van der Horst

24H Spa: een sterke Belgische delegatie

Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS Evo II
Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS Evo II
Nu de soap rond Maxime Soulet achter ons ligt, kunnen we met zekerheid stellen dat zestien Belgen zaterdag de start nemen van de 74ste editie van de 24 Hours of Spa. Dat is meer dan de voorbije jaren, al kunnen slechts enkele aanspraak maken op de algemene overwinning.
Wie zondag een landgenoot op de hoogste podiumtrede wil zien, legt zijn of haar vertrouwen best bij deze vijf rijders. Bovenaan de lijst, gezien hun prestatie van vorig jaar, staan Dries Vanthoor en Charles Weerts. Ze delen net als in 2021 een Audi R8 LMS GT3 van het Belgische WRT met de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde.

Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch
Het team van Vincent Vosse en Yves Weerts brengt, naar goede gewoonte, maar liefst vijf exemplaren van de Duitse GT3-bolide aan de start. Frédéric Vervisch voelt zich komend weekend een superster als teamgenoot van Valentino Rossi op het exemplaar met het beroemde startnummer 46. In het achterhoofd dromen ze, samen met Nico Müller, van een podiumplaats.

Een vierde, jonge Belg werd in de afgelopen weken toegevoegd aan de troepen van WRT: Ulysse De Pauw. Hij deelt het stuur met Ryuichiro Tomita, Arnold en Maxime Robin (Gold Cup). Op de twee overige wagens racen geen landgenoten.

Boutsen Racing - Audi R8 LMS GT3
Boutsen Racing - Audi R8 LMS GT3
Er staat zoals de voorbije jaren steeds het geval was nog een tweede team in de zwart-geel-rode kleuren op de deelnemerslijst. Voor het eerst is dat eveneens met Audi: Boutsen Racing kwam afgelopen winter niet tot een akkoord met BMW en zet daarom een R8 in die onder meer wordt getemd door Benjamin Lessennes. De auto met startnummer 10 racet in de Gold Cup.

Een Frans Audi-team tot slot, maar ook met twee Belgische namen aan het stuur: Gilles Magnus en Nicolas Baert racen samen op de R8 LMS van Saintéloc Racing (in de kleuren van Comtoyou). Ze worden een van de kanshebbers op een podiumplaats in de Silver Cup. Een van hun tegenstanders wordt Baptiste Moulin op een Lamborghini van VSR.
Twee ex-winnaars
Jean-Michel & Maxime Martin
Jean-Michel & Maxime Martin
Een Belgisch succes hoeft niet per se uit het Audi-kamp te komen. Tweevoudig winnaar Laurens Vanthoor - samen met Markus Winkelhock en Andrea Bertolini de enige aan de start - mikt op een derde zege met de Porsche van KCMG, terwijl Maxime Martin hoopt een krachttoer van Aston Martin. De Brusselaar wacht al sinds 2016 op een nieuw succes, voor Vanthoor is het slechts twee jaar geleden. 

Geen zegekansen voor Alessio Picariello, die andere Belgische Porsche-rijder. Hij komt uit in Pro-Am voor het Duitse Herberth Motorsport. Hij neemt het onder meer op tegen gewezen winnaar Louis Machiels, zoals altijd op een Ferrari 488 GT3 van AF Corse.
Amazones en een Belgische Bentley
Sarah Bovy
Sarah Bovy
Last but certainly not least: een volledig vrouwelijk team aan de start van de 24 Uur van Spa, voor het eerst sinds 1997. Op de Ferrari 488 GT3 van Iron Lynx zien we dus vier vrouwen, onder wie Sarah Bovy. In totaal staan er zelfs zes vrouwen aan de start van deze editie en dat is weleens helemaal anders geweest...

Het tweede team in dit laatste hoofdstuk is dat van CMR, dat (voor het laatst?) een Bentley aan de start brengt in de Ardennen. Het project is al minstens even opmerkelijk als dat van de 'Iron Dames', want aan het stuur zitten drie Belgen: Stéphane Lémeret, journalist en gewezen zilveren medaille in de 24 Uur, gewezen fabrieksrijder Maxime Soulet en Nigel Bailly, een rijder met een fysieke beperking.

Foto's: Arne Simons, Geert Franquet, SRO
 



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons