van der Horst

24H Spa: Mercedes snelste - Vanthoor en Weerts starten achteraan!

Mercedes-AMG Team AKKA-ASP - Mercedes-AMG GT3
Mercedes-AMG Team AKKA-ASP - Mercedes-AMG GT3
Snel zijn in de oefensessies is geen garantie op een sterk resultaat in de kwalificatie, dat hebben WRT, Dries Vanthoor, Charles Weerts en Kelvin van der Linde vandaag geleerd. Het Belgische team sloeg de bal volledig mis, waardoor de Audi R8 LMS GT3 #32 van het Belgische team zonder rondetijd achterbleef na het eerste gedeelte van de sessie. Vooraan trekken Daniel Juncadella, Jules Gounon en Raffaele Marciello (#88 AKKA-ASP Mercedes) met het meeste zelfvertrouwen naar de Super Pole.
  • LTF
Dat de vierdelige kwalificatiesessie in het kader van de 24 Hours of Spa op een loterij kan uitdraaien, werd de afgelopen jaren al meermaals duidelijk. Toen Q2 werd stilgelegd na een stevige crash van Tim Zimmerman (#16 GRT Lamborghini) op de Raidillon, haastten de teams zich om zo snel mogelijk een snelle rondetijd neer te zetten. Met nog acht minuten op de klok slaagde iedereen daar ook in, behalve Dries Vanthoor in de #32 Audi R8 van WRT. De peperdure rekening: de jonge Limburger start zaterdag samen met Charles Weerts en Kelvin van der Linde vanop de 55ste positie.

"We zijn inderdaad niet langer de prooi, maar wel de jager", reageerde een zichtbaar ontgoochelde Dries Vanthoor. "We gaan van bij de start de aanval volledig openen in een poging de achterstand goed te maken, want we zullen tegen een serieuze achterstand aankijken ten opzichte van de kopgroep. Het zal even duren voor we zicht krijgen op de podiumposities."
Audi en Porsche vallen tegen
KCMG - Porsche 911 GT3-R
KCMG - Porsche 911 GT3-R
De twee merken die eind oktober streden voor de hoofdprijs, vielen tijdens de kwalificaties uit de boot. Audi kon alleen met de #37 WRT van Robin Frijns, Dennis Lind en Nico Müller en de #66 Audi Sport Team Attempto van Denis Marshall, Christopher Mies en Mattia Drudi doorstoten naar de Super Pole, terwijl bij Porsche al vijf van de zeven wagens zeker zijn van hun startpositie. Enkel Maxime Martin, Laurens Vanthoor en Nick Tandy (#47 KCMG) en Matt Campbell, Matthieu Jaminet en Earl Bamber (#22 GPX Martini Racing) waren goed genoeg voor de top 20.

Een schitterende prestatie was dan weer weggelegd voor de enige Bentley Continental GT3 in het peloton, bestuurd door onze landgenoot Ulysse De Pauw en ingezet door het Franse CMR. De #107 kwam op een prachtige zevende plek algemeen terecht, maar is nog niet zeker van de pole positie. Alexander West, Chris Goodwin, Charlie Eastwood en Marvin Kirchhöfer hebben met hun Aston Martin Vantage GT3 #188 van Garage 59 wel al een garantie op de pole in Pro-Am. Diezelfde vaststelling geldt voor de Porsche van Haegeli by T2 Racing (Pieder Decurtins, Dennis Busch, Manuel Lauck en Marc Basseng), maar dan in Am.

De top 20 op de startgrid van de 73ste editie van de 24 Hours of Spa wordt morgen vastgelegd tijdens de Super Pole-sessie. Daarin krijgen twintig rijders vanaf 19.50 uur twee pogingen om de snelste chrono te klokken.

Garage 59 - Aston Martin Vantage GT3
Garage 59 - Aston Martin Vantage GT3
De 20 snelste teams na donderdagavond:
1. Juncadella-Gounon-Marciello (#88 Mercedes-AMG Team AKKA-ASP - Mercedes-AMG GT3)
2. Gunn-Sörensen-Thiim (#95 Garage 59 - Aston Martin Vantage GT3)
3. Marschall-Mies-Drudi (#66 Audi Sport Team Attempto - Audi R8 LMS GT3) 
4. Engel-Abril-Stolz (#4 Mercedes-AMG Team HRT - Mercedes-AMG GT3)
5. Pittard-van der Linde-Wittmann (#34 Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3)
6. Glock-Neubauer-Tomczyk (#35 Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3)
7. Jean-De Pauw-White-Panciatici (#107 CMR - Bentley Continental GT3)
8. Campbell-Jaminet-Bamber (#22 GPX Martini Racing - Porsche 911 GT3-R)
9. Costa-Perera-Altoè (#163 Emil Frey Racing - Lamborghini Huracan GT3)
10. Lappalainen-Rougier-Aitken (#114 Emil Frey Racing - Lamborghini Huracan GT3)
11. Mapelli-Caldarelli-Bortolotti (#63 FFF Racing Team - Lamborghini Huracan GT3)
12. Feller-Fontana-Ineichen (#14 Emil Frey Racing - Lamborghini Huracan GT3)
13. Fraga-Boguslavsky-Auer (#89 AKKA-ASP - Mercedes-AMG GT3)
14. Rigon-Ilot-Fuoco (#71 Iron Lynx - Ferrari 488 GT3)
15. Lind-Frijns-Müller (#37 Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS GT3)
16. Ledogar-Pier Guidi-Nielsen (#51 Iron Lynx - Ferrari 488 GT3)
17. Gachet-Tereschenko-Umbrarescu-Drouet (#89 AKKA-ASP - Mercedes-AMG GT3)
18. Vanthoor-Martin-Tandy (KCMG - Porsche 911 GT3-R)
19. Barnicoat-Wilkinson-Bell (#38 Jota Sport - McLaren 720s GT3)
20. Ward-Grenier-Ellis (#57 Winward Racing - Mercedes-AMG GT3)

Foto's: Arne Simons, SROSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Intercontinental GT Challenge op donderdag 29 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting TotalEnergies 24 Hours of Spa.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons