van der Horst

24h Spa: Eerste deelname en eerste podium voor John Wartique!

Bijna het perfecte scenario… Na zijn late aankondiging bij het team AF Corse, dat de belangen van Ferrari verdedigt, en waar John Wartique samen met Louis Machiels, Andrea Bertolini en Alessio Rovera het stuur van de 488 GT3 #52 zou nemen, beleefde de Luikenaar er een droom in zijn eerste 24 uur van Spa. Die droom leverde een zilveren medaille in de categorie Pro-Am op! Bovendien volgde dat resultaat na een schitterende wedstrijd…
Het was mijn eerste maal in de TotalEnergies 24 Hours of Spa, maar ook mijn eerste keer in een GT3-versie van de Ferrari 488”, legt John Wartique uit. “In die context, in zo’n race, met zoveel steengoede rijders die echte referenties zijn, leer je enorm veel. Ik moest me dus in een recordtempo aanpassen en vooral geen fouten maken, fouten die het team in verlegenheid konden brengen. De opdracht is geslaagd en wat een avontuur ook!
 
Met amper 15 ronden op zijn teller aan het stuur van de Ferrari 488 GT3 AF Corse #52 tijdens de trainingen, was het op zaterdag tijd voor de race! Die situatie paste perfect in het hele plaatje van de autosportcarrière van John. “Op het moment dat ik voor het eerst de wagen in handen kreeg, voelde ik toch wel wat druk”, gaat John verder. “Mijn verantwoordelijkheid was enorm en mijn gebrek aan ervaring ook… Ik heb me echt 100% gegeven en ik heb uiteindelijk niet één fout gemaakt. Ik ben ook niet eenmaal over de limieten van de omloop gegaan. Ik heb overigens de #52 in handen gekregen met al vijf waarschuwingen naast ons nummer, dus de minste inbreuk was fataal geweest en had tot een Drive Through geleid, wat enorm veel tijdverlies betekent. Maar niets van dat alles liep fout en ik draaide zondagochtend rondetijden van 2’22’’ tegen 2’21’’ voor de toppers en dus denk ik dat mijn taak echt tot een goed einde heb gebracht.”
 
Op het podium van de TotalEnergies 24 Hours of Spa, was John Wartique duidelijk emotioneel en euforisch, niet abnormaal na een dergelijk avontuur. “We hadden dePro-Am Cup kunnen winnen, ware het niet dat de safety car op een bepaald ogenblik is tussengekomen, net als wij onze verplichte technische stop van vijf minuten achter de rug hadden, want ons eigenlijk drie minuten heeft gekost. Onze collega’s bij AF Corse in de #53 zijn ons dan voorbij gegaan. Maar dat is racen. Deze trofee krijgt een centrale plaats in mijn kleine collectie! Ik wil na deze formidabele wedstrijd ook nog eens Louis Machiels van harte bedanken voor zijn vertrouwen. Deze start en het podium zijn enkel mogelijk geweest dankzij hem. Een wagen delen met Andrea Bertolini en de snelle belofte Alessio Rovera was een enorm privilege en zien dat Amato Ferrari mijn prestatie naar waarde ingeschat heeft, is een enorme voldoening. Nu ik van deze mythische race en de 488 GT3 geproefd heb, hoop ik dat er een vervolg aan komt met andere deelnames! Deze race is echt het hoogste wat er voor mij in de autosport is.”
 
Het vervolg van de het seizoen van John Wartique verloopt via de Ferrari Challenge Europe, waar onze landgenoot voorlopig tweede in de tussenstand is. De wedstrijd op de Nürburgring is onzeker door de watersnood in de Eifel, maar Spa en de Ferrari Finali Mondiali staan wel nog op het programma. We houden u op de hoogte…

John Wartique Press  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons