van der Horst

24H Spa: Mercedes verliest pole positie en krijgt stop and go tijdens race!!!

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Nadat de tijd van Götz gisteren geschrapt werd na afloop van de super pole, werd zonet bekendgemaakt dat alle Mercedes-AMG GT3's hun tijden uit de super pole verliezen en bovendien tijdens de wedstrijd een stop and go penalty krijgen van vijf minuten. Hierdoor erft de Audi Sport Team WRT Audi R8 LMS van onder meer Laurens Vanthoor de pole positie. De merkgenoten van ISR #74 starten mee vanop de eerste rij.
  • Skylimit Events
AMG-Team AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
AMG-Team AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
Mercedes legde na afloop van de Super Pole beslag op de eerste zes plaatsen op de startgrid, maar die grid wordt gevoelig overhoop gegooid na enkele sancties. De oorzaak van de bestraffingen ligt in het feit dat de Mercedes in een niet-relevante staat is aangeboden aan de technische controle. Hierdoor overtreden de Mercedessen regels 4 en 47 van het sportief regement. Concreet luidt de vaststelling van de stewards "Onsportief gedrag, het aanbieden van een wagen met een technische non-conformiteit waarvan de deelnemer op de hoogte moet zijn geweest." De straf voor deze inbreuk is de vijf minuten stop and go penalty tijdens de race.

Daarnaast heeft elke wagen ook artikels 6 en 10.1 van het sportief reglement overtreden waarbij de bolides de homologatiefiche (GT3-042 - 04/01) niet hebben nageleefd, meerbepaald de sectie aangaande de ontstekingstijdstippen. Meer bepaald betreft het hier de software 'mapping' van de wagen. De straf hierdoor is het annuleren van alle tijden uit de super pole sessie.

AMG - Team HTP Motorsport - Mercedes-AMG GT3
AMG - Team HTP Motorsport - Mercedes-AMG GT3
Melden we tot slot nog wel dat het merk met de ster nog een uur de tijd heeft om in beroep te gaan tegen deze straf, maar enkel tegen het schrappen van de tijden van de super pole. De bestraffing waarbij de Mercedessen dus een penalty krijgen van vijf minuten is definitief. Ziet Mercedes hierdoor alle kansen op de zege verdwijnen nog voor de wedstrijd goed en wel gestart is?

Lees ook: Teams kijken naar Mercedes voor actie

Concreet werden volgende Mercedessen bestraft (alle exemplaren die aan de Super Pole deelnamen):
  • #86 AMG-Team HTP Motorsport (Jäger/Paffett/Götz)
  • #85 HTP Motorsport (Dontje/Schmid/Bacheta)
  • #88 AMG-Team AKKA ASP (Vautier/RosenqvistVan der Zande)
  • #00 AMG-Team Black Falcon (Engel/Buurman/Schneider)
  • #84 AMG-Team HTP Motorsport (Baumann/Jaafar/Buhk)
  • #56 Black Falcon (Morley/Toril/Bin Turki Al Faisal/Juncadella)

Foto's: Arne Simons & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Blancpain GT Endurance op zaterdag 30 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons