van der Horst

24H Spa: Maxime Martin zet beste dagtijd neer in eerste kwalificatiesessie

BMW Sports Trophy Team Marc VDS - BMW Z4
BMW Sports Trophy Team Marc VDS - BMW Z4
In de eerste kwalificatie brak de strijd tussen Audi en BMW eindelijk los. Al heel vroeg in de sessie zette Maxime Martin een ronde neer in 2:18.397, niettegenstaande eerder de tijd die de wagen in zijn tweede ronde had neergezet werd geannuleerd voor het niet respecteren van de track limits. Audi bleef niet bij de pakken zitten en Vanthoor trok ten strijde met de R8 LMS #1 en benaderde de tijd van Martin tot op negen duizendsten van een seconde. Niemand zou nog beter doen in de kwalificatie. Gianmaria Bruni bleef het uitstekend doen en zette de derde tijd neer in de AF Corse Ferrari #47, maar raakte zijn chrono weer kwijt voor het niet respecteren van de track limits. Het overschrijden van de witte lijnen die de piste afbakenen blijft voor problemen zorgen en verscheidene wagens zagen daarvoor hun snelste tijd ingetrokken.
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS
De snelste tijden werden al vroeg in de sessie neergezet toen het nog volop licht was en BMW en Audi maakten eindelijk hun favorietenrol waar. Maxime Martin topte al snel de tabellen met een ronde in 2:18.397, de beste dagtijd tot hiertoe, maar Vanthoor trok onmiddellijk in de aanval maar bleef steken op 2:18.406, negen duizendsten boven de tijd van de BMW. Niemand kon de tijden van Martin en Vanthoor nog scherper stellen. Bruni en Buhk realiseerden in respectievelijk de AF Corse Ferrari #47 en de Bentley Team M-Sport Continental #8 de derde en vierde tijd, maar beiden zagen hun tijd geannuleerd voor het niet respecteren van de track limits. De derde tijd kwam zo in handen van de Kessel Racing Ferrari #11 met een tijd van 2:18.528. De Team Phoenix Audi R8 LMS #5 nam de vierde plaats in en de Leonard Motorsport Aston Martin sloot de top vijf af.

Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R
Nissan GT Academy Team RJN - Nissan GT-R
De plaatsen zes tot tien gingen naar de Team Phoenix Audi #6, de Team WRT Audi #2, de Black Falcon Mercedes #21 en #18 en de tweede Marc VDS BMW. Veel wagens raakten echter hun snelste rondetijd kwijt voor het niet respecteren van de track limits en zakten zo weg uit de voorste regionen van het klassement. Zo werden zo goed als alle rondetijden van de Nissan #23 waar onze landgenoot Reip op uitkomt, geannuleerd waardoor de wagen buiten de top 40 tuimelde.

Audi Sport Team Phoenix - Audi R8 LMS
Audi Sport Team Phoenix - Audi R8 LMS
De kwalificatie werd naar het einde toe tweemaal onderbroken met code rood. Eerst voor de Russian GT Mercedes #70 die stil was gevallen vlak na Blanchimont en een tweede maal op minder dan vijf minuten van het einde van de sessie voor de Audi #5 die in Combes in de banden was gegaan. Uiteindelijk werd er na de tweede onderbreking besloten om de sessie niet meer te herstarten.Foto's: Georges De Coster, Niels Vaeck & Martijn Wouters
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Blancpain GT Endurance op donderdag 23 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons