van der Horst

24H Spa: De vijf beste edities in 20 jaar GT-racen - 2003

Freisinger Motorsport - Porsche 911 GT3-RS
Freisinger Motorsport - Porsche 911 GT3-RS
De tijd vliegt, ook voor SRO en de 24 Hours of Spa. Het is dit weekend al twintig jaar geleden dat de Belgische klassieker resoluut de kaart van de GT-bolides trok. Na een aarzelende start, sloeg het concept al snel aan bij deelnemers en publiek. Daarom blikken we in de aanloop naar de wedstrijd kort terug op de vijf beste edities van de afgelopen twintig jaar. Deze editie ligt al ver achter ons, maar toch zullen weinigen vergeten zijn waarom we het jaar 2003 in de kijker zetten.
  • Prospeed Competition
Waarom hoort deze editie tot de top 5? Na een aarzelende start in 2001 en een bemoedigend deelnemersveld in 2002, stelt de organisatie van de 24 Uur van Spa een peloton van meer dan zestig wagens voor in 2003, waarbij meer dan twintig GT1-bolides, zoals de Viper GTS-R, de Lister Storm, de Ferrari 550 Maranello, de Saleen S7-R of de Corvette C5-R. Een prachtige krachtmeting wordt voorspeld, maar de weergoden hebben andere plannen. Na een ongezien natte editie trekt de Porsche 996 GT3-RS van Freisinger Motorsport aan het langste eind. Stéphane Ortelli, Romain Dumas en Marc Lieb worden de meer dan onverwachte winnaars. 

24H Spa 2003
24H Spa 2003
Het sleutelmoment van de wedstrijd? De enige wagen uit de GT-klasse die kan wedijveren met de Porsche uit de N GT-categorie, is de Chrysler Viper GTS-R van Larbre Compétition, met onder meer regerend winnaar Vincent Vosse aan het stuur. Het Franse team houdt stand in het donker, maar op zondagvoormiddag gaat de versnellingsbak stuk. Vosse & Co worden uiteindelijk vierde.

Wat kon er beter? Door de problemen bij de titelhouders, komt er geen enkele landgenoot op het algemene podium terecht. Een teken aan de wand van de internationalisering van de wedstrijd. De Freisinger Porsche van Dumas-Lieb-Ortelli wint, voor de Ferrari 550 Maranello van BMS Scuderia Italia (Fabrizio Gollin-Luca Cappellari-Enzo Calderari-Lilian Bryner) en de Porsche van Seikel Motorsport met Andrea Chiesa, Alex Caffi, Luca Drudi en Gabrio Rosa aan het stuur.

Foto's: SRO, DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op vrijdag 30 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TotalEnergies 24 Hours of Spa.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons