van der Horst

24H Spa: Team Black Falcon Mercedes #4 claimt voorlopige pole

Mercedes-AMG Team Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
Mercedes-AMG Team Black Falcon - Mercedes-AMG GT3
Met 72 wagens op de piste speelde het verkeer een belangrijke rol in het bepalen van de voorlopige grid voor de Total 24 Hours of Spa. Na optelling van de tijden van de vier kwalificatiesessies bleek de voorlopige pole in handen te komen van de Team Black Falcon Mercedes #4 van Maro Engel, Yelmer Buurman en Luca Stolz. Alle Pro Porsche's haalden de super pole, in tegenstelling tot Bentley en BMW die geen enkele wagen in de top 20 plaatsten. Beste Belg is voorlopig Dries Vanthoor die op de tweede plaats staat met de WRT Team Audi R8 LMS #2. De Belgen (PRO) die de Superpole niet haalden: Frédéric Vervisch (Audi #25), Bertrand Baguette (Honda #30) en Maxime Soulet (Bentley #108).
Boutsen Ginion Racing - BMW M6 GT3
Boutsen Ginion Racing - BMW M6 GT3
Er stonden vier kwalificatiesessies van 15 minuten op het programma, elk betwist door een andere rijder. De wagens waar slechts drie piloten op uitkomen reden niet mee in de eerste sessie. De pole werd bepaald door het samentellen van de tijden van de vier (drie) sessies. In de eerste kwalificatie diende de rode vlag al boven gehaald te worden toen de Boutsen Ginion Racing BMW M6 met Eric Maris aan het stuur achteraan op het circuit van de baan ging. De wagen kon op eigen kracht de pits bereiken. Uiteindelijk kwam de snelste tijd op naam van Ricky Collard (R-Motorsport Aston Martin Vantage GT3 #762) met een ronde in 2:20.359.

Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS Evo
Audi Sport Team WRT - Audi R8 LMS Evo
In de tweede sessie was het na zeven minuten weer prijs, ditmaal ging de WRT Racing Audi #17 met Alex MacDowell achter het stuur in Combes de bandenmuur in. Een lange onderbreking was nodig om de bandenmuur te herstellen. In de resterende 8 minuten was het Dries Vanthoor die iedereen het nakijken gaf met een ronde in 2:19.238. De Audi rijder kon nog beter maar werd in zijn snelste ronde gehinderd door een Lamborghini. Mirko Bortolotti (GRT Grasser Racing Lamborghini) klokte de tweede chrono's in 2:19.494, hij ging Pieter Schothorst (Attempto Racing Audi R8 LMS – 2:19.984) en Earl Bamber (KUS Team75 Bernhard Porsche 911 GT3 R – 2:20.047) vooraf.

Black Falcon - Mercedes AMG GT3
Black Falcon - Mercedes AMG GT3
De derde kwalificatiesessie verliep zonder incidenten maar door de vele wagens op de piste was het moeilijk om een vrije ronde te bekomen. Een goede tijd neerzetten was dan ook gedeeltelijk een kwestie van geluk. Het was Yelmer Buurman (Team Black  Falcon Mercedes AMG #4) die in deze sessie het snelst onderweg was met een ronde in 2:19.231. Lucas Auer (GruppeM  Racing Mercedes AMG #999) klokte de tweede tijd in 2:19.341, terwijl Andrea Caldarelli (Orange 1 FFF Racing Team Lamborghini Huracan #563) de derde tijd neerzette in 2:19.632.

GruppeM Racing - Mercedes AMG GT3
GruppeM Racing - Mercedes AMG GT3
Toen de vierde kwalificatiesessie aanving viel de duisternis al over het circuit. Maar ook nu slaagden alle rijders er in om hun wagen op de baan te houden en kon de sessie in een ruk uitgereden worden. Opletten was het wel om de track limits niet te overschrijden, anders werd de tijd geschrapt zoals het geval was bij de GRT Grasser Racing Team Lamborghini #19. De snelste ronde was voor de GruppeM Racing Mercedes AMG #999 waarmee Maxi Goetz een ronde reed in 2:19.245. Kelvin van der Linde (Attempto Racing Audi R8 LMS) reed de tweede tijd in 2:19.373, de derde chrono was voor Luca Stolz (Team Black Falcon Mercedes AMG) in 2:19.424.

De Superpole gaat vrijdagavond om 19u05 van start.

--- UITSLAG KWALIFICATIES 24H SPA 2019  ---

Foto's: Racing International Photography & Niels Vaeck  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons