van der Horst

24H Spa: Curbstone Corse ziet af van deelname

Patrick Van Glabeke - Martin Lanting - Louis-Philippe Soenen
Patrick Van Glabeke - Martin Lanting - Louis-Philippe Soenen
De ploeg van vier gentlemen drivers binnen Curbstone Corse die was aangekondigd om met de 24 Hours of Spa een jongensdroom in vervulling te zien gaan heeft beslist om te passen. Patrick Van Glabeke, de architect van dit project in samenwerking met AF Corse geeft tekst en uitleg.
AF Corse Curbstone Ferrari 458 Italia
AF Corse Curbstone Ferrari 458 Italia
“Er zijn verschillende redenen om dit avontuur af te blazen. De race over zes uren van vorig weekend in Paul Ricard hebben we aangewend als ultieme test en training richting de Ardeense etmaalrace en we stonden meteen met beide voeten op de grond. Enerzijds moesten we vaststellen dat niet alle rijders in ons team fysiek klaar zijn om dit zonder de hulp van een of meerdere Pro rijders, die dubbele stints kunnen rijden, tot een goed einde te brengen. Anderzijds is de bezetting zodanig professioneel en snel geworden dat wij als gentlemen drivers niet thuis horen binnen de Blancpain Endurance Series. Onze chrono’s waren niet echt slecht, het was een prachtige race met de podiumrijders na 6 uur binnen de paar seconden, maar niemand van de ploeg heeft aan het rijden op zich echt plezier beleefd. We moesten meer in de spiegels kijken dan door de voorruit. Bovendien kregen we hier en daar wat tikken mee. Dat heeft ons aan het denken gezet. Als je dan de namen overloopt van de piloten die aan de 24 Hours of Spa deelnemen met identiek materiaal en ziet dat deze race één lange sprint is geworden, dan horen we daar niet huis. Ik vind persoonlijk dat de laatste drie jaar het niveau een danige vlucht heeft genomen dat de slogan ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ niet meer op zijn plaats is”.

Testday Spa - Curbstone AF Corse Ferrari
Testday Spa - Curbstone AF Corse Ferrari
Het is inderdaad wel een feit dat de 24H of Spa de laatste jaren zodanig geëvolueerd is dat er een pak professionele teams aan de start komen, niet in het minst AF Corse. Deze klassieker is geëvolueerd richting wereldniveau qua piloten, omkadering, wedstrijdverloop, etc.

“We zijn inderdaad enkele jaren te laat om met een ploeg van gentlemen drivers een dergelijke wedstrijd vol te maken en er effectief ook plezier aan te beleven”, gaat Patrick Van Glabeke verder.

Patrick Van Glabeke - Ferrari 458 GT3
Patrick Van Glabeke - Ferrari 458 GT3
“En net nu dit seizoen hebben we met de GT Sports Club een ideaal alternatief gevonden met nu reeds 22 wagens op de startgrid en die wordt opgenomen in grote weekends van SRO. Mogelijk rijdt de GT Sports Club volgend jaar in het voorprogramma van de 24H of Spa. Gentlemen drivers die niet meer aan hun trekken komen binnen de BES komen via de GT Sports Club in een eigen biotoop terecht waarin het leuk racen is met topwagens. Afgelopen weekend hebben we ons tijdens de GT Sports Club veel meer geamuseerd dan tijdens de race over zes uren. En daar hebben we nu wijselijk onze conclusies uit getrokken.”

Foto's: Arne Simons & Vincent Wouters  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons