van der Horst

24H Spa: Nabeschouwing Henk Haane

De 65ste editie van de Total 24 Hours of Spa mocht rekenen op een startveld dat zowel in kwantiteit als in kwaliteit hoge toppen scheerde. Met maar liefst 66 deelnemers kregen we een zeer goed gevulde startgrid, met daarop de absolute top uit de GT-racerij, o.a. de Lamborghini LP 560-4 van Blancpain Racing met Henk Haane en zijn teamgenoten Marc A. Hayek, Peter Kox en Jos Menten.
Helaas was de wedstrijd van korte duur voor dit viertal. Al zeer vroeg in de wedstrijd werd Peter Kox het slachtoffer van het agressieve rijgedrag van een andere deelnemer, maar hij kon gelukkig wel zijn weg verder zetten. Dat was niet het geval voor Jos Menten, die bij aanvang van zijn rijbeurt de controle over de fraaie bolide verloor en met een ferme klap in de bandenmuur boven op de Raidillon belandde. Dat betekende het vroegtijdig einde van wat een mooi verhaal had kunnen worden voor Henk Haane, die tijdens de wedstrijd zelf niet aan rijden toe kwam.

Vanzelfsprekend valt er bij Henk Haane enige ontgoocheling te merken, maar toch houdt hij ook positieve herinneringen over aan dit avontuur in de Belgische Ardennen. “We gaan niet rond de pot draaien: als je al na 77 minuten uitvalt in een race die 24 uren zou moeten duren dan ben je wel wat ontgoocheld”, aldus Henk. “Alles was goed begonnen en onze eerste doelstelling hadden we alvast bereikt: erbij zijn in de sessie voor de Superpole. De race zelf was van korte duur. Het risico op een ongeval is er altijd en als je in de sterkst bezette GT-wedstrijd ter wereld hoog wilt scoren dan moet je voluit gaan, zoniet kan je maar beter thuis blijven. De Total 24 Hours of Spa waren dit jaar van een uitzonderlijk hoog niveau en bij mij is er de tevredenheid dat ik deel mocht uitmaken van deze Grand Cru. Ik onthoud vooral het feit dat ik dit grote avontuur heb mogen meemaken in een zeer professionele entourage, samen met drie sympathieke collega´s en een heel gemotiveerd team. De verstandhouding met Marc, Peter en Jos was optimaal en de samenwerking met het team verliep van een leien dakje, waarvoor mijn dank.”

Nu het hele avontuur van de etmaalrace in Spa achter de rug is staan er voor Henk Haane op korte termijn twee zaken te gebeuren: de geplande vakantie met de familie en werken aan de toekomst. Met dat laatste werd ondertussen al ijverig begonnen, want zelfs na 40 jaar activiteit in de racerij is er nog steeds de motivatie de helm al klaar te leggen voor een volgende wedstrijd.  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons