van der Horst

24H Spa Prologue test: Tweemaal Comtoyou Racing op de eerste testdag

Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 EvoII
Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 EvoII
Deze week vinden op het circuit van Spa-Francorchamps twee testdagen plaats voor de deelnemers aan de 24 Hours of Spa. De eerste testdag op dinsdag stond volledig in het teken van Comtoyou Racing. Het Belgische team lukte met de Audi #11 zowel in de morgen als in de namiddag de snelste chrono en was met de Audi #12 ook nog eens snelst in de Silver Cup. In de namiddag diende de sessie verschillende malen geneutraliseerd worden onder meer na twee zware crashes in de Raidillon.
Haupt Racing Team - Mercedes-AMG GT3
Haupt Racing Team - Mercedes-AMG GT3
De dag begon druilig en mistig en het weer zou in de morgen niet beteren. Bij de aanvang van de sessie lag de piste er nog droog bij, maar een fijne regen maakte dat de piste steeds natter werd en er dus geen snelle chrono’s meer konden gereden worden. Zij die dus vroeg de piste kozen waren in het voordeel en daarbij was ook Frédéric Vervisch die met de Comtoyou Racing Audi R8 LMS GT3 Evo2 #11 de snelste chrono voor de middag klokte met een ronde in 2:18.525. Op 4,71 seconde volgde de Haupt Racing Team Mercedes-AMG GT3 #79. De top vijf werd volgemaakt door de AKKODIS ASP Team Mercedes-AMG GT3 #87, de Garage 59 McLaren 720S GT3 #188 en de Saintéloc Racing Audi R8 LMS GT3 Evo2 #25.

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
De Mercedes-AMG die de tweede tijd reed was ook de snelste wagen in de Bronze klasse, primus in de Gold divisie was de Iron Lynx Lamborghini Huracan #19 die de achtste chrono liet optekenen. De Modena Motorsports Porsche 911 GT3 R #216 was de snelste in de ProAm klasse, de Saintéloc Junior Team Audi R8 LMS GT3 Evo2 #26 was de beste in de Silver Cup. De BMW’s van Team WRT kwamen weinig in actie en waren op de tabellen dus terug te vinden in het middenveld. Een enkele maal diende de sessie geneutraliseerd te worden, na een sortie van de Audi #26 in Pouhon.
 
Bullitt Racing - Aston Martin Vantage GT3
Bullitt Racing - Aston Martin Vantage GT3
De hemel was al wat uitgeklaard na de middag en het bleef droog voor de rest of de dag. De sessie kende een kalme start en de chrono’s gingen al snel naar benden. Al vlug nestelde de Comtoyou Racing Audi #11 zich opnieuw bovenaan de tabellen. Maar dan ging het plots enkele malen mis en kregen we vijf neutralisaties met de rode vlag in korte tijd. Eerst ging de “Braziliaanse” Akkodis-ASP Mercedes in de Raidillon zwaar van de baan. Dat de Raidillon een moeilijke bocht blijft werd wat later bevestigd toen de Bullitt Racing Aston Martin Vantage er eveneens zwaar van de baan ging. De wagen was volledig vernield, maar gelukkig bleef de piloot ongedeerd. Er waren verder nog onderbrekingen na een klapband bij de Grove Racing Porsche en sorties voor de ST Racing with Rinaldi Ferrari 488 #38, de Uno Racing Audi #16 en de Boutsen VDS Audi #9.

Team Parker Racing - Porsche 911 GT3 R
Team Parker Racing - Porsche 911 GT3 R
De Comtoyou Racing Audi #11 bleef echter tot het einde van de sessie de tabellen aanvoeren. Met een chrono van 2:16.741 was de Belgische Audi 0.058 seconde sneller dan Julian Andlauer in de Manthey EMA Motorsport Porsche 911 GT3 R. De Tresor Orange1 Audi R8 LMS GT3 Evo2 #40 volgde op 0.280 seconde. De Team Parker Racing Porsche #62 (snelste in de Bronze divisie) en de Herberth Motorsport Porsche #91 maakten de top vijf vol. Met een zevende chrono was de Comtoyou Racing Audi #12 de snelste in de Silver Cup. De Winward Racing Mercedes-AMG #57 voerde de tabellen aan in de Gold Cup, de Leipert Motorsport Lamborghini #70 was de snelste in de ProAm klasse. Team WRT hield het bij een zestiende chrono voor de BMW #32 en een zesentwintigste chrono voor de #46. Comtoyou Racing pakte daarnaast nog de derde plaats in de gold klasse met de wagen #21.

Foto's: Arne Simons, Geert Franquet & Niels Vaeck
   • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons