Vervisch (#66 Attempto) rijdt al even niet meer bij WRT en heeft na twee deelnames met Saintéloc Racing onderdak gevonden bij Attempto. De West-Vlaming, die zijn carrière nieuw leven inblies door te racen met de Audi R8 LMS, heeft net als Vanthoor al een zege in de 24 Uur van de Nürburgring op zak, maar een triomf in eigen land ontbreekt nog op het palmares. Vervisch begint als vierde aan de etmaalrace.

Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
Laurens Vanthoor - Porsche 911 GT3-R
De familie Vanthoor heeft nog een tweede ijzer in het vuur, maar dan aan het stuur van een Porsche. Laurens Vanthoor (#98 Rowe Racing) is de enige Belg die dit weekend kans maakt op een tweede overwinning, wat meteen ook het seizoen van de Duitse constructeur kan redden. De Limburger is uiteraard een van de officiële rijders in het Noord-Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Tot slot is er Bentley-rijder Maxime Soulet (#3 K-PAX), die nog altijd hoopt op revanche voor de gemiste overwinning in 2016. Vanthoor begint als 19de aan de race, Soulet als 25ste.

Silver Cup

Adrien de Leener - Porsche 911 GT3-R
Adrien de Leener - Porsche 911 GT3-R
Twee Belgen mikken op de podiumplaatsen in een categorie met voornamelijk jonge rijders. Na een debuut in de Franse Formule 4 en een seizoen in de Porsche Carrera Cup France, probeert Baptiste Moulin (#555 FFF Racing Team) door te breken in de GT3-racerij. Hij zit aan het stuur van een Lamborghini Huracan GT3. Adrien de Leener (#56 Dinamic Motorsport) draait al een stuk langer mee op dit niveau en heeft nu resoluut gekozen voor Porsche. Met die wagen betwist hij immers ook al enkele seizoenen de ADAC GT Masters. Moulin start negende, de Leener elfde in de klasse.

Pro-Am Cup

Als we denken aan Belgen in de Pro-Am Cup, denken we meteen aan Louis Machiels (#52 AF Corse). De Limburgse zakenman heeft een jarenlange voorliefde voor Ferrari en is bovendien al meermaals succesvol geweest met het Italiaanse merk. Samen met Niek Hommerson en Andrea Bertolini won hij al tweemaal zijn categorie in Spa. Dit jaar krijgt het drietal de niet te onderschatten Daniel Serra als versterking. Het viertal start als zevende aan de race.

Maxime Martin - Aston Martin Vantage GT3
Maxime Martin - Aston Martin Vantage GT3
Onze drie landgenoten in Pro-Am hebben een erg verschillend profiel. Naast de racende zakenman is er Aston Martin-fabrieksrijder Maxime Martin (#188 Garage 59) die door de coronacrisis niet kan meestrijden voor de algemene zege, maar wel als vijfde aan de strijd in Pro-Am begint. Tot slot is er de jonge Benjamin Lessennes (#10 Boutsen Ginion Racing). De gewezen kampioen in de TCR Benelux start met zijn BMW M6 GT3, onder meer in het gezelschap van fabrieksrijder Jens Klingmann, als twaalfde.

Am Cup

Stéphane Lémeret - Bentley Continental GT3
Stéphane Lémeret - Bentley Continental GT3
De Belgische delegatie in de Am Cup wordt aangevoerd door Stéphane Lémeret (#108 CMR), gewezen winnaar in Pro-Am en uiteraard meermaals op het algemene podium in het GT1-tijdperk. De racende journalist kiest ditmaal voor een Bentley Continental GT3 van het Franse CMR, het team waarmee hij ook in GT4 racet. De Britse bolide start de 24 Uur als tweede in de klasse voor amateurrijders.

Grégory Paisse en Pierre-Yves Paque (#26 Saintéloc Racing) zijn tot slot de enige Belgen die dit weekend het stuur van dezelfde wagen delen. Eerstgenoemde werd in laatste instantie opgeroepen om de Fransman Michael Blanchemain te vervangen vanwege professionele verplichtingen. Samen starten ze als vierde aan het avontuur in hun Audi R8 LMS GT3.

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op zaterdag 24 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons