van der Horst

24H Spa: Honda twaalfde merk op de grid?

Schubert Motorsport - Honda NSX GT3
Schubert Motorsport - Honda NSX GT3
Elf merken betwisten dit jaar de Blancpain GT Series Endurance Cup en dus ook de Total 24 Hours of Spa, maar met Honda komt daar mogelijk nog een twaalfde merk bij. Bij de bekendmaking van de deelnemerslijsten eerder deze maand was Honda echter de grote afwezige. Vreemd, want de NSX GT3 werd vorig jaar onder veel belangstelling voorgesteld in de paddock van Spa en de ontwikkeling van de wagen is inmiddels afgerond. De verkoop van de Japanse GT3 valt dan ook tegen. Op het Europese continent werd tot dusver enkel een klein programma in de ADAC GT Masters door Schubert Motorsport bevestigd. Zelfs in Amerika is men er niet in geslaagd om een klantenteam te vinden in de Pirelli World Challenge, nota bene het kampioenschap waarin de wagen ontwikkeld werd.
Dit valt deels te verklaren door de verzadiging van de GT3-markt door de 'volume' constructeurs (Audi, Mercedes-AMG, Ferrari en Lamborghini), maar nog meer door de filosofie achter het GT3-programma van Honda. "Als er een team was dat wat steun wenst zouden we het overwegen, maar we bevinden ons niet in de positie om wagens gewoon weg te geven", liet Lee Niffenegger (HPD) optekenen aan Sportscar365. "Dergelijke praktijken vormen wereldwijd een probleem, vooral in Blancpain GT en is ook de reden waarom we wel een team hebben in de ADAC GT Masters. De Blancpain teams genieten te veel fabrieksondersteuning."

Ondanks het ontbreken van een voltijds Blancpain-programma, zou de NSX GT3 alsnog in Spa kunnen opdagen. "Er is zeker interesse in de resterende manches van de Intercontinental GT Challenge," verklaarde Niffenegger aan Sportscar365. "We willen graag aan de start staan in Spa. Er is wat in de maak, we zijn bezig met een klant (Schubert Motorsport, nvdr.)." Of het ook zo ver komt valt nog af te wachten, al lijkt een aanwezigheid in Spa tussen alle grote GT3-constructeurs ons onmisbaar om de interesse voor de wagen aan te wakkeren en de verkoop aan te zwengelen. Inmiddels staan er al twee lokale teams ingeschreven voor de Suzuka 10 Hours, terwijl er ook onder de IMSA-teams interesse is voor de California 8 Hours (Laguna Seca).

Foto: ADAC GT
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op dinsdag 27 maart 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons