van der Horst

24H Spa: Wat doet een piloot de laatste uren voor de start van de belangrijkste race van het jaar?

Nico Verdonck
Nico Verdonck
Met nog een paar uur te gaan voor de lichten op groen springen hier in Spa, is het essentieel dat een piloot zich in alle rust kan voorbereiden op de uitputtingsslag die de 24H van Spa-Francorchamps heet. We gingen ons licht opsteken en stoorden Nico Verdonck even in zijn aanloop naar de etmaalrace in de Ardennen. Nico Verdonck is samen met zijn Team Gulf Racing en de Britten Adam Carroll / Rob Bell een van de speerpunten van deze 24H race.
We lieten Nico Verdonck aan het woord:

"Eerst en vooral hebben we in ons team Gulf Racing 2 fysio's ( 1 per wagen ) die steeds paraat staan om ons in de best mogelijke omstandigheden aan de start te krijgen. Deze fysio's geven massages, staan in voor de hydratatie etc.."

09H00 - Nico kijkt toe naar de Warm Up die gereden wordt door zijn ploegmaat Rob Bell

"Het ziet ernaar uit dat de auto voor het eerst dit weekend echt competitief is. Dat is goed nieuws gezien we de afgelopen dagen wat moeite hadden om snelheid aan boord van onze McLaren te krijgen.


09H30 - Debriefing na de Warm Up om de laatste wijzigingen door te nemen

"Ondanks het feit dat ik en Adam ( Carroll nvdr. ) niet gereden hebben, neemt iedereen deel aan deze briefing. Het is belangrijk dat we nog even de koppen bij elkaar steken en de laatste wijzigingen doornemen."

24H Spa: De kwalificaties in beeld gebracht
10H30 - Passage bij de fysio om de spieren los te maken

"Dit was van mij vandaag nog niet van toepassing gezien ik de warm-up niet gereden heb."

11H00 - Stop aan de hospitality unit om aan de lunch te beginnen

"Vandaag en net zoals de andere dagen was het vooral pasta met zout, geen peper want dat verstoord de maag, een beetje kip en wat groenten."

12H30 - Piloten zoeken hun rust op, ook bezoek van familie en wat muziek luisteren horen bij de ontspanning

"Mijn ouders en vrienden zijn ook hier, ik ga ook nog een rit door de paddock maken alvorens mij te begeven naar de box."

15H30 - Laatste briefing voor start van de 24H

"We komen nog een laatste keer samen om snel alles door te nemen. De piloten die de start niet nemen zorgen ervoor dat hun materiaal klaar ligt, dat de drank extreem gekoeld is ( het kan tot 60 à 70 graden in de McLaren worden! )."

17H.... - Voordat de piloot instapt nog wat losfietsen

"Alvorens in de auto te stappen fiets in graag nog wat los om toch wat beweging te hebben. Dit hangt echter van piloot tot piloot af, afhankelijk van de voorkeur. Hiermee stoppen een halfuur voor het instappen zelf."

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in Blancpain GT Endurance op zaterdag 27 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons