van der Horst

24H Spa: Schitterend gevecht om de leiding met nog 6H op de klok

HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Met nog 6H op de klok van de 65ste Total 24H of Spa-Francorchamps is er weinig verandering vooraan te noteren, maar alles blijft nog mogelijk. Het verschil tussen de leider, de HTP Motorsport Mercedes SLS AMG en de Manthey Porsche 997 GT3 R is slechts een paar seconden. De Porsche kreeg echter reeds nieuwe remmen gestoken, terwijl de HTP crew de schijven en blokken heeft klaarliggen maar nog niet heeft gewisseld. Op een veilige afstand heeft de #2 Audi de derde plaats vast.
Het gaat een dubbeltje op zijn kant worden, de strijd om de zege in de 24H van Spa-Francorchamps. De Manthey Porsche van het trio Richard Lietz, Marc Lieb en Patrick Pilet zit in een geweldig gevecht met de HTP Motorsport Mercedes van Bühk /  Götz / Schneider en dat na een race van 18 uren tot nog toe. Het verschil tussen de twee kemphanen is slechts een paar meter. De Porsche heeft echter nog een pitstop te goed.

Interessant weetje is dat de Porsche echter 1x om de 3 pitstops olie dient toe te voegen aan de 3.6 zescilinder boxer motor. Deze handeling kost het team ongeveer een 10- tal seconden. Desondanks staan er  een paar stops minder op de rekening van de 997: 19stops ( Mercedes ) tov. 17stops ( Porsche ), een verschil dat voornamelijk te verklaren valt door het andere pitstopritme dat de Mercedes aannam bij de eerste safety car procedure.

André Lotterer rijdt samen met Christopher Mies en Frank Stippler voor de punten in het Blancpain Endurance Series kampioenschap, waar Stippler en Mies een voorlopige vierde plaats in handen hebben. 

Achter de strijd voor de leiding is er vooral spanning om de leiding in Pro-Am Cup. Daar heeft onze landgenoot Louis Machiels de leiding kwijtgespeeld na een drive-through penalty voor het overschijden van de 'track-limits'. Die P1 in de Pro-Am Cup is in handen van de #59 AF Corse Ferrari van het viertal Vilander / Griffin / Cameron / Mortimer. De tweede plaats is voor de SMP Ferrari #70 met ondermeer Alessandro Pier Guidi en Matteo Bobbi. De #50 van Machiels / Hommerson / Bertolini / Cioci heeft de laatste podiumplaats vast, oftewel een 1-2-3 voor Ferrari. 

De #44 Ferrari in de kleuren van Kessel Racing doet momenteel een schitterende zaak in de strijd om het kampioenschap. Het leidende trio Ramos / Rigon / Zampieri op de #44 458 heeft een P4 op het ogenblik en een achterstand van 30seconden op de Audi #2 in de Belgium Audi Club Team WRT kleuren. De top-5 wordt vervolledigd door de Vita4One BMW van Frank Kechele / Greg Franchi / Stefano Colombo. 

Een tweede Audi, deze van Phoenix met Primat / Haase / Jarvis aan het stuur, heeft een zesde plaats algemeen. Anthony Kumpen rijdt in de tweede Phoenix Audi op een 11de plaats en kent een quasi probleemloze race.

8fbd664cca62f53cd82d5cd48b9883a79692bf5c.jpg


Foto: Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in Blancpain GT Endurance op zondag 28 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons