van der Horst

24H Spa: Ferrari kwalificeert sterk, Laurens Vanthoor start achteraan

#71 Ferrari 488 GT3 - Iron Lynx
#71 Ferrari 488 GT3 - Iron Lynx
Het GT3-ronderecord in het kader van de 24 Hours of Spa is gesneuveld tijdens de kwalificatiesessie van donderdagavond. Een 2'16.486 van Antonio Fuoco (#71 Ferrari 488 GT3 - Iron Lynx) is de nieuwe referentie in Francorchamps en toont de dominantie van het Italiaanse merk aan over één ronde. Laurens Vanthoor (#47 Porsche 911 GT3-R - KCMG) start na remproblemen helemaal achteraan.
De polepositie voor de 74ste editie van de 24 Uur van Spa werd uiteraard niet vanavond uitgereikt. De vierdelige kwalificatiesessie bepaalt welke twintig wagens doorstoten naar de Super Pole van morgenavond. Wie niet in de top 20 kwalificeert, is wel al zeker van zijn startpositie.

Twee Belgische zegekandidaten konden niet doorstoten naar die beslissende sessie. Laurens Vanthoor, teamgenoot van Nick Tandy en Dennis Olsen op de Porsche van KCMG, kreeg af te rekenen met remproblemen. Na Dries vorig jaar, wacht ditmaal de oudste broer een vroege inhaalrace. Frédéric Vervisch (#46 Audi R8 LMS - WRT) moet van minder ver terugkomen: de teamgenoot van Valentino Rossi start op de 25ste plek.
Ferrari in goede papieren
Regerend winnaar van de wedstrijd, regerend kampioen, leider in de huidige tussenstand en winnaar van de voorbije wedstrijd. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, parkeerden de fabrieksrijders van Ferrari beide 488 GT3 van Iron Lynx bovenaan het klassement op donderdagavond. Vooral de rondetijd van Antonio Fuoco was indrukwekkend, maar de zes rijders (Rigon en Serra op de #71, voor Calado, Nielsen en Molina op de #51) hielden elkaar in evenwicht.

JOTA - McLaren 720s GT3
JOTA - McLaren 720s GT3
Daarachter konden zes andere merken een plaats veroveren in de Super Pole: Lamborghini, Audi, BMW, Mercedes, Aston Martin en Porsche. Enkel McLaren blijft met lege handen (en een 28ste startplaats) achter, na een beroerde rondetijd van Oliver Wilkinson. Enkel als de jonge Brit weinig rijdt, kan de 720s GT3 schitteren.
Belgische pole in Pro-Am
Drie wagens uit de Silver Cup strijden morgen mee voor de polepositie. De #30 Audi R8 LMS van WRT, bestuurd door Thomas Neubauer, Benjamin Goethe en Jean-Baptiste Simmenauer, werd nipt geklopt door de #14 Lamborghini van Konsta Lappalainen, Stuart White en Tuomas Tujula (Emil Frey Racing).

AF Corse - Ferrari 488 GT3 Evo 2020
AF Corse - Ferrari 488 GT3 Evo 2020
Goed nieuws voor onze landgenoot Louis Machiels. Hij start zaterdag op polepositie in de Pro Am-categorie, aan het stuur van de #52 Ferrari 488 GT3 van AF Corse die hij deelt met Alessio Rovera, Andrea Bertolini en Stefano Constantini.

In de overige categorieën ging de beste prestatie naar de #77 Lamborghini Huracan GT3 van Barwell Motorsport (Sandy Mitchell, Ahmad Al Harthy, Sam De Haan en Alex MacDowall, Gold Cup) en de #20 Mercedes-AMG GT3 van SPS Automotive Performance, bestuur door Tim Müller, George Kurtz, Valentin Pierburg en Reema Juffali (Bronze Cup).

De polesitters voor de 74ste editie van de 24 Hours of Spa zijn morgen omstreeks half 8 gekend.

Foto's: Vincent Wouters  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons