van der Horst

24H Spa: derde zege voor Rowe Racing en Philipp Eng

Podium 24H Spa 2023
Podium 24H Spa 2023
BMW heeft voor de 25ste keer de 24 Uur van Spa op zijn palmares genoteerd. Philipp Eng, Nicholas Yelloly en Marco Wittmann (#98 Rowe Racing) rukten zondagochtend op naar voren dankzij een geslaagde strategische keuze en lieten de concurrentie niet meer dichterbij komen. Laurens Vanthoor (#92 Manthey EMA - Porsche) werd de beste Belg op de vierde plek.
  • De Swert Opticiens
#98 Rowe Racing - BMW M4 GT3
#98 Rowe Racing - BMW M4 GT3
BMW heeft zijn revanche beet na een ongelukkige nederlaag vorig jaar. Ook toen verscheen de M4 GT3 van Rowe Racing op zondagochtend op het voorplan, maar toen gooide een lekke band roet in het eten. Ditmaal was het wel raak voor Rowe Racing, dat voor de derde keer zegeviert in de Ardennen na de onverwachte zege in 2016 (met de M6 van onder meer Maxime Martin) en het Covid-succes in 2020 (met de Porsche van Laurens Vanthoor).

Ook voor Philipp Eng is het de derde triomftocht in Spa-Francorchamps. De Oostenrijker maakte in 2016 deel uit van Rowe Racing en bestuurde ook in 2018 de winnende BMW, toen ingezet door Walkenhorst Motorsport. Nick Yelloly en Marco Wittmann, tweevoudig DTM-kampioen, winnen voor het eerst in Spa.

Het podium van de 75ste editie werd vervolledigd door de #88 Mercedes van Akkodis ASP (Raffaele Marciello-Jules Gounon-Timur Boguslavskiy) en de #17 Audi van Sherer Sport PHX (Nicki Thiim-Luca Engstler-Kelvin van der Linde), die lange tijd met elkaar duelleerden voor de zilveren medaille. De eer van eerste achtervolger was uiteindelijk voor de winnaars van vorig jaar.
Vier Belgen in de top 10
Manthey EMA - Porsche 911 GT3
Manthey EMA - Porsche 911 GT3
De snelste Belg eindigde aan de voet van het podium. Laurens Vanthoor (#92 Porsche - Manthey EMA) was samen met Kevin Estre en Julien Andlauer lang een kandidaat voor de zege, maar een late tijdstraf voor het overschrijden van de tracklimits en schade achteraan zou het trio niet meer teboven komen.


Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
Twee andere Belgen trekken met een top 10-notering huiswaarts: de overgebleven BMW van WRT met Maxime Martin, Valentino Rossi en Augusto Farfus tikte als zesde aan, net voor Frédéric Vervisch en Gilles Magnus (#11 Audi - Comtoyou Racing), samen met Christopher Haase. Het team van Jean-Michel Baert schoof na de finish nog een positie op door een tijdstraf van de #40 Audi van Tresor Orange 1.

2023 was niet het jaar van Ferrari en Lamborghini. Na de zeges op de Nürburgring en in Le Mans draaide de etmaalrace in Spa uit op een sisser voor de 296 GT3. De #51 van Rovera-Nielsen-Schwartzman toonde zich gisterennamiddag in de spits van het peloton maar kende vervolgens verschillende problemen, terwijl de #71 van Fuoco-Serra-Rigon puur op snelheid uit de leidende ronde viel.

In het Lamborghini-kamp verdwenen beide wagens (de #63 Iron Lynx al na twee uur, de #6 K-Pax in de slotfase) uit de race met problemen.

Na de 75ste uitgave is het volgend jaar tijd voor de 100ste verjaardag van de 24 Uur van Spa. De jubileumeditie wordt in 2023 georganiseerd tijdens het laatste weekend van juni.

Foto's: Geert Franquet  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons