van der Horst

24H Spa: De vijf beste edities in 20 jaar GT-racen - 2017

M-Sport - Bentley Continental GT3
M-Sport - Bentley Continental GT3
De tijd vliegt, ook voor SRO en de 24 Hours of Spa. Het is dit weekend al twintig jaar geleden dat de Belgische klassieker resoluut de kaart van de GT-bolides trok. Na een aarzelende start, sloeg het concept al snel aan bij deelnemers en publiek. Daarom blikken we in de aanloop naar de wedstrijd kort terug op de vijf beste edities van de afgelopen twintig jaar. In 2013 werden Audi en BMW geklopt, maar de twee merken behoren vier jaar later nog altijd tot de favorieten in Spa.
Waarom hoort deze editie tot de top 5? Een deelnemersveld om van te dromen, bijna alle aanwezige constructeurs die op een gegeven moment vooraan een rol spelen, enkele nachtelijke regenbuien die de wedstrijd komen kruiden, spanning tot het einde... Het is moeilijk in te beelden wat deze race nog beter kon gemaakt hebben. Christopher Haase, Markus Winkelhock en Jules Gounon (Saintéloc Audi) zegevieren, maar een ultieme poging van Maxime Soulet (M-Sport Bentley, Andy Soucek en Vincent Abril) om de kloof te dichten, was bijna gelukt.

AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
AKKA ASP - Mercedes AMG GT3
Het sleutelmoment van de wedstrijd? Op iets meer dan een uur van het einde komt de leidende Mercedes-AMG GT3 van AKKA-ASP in de pitlane voor zijn laatste pitstop. Gezien de maximale stinttijd van 65 minuten is de auto van Raffaele Marciello, Michael Meadows en Edoardo Mortara echter net iets te vroeg moeten binnenkomen, want het Franse team moet enkele kostbare seconden wachten om weer te vertrekken. De leiding gaat verloren en meer dan een derde plek zit er niet meer in.

Wat kon er beter? WRT heeft twee ijzers in het vuur in de strijd voor de zege, maar beide wagens tuimelen in de slotfase van het podium. De #2 van De Phillippi-Mies-Vervisch en de #1 van Garcia-Müller-Rast eindigen respectievelijk op de vijfde en zesde plaats, waardoor het team van Vincent Vosse en Yves Weerts voor het eerst sinds 2011 niet met een medaille naar huis gaat. Sindsdien greep het Belgische Audi-team telkens naast het ereschavot in Francorchamps. Komt daar dit jaar verandering in?

Foto's: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op zaterdag 31 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TotalEnergies 24 Hours of Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons